Kipeää tekee

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 06.02.2019 - 08:58

Kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi maanantaina päättämään Kotkan talouden tasapainottamisohjelmasta. Vaikka suurin osa, noin kolme miljoonaa euroa, tämän vuoden säästettävästä summasta tulee tonttikaupoista lähinnä Mussalon satamassa, loppujen parin miljoonan höylääminen käyttötaloudesta on ilmeisen vaikeaa.

Vaikeuskerrointa lisää huomattavasti se, että suurin osa budjetin säästöpotentiaalista on siirtynyt Kymsoten myötä päättäjien ulottumattomiin. Jäljelle jääneistä toiminnoista suurin on opetus. Lapsiin kohdistuvat leikkaukset kirpaisevat kaikkein eniten ja niitä jokainen valtuutettu haluaa välttää viimeiseen asti, onneksi.

Kotkan talouden ongelmat juontavat parinkymmenen vuoden taakse. Kun huononkierre on jatkunut pitkään, kuukaudessa keksityillä vippaskonsteilla se ei oikene. Tänä vuonnakin on kuitenkin pakko jotain tehdä, sillä kaupungin tase ei kestä yhtään alijäämäistä vuotta lisää.

 

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö on joutunut syytettyjen penkille aivan suotta. Hänellähän ei ole Kotkan ongelmiin juuri osaa eikä arpaa, mutta sen sijaan hänellä on virkavastuu talouden hoidosta tästä eteenpäin. Epäkiitollinen tehtävä.

Valtuusto vaati virkamiehiltä säästölistan tammikuun loppuun mennessä ja sen se sai. Nyt on päättäjien vuoro kantaa vastuunsa.

Säästölistalle on nostettu kaikki sellaiset toiminnot, jotka eivät ole lakisääteisiä. Se onkin nostanut vilkasta keskustelua niin uimahallin sulkemista vastaan kuin teatterin, musiikkiluokkien ja monien muiden kaupunkilaisten hyvinvointiin vaikuttavien palvelujen puolesta.

 

Kotka tarvitsee innovatiivisia aivoriihiä ratkomaan pidemmällä tähtäimellä talouden pulmia. Jos rahat eivät riitä nykyisenlaisen paletin pyörittämiseen, on keskittävä toisenlaisia tapoja.

Mietintää ei kannata jättää yksin virkamiesten vastuulle. Reilu ja rohkea Kotka ottaa kaikki mukaan kuten se teki uuden kaupunkistrategian ja Karhulan osayleiskaavan laadinnassa.

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy