Nuoret valtaavat viikoksi Karhulan keskustan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 02.09.2018 - 11:14
Nuorten kuva Karhulasta ei ole kovin myönteinen. Gutsy Go -viikko näyttää, muuttuuko se. Portaissa vasemmalta Frial Mohammad, Ksenja Agafonova, Siina Voutilainen, Aada Mikkola, Annika Korpela ja Maj Soivio. Edessä Werneri Puustinen ja Rafi Kabiri.

Nuoret tarttuvat ihmisten välisiin ongelmakohtiin ja kehittävät niihin 20 ratkaisua yhdessä paikallisten yrityskumppanien kanssa.

Karhulassa aletaan tehdä huomisesta lähtien rohkeita rauhan tekoja. Asialla ovat kaikki alueen yli 200 Helilän ja Karhulan koulujen 8.-luokkalaista. Viikon ajan nuoret kääntävät katseensa itsestä ulospäin, ympäristöönsä.

Viidessä päivässä 14-vuotiaat nuoret tarttuvat ihmisten välisiin ongelmakohtiin ja kehittävät niihin 20 ratkaisua yhdessä paikallisten yrityskumppanien kanssa. Toteutukset videoidaan, jotta ne ovat kenen tahansa vapaasti kopioitavissa.

Jokainen nuori on kaupungille tärkeä

Nuorten jalkautumisen taustalla on Gutsy Go, Suomen suurimman ideakilpailun Vuosisadan rakentajat voittaja, joka haastaa nuoret muutosagenteiksi omissa kaupungeissaan.

Gutsy Go keskeyttää normaalin kouluarjen viikoksi ja tuo nuorten tueksi nuorisotyön, pedagogian ja median ammattilaisista koostuvan tiimin. Menetelmän ytimessä on nopea toiminta, median käyttö ja välitön kokemus vaikuttamisesta.

Avainasemassa ovat paikalliset kumppanit. Karhulassa Gutsy Go toteutetaan yhteistyössä Kotkan kaupungin sekä seudun kehitysyhtiö Cursorin kanssa. Vahvasti mukana on myös muita paikallisia yrityksiä ja toimijoita.

Gutsy Go tuottaa nuorille näkyvän myönteisen roolin ja antaa heille työkaluja toimia oman yhteisönsä hyväksi. Kotkassa se toteutetaan nyt toista kertaa. Gutsy Go -konseptin pilottihanke toteutettiin menestyksellisesti Karhuvuoressa viime vuoden keväällä. Sen jälkeen hankkeita on ollut muualla Suomessa.

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön mielestä Gutsy Go sopii hyvin Kotkan uusiin arvoihin: reiluus, rohkeus, rakkaus.

- Jokainen nuori on kaupungille tärkeä ja nuorilta löytyy usein raikkaita sekä uusia ideoita. Kannustan kaikkia nuoria toteuttamaan Gutsy Go:ta ja ravistelemaan pinttyneitä ja luutuneita tapoja ja ajatuksia.

Rauhaa ei koskaan rakenneta yksin

Gutsy Go:n vastaava tuottaja Aram Aflatuni sanoo, että rauhaa ei koskaan rakenneta yksin.

- On hienoa saada kehittää Kotkan kanssa mallia, jonka tavoitteena on viedä suomalaista rauhan innovaatioiden osaamista kansainvälisille markkinoille, Aram Aflatuni toteaa.

Aflatunin mielestä Gutzy Go on koulutusinnovaatio, jossa rauhan teot ja uudenlainen oppiminen yhdistyvät. Hän on huomannut muutoksen, joka nuorissa tapahtuu, kun voivat olla mukana tekemässä jotain, jolla on todellista merkitystä yhteiskunnassa.

- Nuoret ovat leimojensa vankeja. Yhtä pidetään ujona, toista suupalttina, kolmatta ryhmän johtajana. Tässä projektissa heitetään leimat syrjään. Nuoret voivat löytää itsestään aivan uusia voimavaroja.

- Parasta, mitä Gutsy Go voi tuoda, on se että, nuori saa määritellä itsensä uudestaan positiivisesti. Että ei vain puhuta, vaan tehdään.

Gutsy Go -viikon (3.-7.9.) tuloksena syntyvät videot ovat katsottavissa sosiaalisessa mediassa. Myös karhulalainen.fi-sivusto on mukana hankkeessa.

 

Gutsy Go somessa:

Facebook: https://www.facebook.com/GutsyCollective/

Instagram: https://www.instagram.com/gutsycollective/

YouTube: bit.ly/gutsygotube

Twitter: https://twitter.com/gutsycollective

 

Nuoret: Karhula on ”vähän kuollut mesta”

Karhulalaisten kahdeksasluokkalaisten mielestä Karhulasta puuttuu oikea kohtaamispaikka nuorille.

- Karhulassa ei ole paikkoja, joissa nuoret viettäisivät aikaansa.

Lause toistuu usein, kun ryhmää Karhulan ja Helilän koulun nuoria pyytää kertomaan koti-/koulupaikkansa hyvistä ja huonoista puolista.

Toiveissa siis olisi ”tosi iso nuorisotila”, jossa olisi paljon tekemistä. Hyvässä nuorisotilassa on nuorten mielestä nettiyhteydet, tilaa ruokailla ja tehdä läksyjä, iso telkkari, jossa on pleikkari, pari pöytäkonetta, säkkituoleja, sohvia, tyynyjä, peittoja … Lista on pitkä.

Tilan sijainti on myös tärkeä. Nuorisotalo Kulma Karhulantien ja Karhunkadun kulmassa on vähän syrjässä. Parasta olisi, jos nuorisotila olisi koulun yhteydessä tai lähellä sitä.

Kouluverkkoon nuorilla on selvä näkemys. Yksi uusi yläkoulu Karhulassa riittäisi, mutta lukio voisi olla erikseen.

”Kokkailu voisi olla mielekästä.

Nuorten mielestä Karhula on ”vähän kuollut mesta, jossa keski-ikä on 60”. Kun nuorille ei ole tekemistä, ne ”kävelevät junanradalla ja siltojen kaiteilla”.

Karhulan maine kotkalaisen nuorison keskuudessa ei mairittele. Karhulaa pidetään ”pimeenä paikkana, jossa on pimeitä ihmisiä”.

Tämän ryhmän mielestä yhdessä kokkailu voisi olla mielekästä tekemistä, josta monet tykkäisivät. Ruoka voisi vetää nuoret kotisohvilta nuorisotilaan.

Mahdollisuuksia urheiluharrastuksiin Karhulasta löytyy jo paremmin: jalkapalloa ja yleisurheilua Keskuskentällä, jääkiekkoa, koripalloa. Keilailuhalli voisi olla kiva ja enemmän tanssin harrastamisen mahdollisuuksia.

Jos kaupunki lähtee toteuttamaan Kotkan vasemmistoliiton valtuustoaloitteen mukaista kiipeilyseinää, nuoret vaativat, että se tulee Karhulaan.

Nuoria kiinnostavia tapahtumia saisi olla nykyistä useammin, esimerkiksi retkiä.

” Pois tästä tuppukylästä.

Tällä hetkellä Karhula näyttäytyy näiden nuorten silmissä paikalta, jonne he eivät koulun jälkeen jää. Lähes jokainen heistä haluaa ”pois tästä tuppukylästä” heti, kun on mahdollista.

Nähtäväksi jää, muuttuuko nuorten asenne kotiseutua kohtaan yhtään myönteisemmäksi Gutsy Go -viikon myötä.

 

 

 

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy