Rikas mies

profiilikuva

Olen monta kertaa pohtinut kertomusta Jeesuksen ja rikkaan miehen kohtaamisesta. Raamatussa kerrotaan, kuinka mies tuli Jeesuksen luo ja kysyi: ”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta perisin iankaikkisen elämän?” Jeesus katsahti mieheen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa.” 

Miksi Jeesus laittoi miehen niin kovalle koetukselle? Miksi täytyi antaa kaikki? Eikö vähempi riittäisi? Olen kuullut selityksen, että rikkaan miehen sydän oli liikaa kiinni rahassa ja rahan tuomassa elämän varmuudessa. Mutta silti, miksi Jeesus vaati miestä luopumaan ihan kaikesta?

Kerran huomasin, etten ole lukenut tätä kertomusta tarpeeksi tarkkaan. Olen lukenut siitä lain ja tuomion, ahdistuksen ja surun. Olen lukenut siitä oman epävarmuuteni ja riittämättömyyteni. Olen lukenut siitä kehitysmaiden nälkäiset lapset, jotka kärsivät, kun en auta heitä tarpeeksi. Olen lukenut siitä leipäjonot ja maksamattomat laskut, jotka ajavat masennukseen ja epätoivoon.

Olen huutanut: Herra, armahda minua! Miten minä voin olla sinun opetuslapsesi?

Mutta sitten silmiini osuivat tekstin sanat: ”Jeesus rakasti häntä”. Jeesus rakasti häntä. Jeesus todella välitti tuosta miehestä. Mies ei ollut Jeesukselle yhdentekevä, vaan tärkeä ja arvokas. Jeesus oli juuri ennen miehen tapaamista ottanut lapsia syliin ja kertonut, että Taivasten valtakunta kuuluu lasten kaltaisille. Sellaisille, jotka luottavat Jumalaan, kuten pieni lapsi luottaa turvalliseen aikuiseen. Lapsi luottaa ja rakastaa koko sydämestään, ilman ehtoja ja pelkoja. Turvallinen äiti tai isä kyllä huolehtii kaikesta, ei ole mitään hätää.

Jeesus halusi kutsua rikasta miestä lapsen kaltaiseksi, turvaamaan Jumalaan ilman varmisteluja, luottamaan siihen, että Isä kyllä hoitaa kaiken. Taivaan Isä huolehtii niin siitä, mitä syömme ja päällemme puemme, kuin myös siitä, miten on meidän pelastuksemme laita.

Jeesus kutsuu meitäkin olemaan kuin lapset, turvaamaan koko sydämestämme Jumalaan ja lepäämään hänen varassaan. Ihmiselle pelastus on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.

Maarit Alhosaari

Kirjoittaja toimii pappina Kotka-Kymin seurakunnassa

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!