Karhulan edustajaksi Kotkan valtuustoon.
Karhulan Liikkeenharjoittajat ovat tukeneet joka kuntavaaleissa ehdokastaan valtuustoon. Siten Karhulan keskuksen ääni saadaan kuulumaan kaupungin päätöksissä. Näissä kuntavaaleissa ehdolla on Päivi Leijamaa, joka haluaa kehittää Karhulaa ja Kotkaa houkuttelevana paikkana elää ja yrittää.
– 35-vuotisen yrittäjäurani aikana olen aina halunnut viedä kotikaupunkiani eteenpäin. Olen myös saanut vaikuttaa Kaupunkirakennelautakunnassa Karhulan osayleiskaavan suunnittelussa sekä mm. koulujen uudelleen sijoittelua koskevissa asioissa, kertoi Leijamaa.
Hän antoi tunnustusta Kotkan kehittyneelle positiiviselle ilmapiirille yrittäjyyden suhteen. Työtä on vielä paljon jäljellä, että kaupunkiin saadaan lisää työpaikkoja ja asukkaita.
Näissä vaaleissa kampanjointi on haasteellista, kun ihmiset eivät juurikaan liiku. Leijamaa totesi, että pitäisi ehtiä enemmän kampanjoida sosiaalisessa mediassa. Yrittäjänä pitää kuitenkin olla palvelemassa asiakkaita.
Miten lisäisit Kotkan vetovoimaa?
– Markkinointia ehdottomasti lisää, siitä kuinka hieno kaupunki on ja edullinen asua. Haasteemme on saada monipuolisemmin työpaikkoja, että tänne muuttaville löytyisi molemmille työpaikka. Ihmisten pitää osata kehua ja taas kehua omaa kaupunkiaan.
Miksi yrittäjä on hyvä valtuutettu?
– Yrittäjät tekee työtä ensisijaisesti yrityksen näkökulmasta, mutta yritys ei menesty, ellei hyvinvointi sen ympärillä ole kunnossa. Yritystoiminta työllistää ja tuo hyvinvointia kerrannaisesti ympärilleen. Yritykset käyttävät muiden palveluja ja työllistävät sitä kautta jälleen lisää.
Hän korosti, miten yrittäjä näkee suoraan, millaisia vaikutuksia päätöksillä on esimerkiksi kaavoituksessa, koulujen sijoittamisessa tai liikenteessä.
–Niillä asioilla on suuri vaikutus siihen, miten yritykset sijoittuvat ja haluavat sijoittautua.
Jääkö Karhula syrjään Kotkansaaren kehittämisessä?
Ensin Leijamaa pohdiskeli jatkuvasti pinnalla olevaa Kantasatama –keskustelua, mutta toisaalta hän on nähnyt kaupunkirakennelautakunnassa myös Karhulan myönteisen kehityksen.
– Odotan Karhulan lukion sijoittumisen linja-autoaseman tontille luovan sellaisen olohuoneen Karhulaan, että siihen on helppo tulla. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on yksi voimatekijä.
Siksi hän nostaa tasapuolista kaupungin kehittämistä.
– Karhulan kanjoni on ikuinen haava keskellä keskustaa. Karhulan kehittäminen on vaikeaa niin kauan, kun se on avoimena.
Hän tunnusti, ettei kanjoniin ole helppoa ratkaisua ja rahaakin tarvitaan melkoisesti.
Veronkorotuksia Päivi Leijamaa ei kannata.
Veronkorotukset on siitä huono asia, ettei me voida korottaa veroja muihin kuntiin verrattuna. Ihmiset muuttavat pois Kotkasta, koska meillä on korkeampi verotus kuin esimerkikisi Pyhtäällä. Siinä mielessä olen veronkorotuksia vastaan. Täytyy löytää tehokkuus palvelujen tuottamiseen. Se on vetovoimakysymys.
Hän korosti työpaikkojen luomisen merkitystä hyvinvoinnin tuojana asukkaille ja kunnalle.
– Cursor voisi olla enemmän hereillä, että houkuteltaisiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä, se elävöittäisi kaupunkia huomattavasti ja loisi työpaikkoja.
Hän luottaa siihen, että virkamiehet tarkastavat tiukan seulan läpi eri yrityshankkeiden ympäristövaikutukset. Siksi ei pitäisi valittaa niin paljon.
– Joku valittaa, että on liikaa meteliä, mutta onko se yhden ihmisen vallassa, että toinen yrittäisi luoda työpaikkoja? Eikö pitäisi painaa, mikä on taloudellinen vaikutus suuremmalle joukolle kuin yhdelle.
Päivi Leijamaa nosti yli 30 vuoden kokemuksella yrittäjänä Karhulassa kaikkien käyttäytymisen merkityksen.
– Jokainen jäätelön osto ja paikallisten palvelujen käyttäminen lähiseudun liikkeissä voidaan laskea hyvinvoinniksi tänne. Ihmisten pitää mielessä, että käyttämällä oman kylän palveluja, keskusta säilyy Karhulassakin.
Karhula
Hannu Lehtinen