Kauppiasyrittäjä kuljettamassa viestikapulaa

Kotkan Vuoden Nuori yrittäjä Tuomas Kotisalo

Karhulan rautakauppias valittiin Kotkan vuoden nuoreksi yrittäjäksi.

Jumalniemi
Hannu Lehtinen

Asiakaslupaus lunastetaan laadukkaalla ja positiivisella asiakaspalvelulla sekä kuluttaja- että yrityskaupassa, on Kotkan Yrittäjien valitseman Vuoden Nuoren yrittäjän Tuomas Kotisalon periaate. Asiakkaita kuunnellaan ja toimintaa kehitetään sitä kautta. K-Raudan kauppias varmistaa palvelulla ja laajalla valikoimalla asiakkaiden eri kokoisten projektien onnistumisen.


PIEKSÄMÄELTÄ kotoisin oleva kauppiasyrittäjä Kotisalo on ollut alalla jo noin kymmenen vuotta, siitä viimeisen vuoden Kotkassa yrittäjänä. Kotkaan hän tuli Loimaalta myymäläpäällikön tehtävästä.
Miksi olet halunnut yrittäjäksi?
–Halu päästä toteuttamaan omia tavoitteitaan ja haaveitaan, hän tiivisti. –Kauppiasyrittäjyydessä pääsee toteuttamaan kokonaisuuksia. Meidän järjestelmän haastavimpia tehtäviä on toimia kauppiaana ja yrittäjänä. Omat tiedot, taidot ja koulutus vastaavat sitä, että pystyy toteuttamaan itseään. Rautakauppa-ala tulee hänen omasta kiinnostuksesta, mille hän uskoo pystyvänsä antamaan eniten. Taustaltaan Kotisalo on liiketalouden tradenomi. Ammattikorkeakoulussa jo sai pohjaa pk-yrityksen johtamiseen.

URHEILUTERMEIN, mikä on fiilis palkinnon saamisesta?
–Olen hyvin kiitollinen, nöyrin mielin voi jatkaa tekemistä.
Palkinnolla on merkitystä, sen olivat rekisteröineet myös monet asiakkaat, jotka onnittelivat. Hän antoi tunnustusta ansiosta koko 20 hengen henkilökunnalleen kaupassa ja tietenkin vaimolle kotona sekä asiakkaille.
Onko sinulle ollut tärkeä liittyä yrittäjäjärjestöön?
–Kauppiasyrittäjänä luen itseni yrittäjien joukkoon, siinä mielessä oli itsestäänselvyys liittyä jäseneksi. Kotisalo kuvaili K-ketjuyrittäjänä olemista viestikapulan kuljettamiseen.
–Kauppiaan rooli on juosta omaa osuuttaan, mitä ovat juosseet jo aiemmat yrittäjätkin. Mitä paremmin pystyt pitämään ja hoitamaan kapulan, sitä mieluummin seuraavatkin haluavat aikanaan ottaa sen vastaan.

VUODEN ajan Kotkassa asunut savolainen tuli Länsi-Suomen kautta Karhulaan, joko erotat karhulalaisuuden, kymiläisyyden ja kotkalaisuuden?
–Siitä huomaa, etten ole paikkakunnalta, en pysty toisen lauseen jälkeen vielä sanomaan, mistä asiakas tulee, naurahtaa Kotisalo maskinsa takana.
–Toisaalta me palvellaan kaikkia, tulee asiakkaita sitten Pyhtäältä tai Kouvolastakin.
Hän on oppinut kuitenkin tuntemaan asiakkaitaan ja jatkossa entistä enemmän.
–Itää ja länttä kiertäneenä vallan hyvin pystyy kotkalaisten kanssa kauppaa tekemään. Varsinais-suomalaisen kanssa on hyvin lyhyet sanankäänteet, kun taas Savossa tarvittiin useampi lause johdannoksi. Täällä on jostain siitä välimaastosta.

MILTÄ näyttää tulevaisuus, missä olet 30 vuoden kuluttua yrittäjänä?
–Silloin ikää on noin 63 vuotta, yrittäjänä takana 30 ja rautakauppa-alalla 40 vuotta, Kotisalo ynnäili. –Uskon, että olen silloin vielä rautakauppa-alalla jollain lailla mukana.
Hän ei usko, että ala voi mennä kokonaan digitaaliseksi ja verkkokauppaan. Asiakkuuksien kautta rooli löytyy edelleen, käytännössä siis kivijalan ja verkkokaupan rooli mukana.
–Jonkinlaisena hybridikauppana ollaan mukana. Siinä punnitaan se, pystyykö kauppa antamaan lisäarvoa. Jos on osaamista, voi antaa lisäarvoa.
Hän uskoi, niin kauan kuin on kyse rakennusprojekteista, missä tarvitaan suunnittelua, ideointia ja uusien mahdollisuuksien antamista asiakkaille, on että myyjillä ja rautakaupoilla on roolia.
–Mitä kiireisimmiksi asiakkaat tulevat, sitä nopeammin tavara täytyy saada matkaan. Verkkokauppa kaukaa toimitettuna, ei ainakaan nykyisillä logistisilla ratkaisuilla, ole helposti ratkaistavissa.

KAUPPIAS Tuomas Kotisalo viihtyy kaupassaan. Hänet nähdään myös muiden kiireiden ohella palvelemassa asiakkaita palvelupisteillä. Hän tunnusti pitävänsä asiakaspalvelusta. Suosikkiosastoa mietittäessä hän nosti ajankohtaan ja itselleenkin merkityksellisinä kiukaat.
–Saunominen ja joulu on nyt ajankohtaista.

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!