Ympäristötekoja

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 10.07.2019 - 09:34

Ilmastonmuutos, hiilijalanjälki, muoviroska, jäätiköiden sulaminen … Ahdistaako? Kyllä. Suomi pyrkii monin keinoin kierto- ja biotalouden mallimaaksi. Onko siis oikein, että meidän, EU:n mallikansalaisten, ylikulutuspäivä tänä vuonna oli jo 5.4.?

Oikein tai ei, niin se vain on, että jos maailman luonnonvarat jaettaisiin maapallon väestön kesken tasan, suomalaiset olivat kuluttaneet oman osuutensa jo ensimmäisen kvartaalin aikana.

 

Ahdistusta voi helpottaa kiinnittämällä huomiota omiin kulutustottumuksiin ja jätteiden käsittelyyn. Kotkassa ja Pyhtäällä homma helpottuu entisestään, kun Kymenlaakson Jäte Oy:n uusi jäte- ja kierrätysasema valmistuu Jumalniemeen, moottoritien varteen lokakuussa.

Digitaalisuutta hyödyntävä moderni asema palvelee paikassa, jossa ihmiset muutenkin liikkuvat. Ajatus vanhan tavaran kierrosta takaisin uuden materiaaliksi konkretisoituu, kun tarpeettoman voi palauttaa samalla reissulla, kun jotain uutta on hankkimassa. On tultu siihen, että jäteasema on kauppakeskuksen vetovoimatekijä.

 

Kotkassa käydään parhaillaan keskustelua siitä, voiko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kotkan konserttitalon sisäpihan puoleiselle katonosalle asentaa aurinkosähköpaneeleita. Se olisi luonnonsuojelun kannalta järkevää, mutta monien asiantuntijoiden mielestä paneelit tuhoavat arkkitehtonisia arvoja.

Ottaen huomioon työväentalon/konserttitalon jo tähän saakka kokemat erilaiset muutokset ja toisaalta aurinkopaneelien varsin vähäisen visuaalisen haitan, niiden kieltämistä on vaikeahkoa ymmärtää.

Kotkan rakennusvalvonta ei paneeleille lupaa myöntänyt. Seuraavaksi asiaa käsittelee ympäristölautakunta ja lopulta mahdollisesti hallinto-oikeus. Samalla mitataan sitä, millä vakavuudella Kotkan kaupunki noudattaa omaa kasvihuonekaasujen vähentämiseen tähtäävää strategiaansa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy