Elävien eläkeläisten Karhula

karhulalainen
Julkaistu: 28.08.2019 - 00:01

Tämän jutun lukija saattaa ensimmäiseksi ajatella, että otsikko on kirjoitettu virnuiluhengessä. Siitä ei missään tapauksessa ole kyse. Karhulan kohdalla minulla ei ikinä tulisi mieleen tehdä niin.

Kaikki Suomen kunnat, ehkä Helsinkiä, Kauniaista ja Espoota lukuun ottamatta, joutuvat joka päivä miettimään vetovoimaansa. Kasvu ei ole itsestään selvyys edes Turussa ja Tampereella ja monella paikkakunnalla podetaan vakavaa muuttotappiota. Valitettavasti koko Kymenlaakso kuuluu siihen joukkoon, josta nuoret pakenevat ja jonka kantaväestö harmaantuu.

Yhdysvalloissa on paljon kaupunkeja, jotka perustavat menestymisensä jokseenkin pelkästään eläkeläisiin. Se on toki helpompaa kuin Suomessa. Väkeä on paljon, monet ovat hyvin varakkaita, eikä yhteiskunnan tarvitse osallistua uimahallien, golfkenttien eikä konserttisalien rakentamiseen. Homma hoituu markkinatalouden ehdoin.

Mutta eläkeläisten ostovoimaa ei pidä vähätellä myöskään Suomessa. Vapaalle siirtyy yhä parempituloisia ihmisiä, joiden kulutustottumukset ovat erilaiset kuin sukanvarteen säästävillä vanhemmilla sukupolvilla.

Iäkkäitä paluumuuttajia ei Suomessa ole ollut tapana houkutella vanhoille kotikonnuille. Kun kunta maksaa Suomessa terveydenhuollon menot pääosin, on iäkäs porukka nähty kaupungin kassassa enemmän menona kuin tulona. Mutta tilanne saattaa muuttua. Jo edellisen hallituksen maakuntauudistus olisi siirtänyt sosiaali- ja terveydenhuollon menot käytännössä valtion kontolle. Näin saattaa olla myös uuden hallituksen hankkeessa. Jos niin tapahtuu, syntyy aivan uusia mahdollisuuksia.

Kotka-Karhulan ylivoimainen valtti on asuntojen hinnat. Minkä tahansa Vantaan peräkylälähiön asunnon hinnalla saa Kotkasta, erityisesti Karhulasta, vaikka mitä. Eikö eläkkeellä ollessa olisi hienoa nostaa asumisen tasoa, eikä heikentää sitä, kuten usein pääkaupunkiseudulla tai muissa suurissa kaupungeissa on pakko tehdä?

Facebookissa on kaikenlaisia ryhmiä. Itse katselen monen muun lailla mieluusti valokuvia vanhasta Karhulasta. Lapsuudesta ei omasta mielestä ole kovin kauan, mutta kuvat paljastavat, kuinka valtavan paljon Karhula on muuttunut. Ja hyvään suuntaan, vaikka tapana on toisin väittää.

Mutta olisiko mahdollista, että joku perustaisi Facebookiin ryhmän niille muualla asuville, jotka kenties miettivät Karhulaan paluuta, mutta eivät saa ryhdyttyä toimeen. Olisiko vapaan kansalaisen päiviä mukavampi viettää omien lapsuuden ja nuoruuden kavereiden kanssa, kuin jossakin siellä, mihin oikeastaan ei ole koskaan juurtunut, mutta työelämässä ollessa sitä ei vain ole huomannut?   

 

KARI HÄKÄMIES

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja ja on kotoisin Karhulan Sunilasta.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy