Tuigu Nuevo haluaa olla osana perinnettä omalla tyylillä

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 09.04.2019 - 10:32
Tuigu Nuevo kuvattuna Kantolassa viime syyskuussa. Samalla kokoonpanolla mennään taas: Otto Tikkanen, Juha Björninen, Ella Tepponen ja Harri Rautjoki.

Tuigu Nuevo esiintyy Kantola soi! -konserttisarjassa jälleen huhtikuun lopulla. Yhtye aloitti Kantolan konserttien sarjan viime syyskuussa ja vetikin heti tuvan täyteen. Järjestäjien mukaan Sunilan tehtaanjohtajan entiseen asuintaloon mahtuu, kun oikein järjestellään, noin 120 kuulijaa.

Karhulaan muutama vuosi sitten paluumuuttaneen kitaristin Juha Björnisen luotsaama Tuigu Nuevo esiintyy Kantolassa samalla kokoonpanolla kuin syksylläkin. Björnisen lisäksi Tuigu Nuevossa esiintyvät Ella Tepponen (laulu), Harri Ruotjoki (basso), Otto Tikkanen (piano).

Rummutkin kokoonpanoon kuuluvat, mutta tällä kertaa soitin jätetään sivuun tilan pienuuden vuoksi. Rytmisyydestä Tuigu Nuevo ei silti tingi, eikä musiikkinsa melodisuudesta, joka on toinen yhtyeen musiikin kulmakivistä. Huumori tuo lisäksi oman mausteensa.

Perinteen jatkumolla

Konsertin ohjelmassa on osittain samaa aineistoa kuin syksyllä, mutta myös runsaasti uutta.

- Esitämme muun muassa Lentävän kalakukon espanjalaisittain sekä Savonmuan Hiliman ja Tuu, tuu tupakkirullan, niin ikään uudelleen sovitettuina, Juha Björninen kertoo.

Tuigu Nuevo ammentaa tyyliinsä vaikutteita suomalaisen kansanmusiikin lisäksi muun muassa latinalaisista rytmeistä ja afroamerikkalaisesta Motown-musiikista.

Tuigu Nuevo haluaa tuoda musiikillaan inhimillisemmän vaihtoehdon kertakäyttöiseksi massaviihteeksi köyhtyneelle iskelmämössöpopille, jota radiokanavat varsin yksipuolisesti nykyään suoltavat. Björnisen mukaan monetkaan nykyiset musiikin tekijät eivät tunne traditiota.

- Jos ei tunne traditiota, ei voi muuttaa musiikin muotoa ja rakennetta. Silloin musiikin esittäminen jää usein myötäharrastamisen tasolle.

Erottuakseen massasta muusikon tai yhtyeen pitää Björnisen mielestä löytää oma luonteensa ja ilmeensä. Tuigu Nuevon filosofia perustuu siihen, että se yrittää luoda kuulijalle tunne- ja melodiatasolla yhteyden traditioon, mutta samalla olla leimallisesti jotain ihan omaa.

- Haluamme olla samalla perinteen jatkumolla, jonka aloittivat muun muassa Paroni Paakkunainen ja Esko Linnavalli Vesa-Matti Loirin kanssa 70-luvulla eli musiikkia, jossa on kansallinen tunnistettavuus, mutta oma leima.

Pro Sunila -yhdistyksen järjestämä kahdeksas Kantola soi! -konsertti on Kantolassa torstaina 25.4. kello 18. Kantolaan pääsee tutustumaan kello 17 alkaen. Lippuvaraukset numerosta 044 244 7702/Kantola tai 045 139 7970/Heikki Naski.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy