Historiallinen tapaus

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 10.04.2019 - 13:53

Elinkeinoelämän isot uutiset Kotkan seudulta viime vuosikymmeninä ovat useimmiten kertoneet siitä, että jotain loppuu tai jos ei lopu, vanha siirtyy ulkomaiseen omistukseen. Poikkeuksellista on ollut se, että jotain merkittävää uutta on aloitettu. Vielä harvinaisempaa on se, että uusi tehdas on avattu.

BioA-lannoitetehtaan käynnistyminen Karhulan Sunilassa (kun tässä lehdessä puhutaan Karhulasta, tarkoitetaan entisen Karhulan kauppalan aluetta), onkin historiallinen tapaus. Samalla se on mainio esimerkki uusien innovaatioiden mahdollisuuksista, jos takana on osaamisen lisäksi vankka usko asiaan ja periksiantamattomuus.

BioA-lannoite on uusi keksintö samalla tavalla kuin Kotkamillsin täysin kierrätettävä elintarvikekartonki. Molemmat innovaatiot ovat syntyneet paikallisesti. Molemmat ovat valmiina ei vain Suomen vaan myös globaaleille markkinoille.

Sekä uusi lannoite että kartonki ovat osoituksia siitä, että on osattu nähdä megatrendejä muutamaa vuotta kauemmaksi. BioA ja Kotkamills ovat lähteneet ajoissa liikkeelle hakemaan uutta liiketoimintaa luonnonvarojen tuhlaamisen sijasta niiden kierrätyksestä. Maapallo kiittää, kotkalaiset kiittävät.

Uuden innovaation kehittäminen alkuideasta markkinoille valmiiksi tuotteeksi kestää vuosia. BioA-lannoitteella se kesti kymmenen vuotta, Kotkamillsin muovittomalla kartongilla luultavasti saman verran. BioA:n Jari Järvisen ja Kotkamillsin Markku Hämäläisen usko asiaansa ei ole horjunut, mutta ratkaisevaa on ollut, että myös rahoittajat ovat uskoneet.

Rantaradan rakentaminen on ehkä tärkeää. Mutta vielä tärkeämpää on luoda edellytyksiä paikalliselle tuotekehitykselle. Hyvät ideat ja tuotteet liikkuvat aina maailmalle. Mutta ilman niitä, mitään liikuteltavaa ei ole.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy