Hurukselan Soihtulassa tapahtuuHuruksela-Seura järjestää Häänäyttelyn 4.9.-10.9.2023 Soihtulan Tuvassa (Hurukselantie 1953). Näyttelyn tärkein henkilö on itseoikeutetusti morsian. Upeat hääpuvut kertovat muodin ja naisen tarinaa. Ihailtavana on 1800-luvun kymiläinen helykruunu. Lisäksi nähtävillä on hääpukuja eri vuosikymmeniltä aina vuoteen 2022 saakka ja valokuvia hääpareista.

1800-luvulla kymiläisen morsiamen hääpukuun kuului helykruunu, selkä- ja rintakoristeet. Kruunukaaso kävi hääaamuna pukemassa morsiamen. Pukuna käytettiin joko parasta pyhäpukua tai puku lainattiin kruunukaasolta. Selkä- ja rintakoristeet olivat kovikkeen päälle tinapaperista tehtyjä levyjä. Keskellä koristetta oli peili ja reunoissa helmiä sekä punoksia. Viimeksi asetettiin helykruunu päähän. Se oli valmistettu tinapaperista ja koristettu runsaasti helminauhoilla ja punoksilla. Siinä oli otsanrajassa peili, samoin takana. Kruunun sekä rintakoristeiden peilien tarkoituksena oli pahojen henkien karkottaminen, kun ne yrittävät lähestyä morsianta, näkivät ne oman kuvansa peilistä ja pakenivat kauhistuneina.

Hurukselan Martat ovat tehneet Saliin suuren käsityönäyttelyn.

Lauantaina on kotiseutupäivä: näyttelyiden lisäksi kahvio ja myllymuseo on avoinna,  Klo 13 opastettu Tyllikivi-ja hautausmaakierros

Tervetuloa tutustumaan näyttelyihin  Hurukselaan. Avoinna ma-pe 18-20 ja la-su 11-15
Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!