Lukijalta: Kotkan rahoituspohja ja kantokyky pettävät

karhulalainen
Julkaistu: 30.11.2018 - 16:46

 

Valtuusto on tekemässä reilun kolmen miljoonan euron alijäämäistä talousarviota ensi vuodelle ja tänä vuonna verotulot ovat romahtaneet. Kuntaliiton ennusteista huolimatta niin uhkaa käydä myös ensi vuonna. Kaupungin velkamassa paisuu isommaksi ja lainakorkojen suunta tulee olemaan jatkossa ylöspäin.

Kantasataman outlethankkeesta ja mahdollisesta hotellista tapahtumakeskuksen ja Xamkin yhteyteen ei ole mitään varmuutta. Kantasatama piti alun perin kehittää ja rakentaa yksityissijoitusten varassa ja veronmaksajien rahoja käytetään vain välttämättömään infraan. Mitään ei ole saatu, mutta veronmaksajien rahaa palaa.

Hankkeen liiketoimintasuunnitelma sisältää isoja riskejä ja kustannusarvio tuskin pitää, kun hanke ja siihen liittyvät suunnitelmat luovutetaan perustettavalle yhtiölle, johon sitten eivät valtuutetut pääse enää käsiksi. Loput sähkörahat on kohta syöty kuntalain kannalta kyseenalaisen elinvoimahankkeen nimissä. Osinkotulojen puuttuminen näkyy jo taloudessa eikä uusia merkittäviä tulovirtoja ole tiedossa.

Koulu- ja päiväkotiverkkoselvitys osoittaa kymmenien miljoonien eurojen pikaista investointitarvetta, mutta loput sähkörahat laitetaan mieluummin tapahtumakeskukseen, joka vaatii helposti vielä muutaman kymmenen miljoonaa euroa infrahankkeisiin. Muu joudutaankin rahoittamaan velaksi.

Kotkan kantokyky ei kestä nykyisenlaista talouden hoitamista ja rahoituspohja uhkaa pettää lopullisesti. Tuloja ei saada riittämään käyttötalouteen, väki vanhenee, syntyvyys alenee ja porukkaa lappaa kaiken aikaa Kotkasta pois. Mitkään jäljellä olevat kannattavat liiketoiminnat eivät pysty paikkaamaan vajetta.

Valtuustoryhmissä keskustellaan taloudesta ja tapahtumakeskuksen riskeistä, mutta silti halutaan uskoa järjettömiltä kuuluviin asioihin, joita ei ole olemassa ja joita ei toteudu. Enemmistön edessä voi tuntea vain voimattomuutta.

Kotkan pitäisi keskittyä sen perustehtäviin lakisääteisten palveluiden turvaamiseksi ja huolehtia talouden tasapainottamisesta. Muuten alijäämät jäävät kattamatta ja kaupunki ajautuu arviointimenettelyyn.

Kehittäjä Cameron Sawyerin piti tuoda miljoonamiehet Kotkaan, mutta niitä ei näy missään muualla kuin paperilla ja puheissa. Sawyerin tontinvuokrat ovat olleet rästissä ja silti joillakin on kova luotto häneen, vaikka joulupukkikin on uskottavampi.

VESA LEVONEN

kaupunginvaltuutettu, kesk.

 

Kotkan Lihamestarit toivottaa aurinkoista pääsiäistä!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy