Ennusteisiin ei tarvitse alistua

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 12.12.2018 - 09:02

Kotkan kaupunki tekee lähikuukausina päätöksiä, jotka vaikuttavat sen menestyksen suuntaan pitkälle tulevaisuuteen. Kotka päättää tulevaisuuden koulu- ja päiväkotiverkosta sekä tapahtumakeskuksen rakentamisesta.

Tällä hetkellä asetelma on se, että valtaosa Kotkan kaupunginvaltuutetuista uskoo siihen, että tapahtumakeskus on hyvinvointia tuottava sampo, kun taas koulujen rakentaminen ei tuo alueelle euron euroa.

 

Jos unohdetaan hetkeksi usko ja otetaan käyttöön tutkittu tieto, kouluihin ja koulutukseen satsanneet kunnat ovat niitä, jotka menestyvät.

Menestyvät kunnat painottavat strategioissaan koulutuksen lisäksi digitaalisuutta, osallisuutta ja imagoa. Ne katsovat tulevaisuuteen korostaen kasvua luovia tekijöitä kuten koulutusta.

Sen sijaan taantuvat kunnat kuten Kotka keskittyvät talouteen, elinvoimaan, toimintaan ja visioon.

 

Juuri valmistunut päiväkoti- ja kouluverkkoselvitys perustuu trendiennusteeseen, jossa väestönkehitys on ikään kuin pakotettu tietylle laskevalle uralle. Mutta niinhän asian ei tarvitse olla, eikä siihen tarvitse alistua.

Pitkäjänteisellä politiikalla ja päätöksillä on mahdollista tukea muunkinlaista kehitystä. Kotkalainen filosofian tohtori ja talousmaantieteilijä Olli Lehtonen ehdottaa, että Kotka ottaisi tulevaisuuden omiin käsiinsä ja laatisi perhepoliittisen ohjelman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy