Yölento aloitti Kantolan näyttelyt

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 07.03.2019 - 11:56
Riitta Relander-Horo haluaa päästä pöllöjen kautta syvemmälle kulttuureihin.

Sunilan Kantolaan suunnitellaan säännöllistä taidenäyttelytoimintaa. Kotkan kaupungin omistuksessa olevaan tehtaanjohtajan asuintaloon Kantolaan on hankittu ripustusjärjestelmä, joka mahdollistaa näyttelyiden pitämisen.

Kantolan näyttelyohjelmaa mietitään parhaillaan. Ajatuksena on ollut, että arkkitehtuuriltaan arvokas kohde profiloituu muun muassa arkkitehtuurin, muotoilun ja Alvar Aallon Sunilan esittelytilana. Myös ammattitaiteilijat alueelta ja muualta pääsevät esille kuten myös alueen harrastajat.

Linnavuoren taika

Ennen varsinaisen näyttelytoiminnan alkua Kantolassa avautui viime sunnuntaina karhulalaisen Riitta Relander-Horon pöllöaiheisten taideteosten ja esineiden näyttely Yölento – kiehtovat pöllöt. Näyttely koostuu Relander-Horon ympäri maailmaa hankkimista teoksista.

Karhulalainen eläkkeellä oleva biologian ja maantiedon opettaja Riitta Relander-Horo rakasti luontoa jo lapsena. Mikkelistä kotoisin olevan Relander-Horon kasvuympäristö rajautui Saimaaseen, Linnavuoreen ja Metosuohon.

Metsä eläimineen ja kasveineen veti puoleensa. Muistissa ovat lukuisat metsäretket isänsä kanssa.

- Saatoin kuvitella, että Linnavuoren juurella sadut muuttuvat todeksi ja siellä kuvittelin pöllöjen ja huuhkajien elävän, Riitta Relander-Horo kertoo.

Kotimetsien korvaajat

Luonnosta löytyi Relander-Horon ammatti myös. Pöllöaiheisten teosten keräily alkoi kymmeniä vuosia sitten, kun Relander-Horo muutti miehensä kanssa pitkäksi ajaksi ulkomaille.

- Menetin samalla kotimetsät. Pöllöjen avulla toin luonnon lähelleni.

Itse hankittujen pöllöteosten lisäksi Relander-Horon kokoelmaa ovat kartuttaneet tuttavat ja sukulaiset.  Kokoelma on niin laaja, että Kantolaan siitä mahtuu esille ehkä kolmasosa.

Esillä on muun muassa maalauksia, valokuvia, grafiikkaa, veistoksia, astioita, koruja, laukkuja, ex libriksiä, postimerkkejä ja kirjanmerkkejä.

Tutkiminen on se juttu

Vaikka Riitta Relander-Horo on kerännyt paljon, keräily ei kuitenkaan ole se juttu.

- Tutkiminen on se juttu. Olen tehnyt kolme vuotta museologista luettelointia tutkimalla pöllöteosteni syntypaikkoja ja kulttuuria.

- Mutta kyllä hyvin tehty kuva eläimestä vetää myös puoleensa.

 

Yölento-näyttely on esillä Kantolassa (Kantokatu 5) 31.3. saakka to-pe 13-18, la-su 12-16 tai sopimuksen mukaan.

 

 

 

 

Kotkan Lihamestarit toivottaa aurinkoista pääsiäistä!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy