MIELIPIDETTÄ KANNATTAA KYSYÄ SILLOIN KUN SE ON KYSYJÄLLE MIELUINEN

Moni Natoon torjuvasti suhtautuva on ihmetellyt Ylen Nato-kyselyä. Mikään sen paremmin Natossa kuin Suomessakaan ei ole muuttunut sitten aikaisempien kyselyiden, paitsi kyselyn ajankohta. Venäjä aloitti omasta mielestään sopivamman tavan Itä-Ukrainan ongelman ratkaisemiseksi. Kriisi on jatkunut jo kohta kymmenen vuotta, eikä uusi Ukrainan presidentti, joka keräsi suuren osan äänistään lupauksella rauhasta ole edistynyt tuon lupauksen täyttämisessä.

Naton ja EU:n johtajien edun mukaista ei tietenkään ole löytää sellaista ratkaisua, jonka mukaan heidän edustamiaan edunvalvontajärjestöjä ei enää maailmassa tarvittaisi.

Laajenevan sodan uhka pelottaa ihmisiä, enkä minäkään tietenkään kannata sotaa keinona erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Yleinen hätääntyminen ja huoli ovat lisääntyneet ja levinneet laajalle.

Tokihan kaikki ymmärsivät, että maailmansodan mahdollisuudet leijuvat ilmassa. Meidän onneksemme Yhdysvaltain presidentti tyrmäsi tuon vaihtoehdon ilmoittamalla, ettei USA aio osallistua Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan.

Mutta suomalaiset Natoon mielivät huomasivat tilaisuutensa tulleen. Hukkuva tarttuu vaikka oljenkorteen, ja niin meille ruvettiin syöttämään pajunköyttä pelastavasta enkelistä, Natosta.

Oikeastaan olisi ollut ihme, jos tuossa tilanteessa mielipidekyselyyn osallistuneista enemmistö olisi ollut ”pelastusta” eli Natoon liittymistä vastaan.

Natoon liittyminen muuttaisi merkittävästi Suomen ja Venäjän välistä suhdetta. Jos asiaa halutaan viedä eteenpäin, on ennen neuvoa antavaa kansanäänestystä käytävä laaja keskustelu, johon otetaan mukaan myös Natoon epäilevästi suhtautuvia.

Markku J Kekäläinen

KORELA

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!