Paljumelontakisat palaa Pyhtään Saaristomarkkinoille

Tiedote

15.8.2021                                                                                                  

Julkaisuvapaa                                                                                                                

Puutynnyreiden sprinttimatka on yleisön suosikkilaji.

Paljumelonta rantautui Suomeen vuonna 2006. Sen maailmanmestaruudesta on melottu Virossa Porkuni-järvellä Rakveren etelä puolella. Virossakaan ei ole viime vuosina ollut kisoja.

Paljumelonta alkoi Suomessa Kotkassa, mutta siirtyi muutaman vuoden jälkeen Pyhtään Saaristomarkkinoille. Sen jälkeen SM-kisoja käytiin pitämässä myös Vantaan Kuusijärvellä. Tänä vuonna Pyhtään kunta on hakenut vetonauloja Saaristomarkkinoiden yleisölle ja kutsui Paljumelonnan lauantaiksi takaisin.

Paljumelonnassa melotaan 50 metrin matka lähtölaiturista, kiertäen poiju 25 metrin kohdalla. Maaliin tullaan, kun palju ottaa kiinni lähtölaituriin.

Paljut on kisajärjestäjän, joten missään, missä kisoja on järjestetty, se ei ole kehittynyt välineurheiluksi.

Paljut ovat yksikköpalju, missä on pieni peräsin ja köli, että suunta pysyy. Suomalaisessa paljussa melojalla on penkki pituussuunnassa. Paripalju on 1,4 metriä pitkä soikea palju, missä kaksi melojaa taistelevat ajan sekä tasapainon kanssa.

Ylipäänsä paljumelonta haastaa henkiset ja fyysiset ominaisuudet, millä melojat pääsevät ennätyksellisiin suorituksiin. Yksikkömelonnan MM-aika on 1.17. Reilussa minuutissa 50 metrin matkan on melonut suomalainen Kimmo Kolehmainen Vantaan Paljumelojista.

Tänä vuonna mukana myös puljumelonta. Yritysten tai seurueiden neljän hengen joukkueet melovat Pulju-mestaruudesta. Muuten on lähettäjät valmistamassa melojia, mutta puljumelonnassa melojat auttavat toisensa liikkeelle. Matka on sama, mutta viestissä melotaan yksikkö-paripalju-yksikkö vaihdoilla.

Saaristomarkkinoilla harjoitukset ovat lauantaina 21. elokuuta kello 9-12 ja itse kisa kello 12 alkaen. Palkintojen jako on päälavalla kello 15.

Haaste. Paljumelojat haastaa median mukaan kisaan. Joko toimituksen oma joukkue tai eri medioiden yhteinen puljujoukkue. Haaste on lähetetty Yle Kaakkois-Suomelle, Kymen Sanomille, Radio Kaakolle, Reimarille, Ankkuri-lehdelle, Karhulalaiselle, Kymensuulle ja Loviisan Sanomille.

Lisätietoja

Hannu Lehtinen

Paljuamiraali

p. 0400433020

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!