Rakas joulupukki,

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 13.11.2018 - 10:08

en toivo itselleni henkilökohtaisia lahjoja, mutta kotiseutuni puolesta haluan sinulle kirjoittaa. Lähetän tämän kirjeeni Karhulasta.

Täällä on jo paljon kaikenlaista hyvää: Meillä ruukki ei ole museo kuten muualla vaan teollisuus toimii yhä vahvana. Täällä on paljon yksityisyrittäjyyttäkin, on vilkas urheiluelämä sekä paljon luovan alan ja kulttuurin tekijöitä. Meille on historian saatossa muovautunut myös voimakas identiteetti, rautakourainen omanarvontunto ja kaunis luonto paikassa, jossa Kymijoki yhtyy monena haarana mereen.

Vanhempi polvi muistaa vielä pakkoliitoksen Kotkan ja Kymin kanssa 1977. Suomen suurimpana kauppalana Karhula olisi halunnut itsenäiseksi kaupungiksi, mutta joutui (kuihtuvaksi) osaksi Kotkaa. Palvelu toisensa perään on liitoksen jälkeen siirretty Karhulasta Kotkansaarelle.

 

Vaikka keskustan ilme ja elämä on vähän nuupahtaneen oloista, karhulalaisuus elää täällä hyvin vahvana. Me täällä Karhulassa ajattelemmekin niin, että nyt olisi vihdoin Karhulan keskustan vuoro saada jotain uutta ja suurta – piristävän ruiskeen.

Oikeastihan Karhula sijaitsee liikenteellisesti paljon keskeisemmällä paikalla kuin Kotkansaari. Jostain syystä kaupungin keskushallinnon on ollut sitä vaikea myöntää. Isoveli on valvonut tehokkaasti etujaan, mikä on ollut helppoakin, kun karhulalaiset ovat olleet kilttejä ja pehmeitä, myös poliitikot.

Jostain syystä ei ole haluttu tehdä kaupunginosapolitiikkaa, jonka seurauksena yleiskotkalainen politiikka on kovin usein koitunut Kotkansaaren hyväksi.

 

Karhulan keskustaan laaditaan parhaillaan uutta kaavasuunnitelmaa. Siinä katsellaan paikkaa muun muassa koululle. Toivon, että pelkän koulun sijasta suunnitellaan monitoimitalo, jossa on myös ainakin kirjasto, auditorio seminaareja ja muita tilaisuuksia varten, nuorisotiloja, taidenäyttelytilaa, paikka pienille konserteille ja yhdistysten kokoontumisille.

Toivonkin, että toisit mukanasi Kotkan päättäjille ison säkillisen viisautta ja hyvää tahtoa. Karhulalaisille pyydän kontillisen aktiivisuutta ja peräänantamattomuutta: Nyt on Karhulan vuoro!

 

Kotkan Lihamestarit toivottaa aurinkoista pääsiäistä!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy