Turvallisesti hiihtolomalle

Hiihtoloma lähestyy, ja monet suuntaavat automatkalle pohjoisen lomakohteisiin. Suomi on pitkä maa ja ajo-olosuhteet voivat vaihdella suurestikin. Asennoidu matkalle niin, että se on jo lomaa. Pidä sopivasti taukoja ja tarvittaessa voi vaihdella kuskia, jos ajaminen käy raskaaksi.
Tässä muutamia vinkkejä turvalliseen lomamatkaan.

Tutustu keliolosuhteisiin ja varaudu kylmään sekä pimeään

Vallitsevista keliolosuhteista kannattaa hankkia ennakkotietoa ja seuraavan päivän sään tarkistaminen jo edellisiltana onkin suositeltava tapa. Huonon kelin uhatessa voi matkaan varata enemmän aikaa ja reitin voi toki suunnitella uudestaan, tai siirtää lähtöaikaa. Autolla matkaava mieltää heijastimen turhaksi, mutta myös autolla liikkuva muuttuu jalankulkijaksi autosta noustessaan. Heijastimia tarvitaan eritoten, jos auto rikkoutuu tai apua tarvitaan pimeässä. Aina ei ole itsestään selvää, että matka sujuu mukavasti lämpimässä autossa istuen – joko kuskina tai matkustajana. Talvella automatkalle lähdettäessä on tärkeää pukeutua oikein tai ainakin ottaa matkalle mukaan ulko-olosuhteisiin sopivat varusteet.


Ennakoiva ajotapa ja tienpinnan muutokset

Huonoissa ajo-olosuhteissa kelivaraa saa pitämällä kunnollista turvaväliä ja säätelemällä nopeutta järkevästi. Liian lyhyt välimatka edellä ajavaan johtaa usein peräänajoihin. Myös monet tuhoisat ketjukolarit ja törmäykset vastaantulevan kanssa saavat alkunsa lyhyistä välimatkoista.

Liukkaimmillaan tie on ilman lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Pitävyys voi vaihdella suuresti lyhyelläkin matkalla. Jos kosteaa ja pilvistä iltaa seuraa kuulaan kirpeä aamu, voi tien pinnalle hyvin pikaisesti muodostua ohut, läpinäkyvä jääkalvo, josta käytetään nimitystä musta jää. Joskus mustaa jäätä voi muodostua myös pakkasella ilman lämmittäessä tien pintaa, jolle hetkellisesti muodostunut vesi jäätyy nopeasti jäisen maanpinnan takia.

Musta jää on muihin jäätyyppeihin verrattuna poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Myös silloilla esiintyy usein mustaa jäätä. Lumipyryn osuessa kohdalle korostuu edelleen tilannenopeuden merkitys ja turvavälin pitäminen. Pöllyävä irtolumi vaikeuttaa edessä olevan tilanteen havainnointia. Takasumuvalon käyttö on ehdottoman tärkeää. Räntäsateen aikana tielle muodustuu useinmiten ajourat. Ajokaistojen välissä saattaa olla paksu loskakerros. Loskaliirron vaara on ilmeinen. Ohitukset kannattaa unohtaa. Loskaliirto on mahdollinen myös hyväkuntoisilla talvirenkailla, koska loska tarrautuu kiinni renkaaseen kuin liisteri ja täyttää renkaan urat. Pitävyys häviää täysin.

Näkyvyyden varmistamiseksi kannattaa etu- ja takavalot puhdistaa säännöllisesti, erityisesti kuraisella tai lumisella kelillä. Tuulilasi on syytä puhdistaa ulkopinnan ohella säännöllisesti myös sisäpuolelta. Likainen tuulilasin sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä eritoten viistosti tulevassa valossa.

Onnistuneen autolomamatkan ”sloganiksi” sopii hyvin maratoonareiden käyttämä lause: ”se on vauhti joka tappaa, ei matka”.

Turvallista lomamatkaa

Mika Tiitinen
liikenneopettaja

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!