Kuvassa: Vilma-Hedin-variksenpelattimena.
Karhulan Työväennäyttämön nuorten pitkä matka koki ensi-illan aprillipäivänä.
Karhula
Hannu Lehtinen
Pitkä matka ensi-iltaan johtui siitä, että kappale valittiin esitettäväksi jo vuonna 2020, mutta korona lopetti harrastuksen välillä kokonaan. Ensi-iltaan yhtä vailla kaikkien roolien esittäjät ovat vaihtuneet joko kokonaan tai eri rooliin. Vain Mariina Puhakka on pysynyt alusta alkaen Lännen noidan roolissa.
Ennakkoesittelyssä Karhulan Työväennäyttämön nuoret kertoivat vievänsä katsojat huimaan Ihmemaa Ozin kanssa seikkailuun Dorothyn, Peltimetsurin, Variksenpelättimen ja Leijonan kanssa. He kohtaavat salaperäinen Oz-velhon, jonka avulla Dorothy haluaisi päästä takaisin kotiin Kansasiin, Leijona haluaisi saada rohkeutta, Variksenpelätin aivot ja Peltimetsuri sydämen, jolla rakastaa munskottityttöään.
Aktiivisia nuoria on Karhulan Työväennäyttämön nuorissa ollut vaihtelevasti Aikanaan ohjaaja Lotta Aaltosen aloittaessa harrastuksen vuonna 2014, heitä oli paljon. Ihmemaa Ozin harjoitusten alussakin oli mukana 20 nuorta. Nyt ensi-illan kynnyksellä näyttämöllä on 14 nuorta, ikähaarukka 11-28 vuotta.
– Näytelmä valinta tehtiin 2020. Silloin oli eri roolitus, ryhmästä on vaihtunut yli puolet. Emme voineet koronan aikana harrastaa ollenkaan välillä. Lopulta ei ollut kannattavaa pitää harjoituksia edes etänä, kun ei tiedetty ketkä voi olla mukana, kun lopulta saataisiin esittää.
Miten valitsitte Ihmemaa Ozin harjoiteltavaksi?
– Olen itse nähnyt, kun Kotkan kaupunginteatteri aikanaan teki sen. Se jäi silloin jo mieleeni ja nyt aikaa on kulunut, niin sen voisi tehdä, Aaltonen perusteli.
Hänen mukaan nuoret ovat yleensä tehneet nuorten näytelmiä, ehkä aika synkkiäkin, mutta nyt haluttiin klassikko ja satu, jotain keveämpää.
– Lapset on myös aika hyvä yleisö, heille on kiva yleisö. Luimme monta tekstiä, mutta kun tämä oli luettu pari kertaa, päätettiin ottaa Ihmemaa Oz.
Ohjaaja Lotta Aaltonen tekee nyt ensimmäistä ohjaustyötään.
– Meidän nuorten ohjaaja lopetti, sanoin, että minua voisi kiinnostaa. Kaikki on ihan uutta. Olen aloittanut näyttelijänä.
Mikä on ollut ohjaajan haaste?
– Varmaan itseluottamus. Olen epävarma, että osaanko ohjata. Tosi paljon olen kysynyt ryhmältä ja etenkin vanhimmilta näyttelijöiltä, jotka ovat olleet kauan mukana, mitä mieltä te olette, kun olen tehnyt tällaisen valinnan. Aaltonen koki, ettei välttämättä osaa olla riittävän tiukka.
– Lähtökohtaisesti tämä on ryhmätyötä. Heiltä on tullut hyviä ideoita, tämä on meidän kaikkien näköinen produktio. He ovat tarjonneet paljon, että olen sitten sanonut otetaan toi. Ensi-illan alla harjoitusviikolla ryhmä meni ainoastaan läpimenoja, esityksessä on pieniä säätöjä, mutta varsin valmista jo.
Alusta alkaen roolissaan ollut Mariina Puhakka kertoi harrastaneensa jo 13 vuotta teatteria. Lännen noita on pysynyt sinulla koko harjoitusten ajan. Onko siinä jotain sinua?
– Kyllä vähän löytyy omassa luonteessa ilkeyttä. Tämä oli sellainen unelmarooli kaikista näistä rooleista.
Onko harrastajateatterissa tärkeämpää harjoitukset kuin esitykset?
– No joo, tykkään enemmän tehdä kuin esittää.
Musiikin ja laulujen sanoituksen näytelmään on tehnyt yhtä kappaletta lukuun ottamatta Varski Varjola.
– Musiikki tulee nauhalta, mutta laulajat näyttämöllä. Kaikki Varjolan tekemiä biisejä. Tehnyt nauhat, kaikki on originaali musiikkia. Ainoa näytelmään kuuluva alkuperäiskappale on Sateenkaaren tuolla puolen. Siihenkin Varjola on tehnyt sovituksen.
Mikä on näytelmän suuri opetus, ohjaaja Aaltonen? Mitä varten he etsivät rohkeutta, aivoja ja sydämen?
– Sehän on se itseluottamus. Henkilöt toteavatkin Dorothylle, nyt kun sinä olet oppinut luottamaan itseesi, sinua voidaan auttaa. Riippuen löytääkö hän sen, riippuu pääseekö hän takaisin kotiin. Näytelmän kohderyhmä on alle kouluikäiset, mutta ohjaaja korosti näytelmän keston olevan kaksi tuntia väliaikoineen. Sen lisäksi siellä on pimeyttä ja kovia ääniä. Itsetunnon teemojen puolesta sillä on annettavaa myös nuorille ja aikuisillekin.
Rooleissa ovat Vilma Lammenaho (Dorothy), Vilma Hedin (Variksenpelätti), Roope Halonen (Peltimestari), Jere Lehtinen (Leijona), Siiri Honkonen (Pohjoisen noita), Mariina Puhakka (Lännen noita), Alex Andersson ja Varski Varjola (Varikset), Tuomas Guseff (Oz), Roosa Rytkö (Em-täti), Jere Koivula (Henry-setä) sekä Venla Pykäläinen, Vilma Tammelin ja Maisa Räimänen (Munskotit).
Esitykset Pe 1.4., La 2.4., Pe 8.4., La 9.4., Pe 22.4. ja Pe 29.4.
Esitysaika perjantaisin klo. 19.00 ja lauantaisin klo. 15.00

