Vielä yksi Kimara Reijo Paukun runoista

karhulalainen
Julkaistu: 12.09.2019 - 09:44
Marmorimiehet ryhmäkuvassa: Edessä vasemmalta Marjatta Luoma, Esko Junkkari, Reijo Paukku ja Liisa Mäkelä. Takana vasemmalta Heini Salopelto, Ari-Pekka Rajamäki, Manu Havisalmi, Hanna-Kaisa Kervinen, Ossi Niemelä ja Iiro Lempinen.

Teatteriryhmä Kimara on valmistanut Reijo Paukun runoista Marmorimies-esityksen Nelosteatteriin. Teatterialan moniosaajana tunnetun Paukun runoja ei ole aiemmin esitetty tai muutenkaan julkistettu. Kolmen esityksen sarjasta on jäljellä viimeinen, joka on perjantaina 11.10. kello 18.

 – Olen kirjoittanut runoja vain omaksi iloksi, en ole ajatellut niitä muiden luettaviksi tai kuunneltaviksi. Olen ollut aina sitä mieltä, että runoni ovat miehen kirjoittamiksi liian hempeitä tai kauniita, Paukku kertoo.

Paukku sanoo kirjoittaneensa aina runoja, varsinkin silloin, kun hän on ollut väsynyt, alakuloinen, kiukkuinen.

– Runon synnyttäminen on minulle varsin helppoa: kun aihe on noussut esiin, istun alas ja runo alkaa kehittyä.

Runoista löytyy koko elämän kirjo

Teatterityössään paljonkin dramatisointeja, näytelmäkäsikirjoituksia ja näytelmiin lauluja kirjoittanut Paukku on siis tottunut kirjoittaja.

– Mieluummin kirjoitan runoa kuin suorasanaista. Runon tekeminen on haastavampaa, muodon ja kielen tiiviyden vuoksi vaikeampaa ja siksi antoisampaa.

Marmorimiehen runoista löytyy koko elämän kirjo: rakkaus, ero, yksinäisyys, kaipaus, luonto, muistot.

- Toiveikkuus ja minulle tärkeä uskonnollisuus näkyvät, samoin heijastumina itämainen tunnelma, Paukku luonnehtii.

Kimara ylpeänä esittää

Eeva-Liisa Manneria ja Paavo Haavikkoa runollisina sielunkumppaneinaan pitävän Reijo Paukun mielessä on viime vuosien aikana syntynyt ajatus saattaa runollisia ajatuksiaan muidenkin tutkittaviksi, tosin arastellen ja muutamia koelukijoita hyödyntäen.

Kun Reijo Paukku tiedusteli Kimaran mahdollisuuksia ottaa hänen runojaan esitettäviksi, oltiin ryhmässä puheenjohtaja Esko Junkkarin mukaan otettuja ja ylpeitä tarjoutuvasta yhteistyöstä.

- Koemme Marmorimies-esityksen valmistamisen kunniatehtävänä. Olemme ylpeitä saamastamme mahdollisuudesta.

Vajaan tunnin aikana kimaralaiset esittävät 29 runoa, joista ”Venelaulu” kuullaan Iiro Lempisen säveltämänä ja laulamana. Lempisen lisäksi ryhmässä ovat Esko Junkkari, Hanna-Kaisa Kervinen, Marjatta Luoma, Liisa Mäkelä, Ossi Niemelä, Ari-Pekka Rajamäki ja Heini Salopelto sekä nauhaosuuksien lukijana Thomas Pryke.

Lisäksi kuullaan Reijo Paukun käsikirjoittamasta Korpiprofeetta-näytelmästä Ilari Hämäläisen säveltämä laulu ”Sytytä rakkautesi kynttilä”. Esityksen taustoina kuullaan Ilari Hämäläisen musiikkia Paukun Kotkaan käsikirjoittamasta Kalevala soikoon -näytelmästä.

Esityksen ohjaa pitkään teatterin parissa monenlaisena sekatyömiehenä toiminut Manu Havisalmi. Marmorimies on hänen ensimmäinen ohjaustyönsä mutta runojen parissa hän on kuin kotonaan.

 

Esityksen käsiohjelmamaksu on 5 euroa. Runoilija Reijo Paukku on paikalla esityspäivänä, ja häneltä voi ostaa esityksen runoista tehtyä runovihkoa (hinta 10 e).

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy