Villa Munkholmassa yhdistyy kaikki mieluinen

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 13.12.2018 - 11:40
Satu Yrjölän unelma toteutuu Villa Munkholmassa.

Ensilumi oli viikonloppuna heittänyt jokirantamaiseman ylle satumaisen hunnun. Keskellä päivääkin on korkeintaan hämäränhyssyä, kun satunnaiset maanantain iltapäivän asiakkaat käyvät yli satavuotiaan Villa Munkholman ovesta.

Sisällä ei soi joulumusiikki, eikä taloa korista mikään muukaan äänimatto. Hiljaisuutta rikkovat ainoastaan kosken kuohut.

- Meillä on kyllä maailman parhaat asiakkaat, paikan nykyinen omistaja Satu Yrjölä sanoo.

Yrjölä tietää, mistä puhuu. Aiemmin elämässään bisnesnaisena hän kiersi ympäri Suomea ja maailmaa. Yrjölä sanoo itse olevansa tamperelais-helsinkiläinen ja hän tietää, että ihmisten välillä on eroa. Täällä ihmiset ovat hänen mielestään välittömiä ja avoimia.

"En ole rutiini-ihminen"

Villa Munkholmassa yhdistyy kaikki se, mistä Satu Yrjölä on aina pitänyt: ruoanlaitto ja reseptien kehittely, kalastaminen sekä historia ja vanhat talot.

Ajatus Villa Munkholman kaltaisesta omasta paikasta oli Yrjölän mielessä kymmenisen vuotta. Hän ei aktiivisesti sitä etsinyt, pikemminkin odotti, että se osuu kohdalle.

Ja osuihan se, loppukesällä 2016. Satu Yrjölä kumppaneineen päätyi sattumalta Siikakosken rannoille kävelemään, puinen huvila oli suljettu, mutta tuntui kiinnostavalta.

Netistä selvisi nopeasti, että ”herranjestas, paikkahan on myynnissä”. Yrjölän mielessä alkoi lyhyt kamppailu siitä, voiko hän jättää uran ja pääkaupunkiseudun 35 vuoden jälkeen.

- En päässyt asian yli enkä ympäri. Tämä paikka oli pakko ostaa. Ja aikakin oli kypsä, koska työ liike-elämässä oli jo antanut kaiken.

- En ole rutiini-ihminen.

Martti ja Aila Jussi-Pekan aikanaan aloittama ja Satu Yrjölän jatkama Munkkisaaren majan kunnostus huipentui Villa Munkholman uudelleen avautumiseen viime pääsiäisenä.

- Tämä on ollut enemmän kuin osasin etukäteen ajatella ja kuvitella.

"En ole luovuttaja, enkä anna periksi."

Satu Yrjölä ei halua tästä jutusta itkuvirttä. Mutta pakkohan sekin on kertoa, että Villa Munkholman aika on ollut hänelle myös suruntyön aikaa. Kumppani, jonka kanssa hän paikan hankki ja jonka kanssa siitä piti tulla loppuelämän projekti, menehtyi yllättäen kesällä.

- En ole luovuttaja, enkä anna periksi.

- Ei ole tullut mieleenkään, että luopuisin tästä paikasta.

Yrjölä sanoo tekevänsä työtä sydämestään ja antavansa kaikkensa, mutta elämäntavaksi hän ei halua sitä kutsua.

- Loppupeleissä tämä on kuitenkin bisnestä.

Suunnitelmia oli alussa paljon ja on edelleen. Ne vain toteutuvat vähän hitaammin kuin alun perin oli ajatus.

Suunnitelmat eivät liity niinkään rakentamiseen vaan toiminnalliseen kehittämiseen. Vuoden kiertoon liittyviä pieniä ja kivoja kausitapahtumia Villa Munkholmassa on jo ollutkin: joulu- ja sadonkorjuumyyjäiset ja pop up -kirppis, seuraavaksi tulevat pääsiäismyyjäiset. Yrjölä ei ole perinyt maksua myyntipöydistä, joten kynnys tulla mukaan on ollut matala.

Lohipiirakkaa on tilattu Rovaniemeltä asti

Samanlaista tuotevalikoimaa kuin Villa Munkholmassa ei ole missään muualla. Yrjölä tekee kaiken itse ja osa tuotteista on myös hänen itse kehittelemiään. Sellainen on esimerkiksi tomaattinen lohikeitto, joka on Villa Munkholman suosituin tuote.

Puskaradio tietää myös, että Villa Munkholman itse savustetusta lohesta tehty piirakka on Suomen parasta.

- Lohipiirakkaa on tilattu Rovaniemeltä asti, Satu Yrjölä naurahtaa.

Piirakkaa ei nyt sentään napapiirille asti lähetetty, vaan Rovaniemeltä Kaakkois-Suomeen tulossa olleet asiakkaat tilasivat sen valmiiksi seuraavaksi illaksi.

Makeista leivonnaisista tiskissä pitää aina olla New York Cheese Cakea ja erikoisemmasta päästä on myös Ellen Svinhufvudin kakku. Erikoiskakkujen valikoima vaihtelee.

Helpolla Satu Yrjölä ei itseään päästä myöskään juomapuolella. Valmisglögejä on turha kysellä, vaan kaikki on itse tehtyjä kuten Villa Munkholman vaniljainen glögi, jossa on muun muassa omenaa ja appelsiinia.

Paikallista historiaakaan Yrjölä ei ole tuotevalikoimasta unohtanut: vanhemmilla ihmisillä on Munkkisaaren majaan liittyviä makumuistoja. Hiihtoretkellä piti laittaa nimi majan kuntokirjaan, jonka jälkeen sai kuumaa mehua ja pumppernikkelin. Niitä saa myös Villa Munkholmasta.

"Puolet Shanghaistakin on tulossa"

Villa Munkholma on suosittu kokousten ja perhejuhlien pitopaikka. Turisteja on käynyt ympäri maailmaa, eniten Italiasta, Ranskasta ja Hollannista. Yrjölä naureskelee, että pian puolet Shanghaistakin on tulossa, sillä hänen ystävänsä on siellä matkatoimistossa työssä.

Torstaina 13.12. Villa Munkholma lienee myös täynnä väkeä, kun Kotka-Kymin seurakunnan järjestämä Kauneimmat joululaulut joen partaalla -yhteislaulutilaisuus alkaa kello 18.

Villa Munkholma on auki maanantaista lauantaihin vähintään kello 10-19 ja sunnuntaisin kello 10-17.

Mikäli asiakkaita on, pidetään paikka auki myöhempään.

Villa Munkholma joululomailee 22.12. – 04.1.

Villa Munkholma ympäristöinen on satumainen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy