Kimara tulkitsee Timo Pusan runoja

karhulalainen
Julkaistu: 20.08.2018 - 16:13
Kimaralaisia: (oikea pystyrivi) Ossi Niemelä, Päivi Ilvonen ja Liisa Tuomainen (keskirivi ylhäältä) Ritva Saarentaa, Marjatta Luoma ja Heli Salo, (vasen pystyrivi) Thomas Pryke, Esko Junkkari, Viola Toikka ja Jaana Reinikainen (vas.) Martti Pentti.

Esitys on varaslähtö Kotkalaisen kirjallisuuden päivään.

Kotkalainen Teatteriryhmä Kimara valmistelee parhaillaan runoesitystä 22 vuotta sitten kuolleen kotkalaiskirjailijan Timo Pusan tuotannosta. 

Runoja on kolmesta kokoelmasta: Tuulessa hymyilevä puu, Yövuoro ja Yhä hymyilevät puut sekä tekstikatkelmia Pusan romaaneista. Leena-Kaisa Kivioja on lisäksi säveltänyt kaksi Pusan runoa. Esityksen ohjaa Thomas Pryke. 

”Suut silmät elämää täynnä” -ensiesitys on sunnuntaina 9.9. Nelosteatterissa Satamakadulla. Esitys on osa Kotkalaisen kirjallisuuden päivää, jota varsinaisesti vietetään Toivo Pekkasen syntymäpäivänä 10.9. Puheenjohtaja Esko Junkkarin mukaan Kimara ottaa varaslähdön tapahtumien päällekkäisyyksien välttämiseksi. 

Muita esitysaikoja ja -paikkoja Kimara ei vielä ole lyönyt lukkoon. Tunnetusti ryhmä kiertää esiintymässä erilaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa sovittaen esityksen mitan ja ryhmän koon tilanteen mukaan. 

 

”Suut silmät elämää täynnä” -esitys tuo esiin Timo Pusan herkän runouden keskeiset teemat: kotiseutu ja kotkalaisuus, lapsuus ja vanhemmuus, rakkaus ja kaipuu, työ sekä lähdön teema on ominta Timo Pusaa. 

” Lapsi nukahti syliini/ja olen metsän/vahvin puu. 

Timo Pusa

Pyynnöstä Esko Junkkari valitsi ohjelmistosta edellä olevan runon, joka koskettaa häntä isoisänä. Timo Pusan henkilökohtaisestikin tunteneena Junkkaria koskettaa myös Pusan tinkimätön suhtautuminen kirjailijan työhön. 

  • Arvostan sitä, miten hän lähti määrätietoisesti kehittämään itseään kirjailijana, Esko Junkkari sanoo. 

 

" Sydämestä sydämeen 

Kimara 

 

Teatteriryhmä Kimara on toiminut vuodesta 2010 ja rekisteröityneenä yhdistyksenä vuodesta 2014. Ryhmän primus motorina ja ohjaajana oli aikoinaan Eila Tuomainen, nykyinen kunniajäsen. 

Tavoitteemme on tuoda etupäässä runoutta yleisön tietoisuuteen, Junkkari sanoo. Ja kuten Kimaran logossakin lukee: sydämestä sydämeen. 

Yhdistyksessä on tällä hetkellä parikymmentä jäsentä. Junkkarin mukaan tavoitteena ei ole mahdollisimman suuri jäsenmäärä vaan sopiva määrä hyvin keskenään juttuun tulevia ihmisiä. 

Esityksillään Kimara pyrkii myös ajankohtaisuuteen. Muun muassa merkkivuodet Suomi 100, Topelius 200 ja Eeva Kilpi 90 on huomioitu. 

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy