Hartauskirjoitus

profiilikuva

Ortodoksisessa kirkossa kunnioitetaan ikoneja, joissa on kuvattu raamatun tapahtumia ja henkilöitä sekä kirkon kanonisoimia pyhiä ihmisiä ja heidän kauttaan tapahtuneita ihmeitä. Pyhä perinne kertoo, että ensimmäisen ikonin olisi tehnyt evankelista Luukas, joka siviiliammatiltaan sanotaan olleen lääkäri. Pyhiä ikoneja tapaamme ortodoksisissa kirkoissa, kodeissa, teidenvarsilla, muistokappeleissa ja muistoristeissä. Autossakin voi olla ikoni, jopa käsilaukussa.

Ikonit pyhitetään kirkossa, jossa pappi rukouksella ja pyhitetyn veden vihmomisella sen pyhittää uskovan käyttöön. Ikoni on ortodoksisessa kirkossa raamattuun verrattava  sakraaliesine. Yleensä ikonit ovat hahmotukseltaan enemmän abstrakteja  kuin luonnollisia varsinkin kun ne kuvaavat  raamatun pyhiä kuten Jumalan Poikaa Jeesusta Kristusta tai Jumalansynnyttäjää. Ikonit kertovat vertauskuvallisesti  enemmän sille, joka tietää enemmän ortodoksisesta uskosta ja ikonisymboliikasta: Värit ja merkit ja kirjaimet avautuvat tällöin Jumalan sanan julistukseen  ja Kirkon opetuksen ymmärtämiseen.

Ikoni on pyhä esine, ikkuna Jumalan maailmaan. Sen edessä rukoillaan niin illoin kuin aamuin ja tarpeen mukaan. Anomus-, kiitos- ja ylistysveisut kuuluvat kirkon rukouselämään. Ikoneille on omistettu paljon rukouksia ja veisuja. Niiden edessä tulee rukoilla kaikella hartaudella. Kirkossa ja kotona ikoni edessä ainakin rukouksen ajan tulisi lampukassa palaa tuli.Paitsi kirkon sakramentaalista pappeutta kirkossa on myös  yleinen pappeus. Jokainen ihminen on oman itsensä pappi rukoillessaan itsensä ja muiden puolesta.

Ortodoksisessa kirkossa uskotaan ihmeisiin. Lukemattomat ikonit ovat ihemitätekeviä: sairaudet, pelastumiset onnettomuuksista ja vaaroista, hyvät tapahtuneet asiat, ovat kerrottuina pyhien elämänkerroissa, hagiografeissa. Suomessa tunnetuin ihmeitätekevä ikoni on Uuden Valamon luostarissa Heinävedellä sijaitseva  Neitsyt Marian konevitsalaisen Jumalansynnyttäjän ihmeitätekevä ikoni.

Hyvin monen ihmisen koko elämän tärkeimmäksi harrasteeksi on tullut ikonimaalaus.

Se vaatii taitoa ja tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja rakkautta. Ikoni antaa paljon ihmiselle myös sen maalaamisen kautta.

Ikonit muistuttavat pelkällä läsnäolollaan Jumalan pyhyydestä ja paremmasta maailmasta. Paitsi että ikonien edessä pyydämme apua Jumalalta, Isältä, Pojalta ja Pyhältä Hengeltä ja esirukouksia Hänen pyhiltään, ikonit myös antavat meille toivon paremmasta, jota aina ei ole näkyvillä, aistittavissa. Ikoni on siis myös ihmiskunnan muisti kristillisestä elämästä. Amen.

Isä Veikko Lisitsin

Suomen ortodoksinen kirkko

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!