Julkisuus pitää ulottaa kuntien yhtiöihin

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 24.10.2019 - 08:48

Kuntaliiton ja tilastokeskuksen tietojen mukaan kuntaomisteisten yhtiöiden määrä on Suomessa moninkertaistunut parissa kymmenessä vuodessa. Uusi kuntalaki laittoi yhtiöittämisbuumiin vielä lisää vauhtia edellyttämällä, että kuntien on yhtiöitettävä toimintansa aloilla, joissa se kilpailee vapailla markkinoilla.

Näin on tehty myös Kotkassa. On yhtiöitetty sähkölaitos, satama, vuokra-asunnot, teatteri, orkesteri - muun muassa – ja perustettu uusia yrityksiä tarpeen mukaan. Tuorein tapaus on Backstaff Oy, joka rakennuttaa tapahtumakeskusta Kantasatamaan.

Kun kunta on yhtiön omistajana, se toimii osakeyhtiölain mukaan kuten yksityisomisteisetkin yhtiöt. Se ei ole ongelmatonta, sillä julkisuuslaki ei yllä sinne. Toisaalta mikään laki ei velvoita yhtiöitä salaamaan asiakirjojaan. Omistajaohjausperiaatteissan kunta voi määrittää yhtiöiden toiminnan julkiseksi, jos se niin haluaa.

Yhtiöiden kautta pyörii yhä suurempi osa verorahoista, mutta julkisuuden katseelta piilossa. Tietoa rahojen käytöstä ei ole mahdollista saada kuin hyvin harvalla: yhtiön hallituksella, tarkastuslautakunnalla ja konsernijohdolla.

Vastikään korruption ehkäisemisen keinoja tutkinut Harmaa talous ja hankinnat -työryhmä kritisoi jyrkästi yhtiöittämisen aiheuttamaa vajetta muun muassa julkisen rahankäytön läpinäkyvyydessä. Työryhmä ehdotti, että julkisuuslaki ulotettaisiin julkisomisteisiin yhtiöihin.

Ruotsissa, jossa kaiken sanotaan olevan paremmin, lain mukaan kenellä tahansa on oikeus saada tietoa kuntaomisteisesta yhtiöstä samalla tavoin kuin kunnan toiminnasta yleensäkin.

Julkisuusperiaate on oikeusvaltion keskeisiä peruskiviä, joka ehkäisee korruptiota ja lisää sananvapautta ja demokratiaa. Julkisuusperiaate ohjaa myös julkisen sektoria tehokkaammaksi, kun esimerkiksi tiedot tarpeettomasta rahankäytöstä tai ylisuurista palkoista olisivat julkisia.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy