Kanjoni ja Kantasatama

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 28.08.2019 - 00:01

Kotkassa on virkamiesvalmistelussa ja poliittisessa keskustelussa samaan aikaan esillä kaksi hanketta, joilla on sekä kaupunkikuvallisia että elinkeinopoliittisia ulottuvuuksia.

Kotkansaarella kaupunki kehittää tapahtumakeskuksen, hotellin ja Xamkin uuden kampuksen kokonaisuutta sekä ottaa Kantasataman osalta muutenkin uutta suuntaa toteutumattomien suunnitelmien tilalle.

Karhulan keskustan osayleiskaavan tueksi on selvitetty kanjonin kattamisvaihtoehtoja ja niiden hintaa sekä avattu neuvottelut suuren kaupallisen toimijan kanssa mahdollisesta rakentamisesta.

Kanjonin kunnollisen kannen ja tapahtumakeskuksen kustannukset ovat arviolta samansuuruiset. Tapahtumakeskuspäätös meni aikanaan lähes heittämällä läpi valtuustossa. Valtuutetut olivat valmiit ottamaan 25 miljoonan euron riskin ja sen päälle epävarmuuden siitä, joutuuko kaupunki aikanaan tukemaan taloudellisesti myös tapahtumakeskuksen toimintaa.

Kanjonin kattaminen ei sen sijaan ole herättänyt valtuutetuissa minkäänlaisia intohimoja. Luultavasti sen uskotaan kaatuvan omaan mahdottomuuteensa. Kanjonin kohdalla 25 miljoonaa euroa tuntuu yht´äkkiä liian suurelta summalta.

Karhulan elinvoiman kannalta kanjonin kattaminen tunnelilla, jonka päälle on mahdollista rakentaa asuin- ja liiketilaa, on kuitenkin välttämätön. Se eheyttäisi keskustan kaupunkikuvaa ja elvyttäisi Karhulan elämää laajalla säteellä.

Kotkan onkin hyvä miettiä viimeistään nyt, onko kaupungin kaupallisen painopisteen paikka sittenkin E18-tien varrella (Sutela-Jumalniemi- Karhula). Tässä näkymässä Kotkansaari näyttäytyisi tulevaisuudessa enemmän kulttuurin ja koulutuksen keskittymänä, mikä olisikin luonteva profiilien mukainen jako.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy