Cheerleadingin suosio kasvaa vauhdilla

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 28.09.2019 - 12:10
Nostot kuuluvat lajiin olennaisesti.

Uuden urheilulajin paikkakunnalle juurruttamisen takana on aina joku lajin aktiivinen harrastaja. Ismo Korhonen on henkilö seuratasoisen cheerleading-toiminnan takana Kotkassa.

Korhonen on entinen painija, joka painimisen jätettyään mietti uutta lajia, jossa voisi hyödyntää jo oppimaansa ja kehittyä lisää. Korhonen asui 2010-luvun alussa Tampereella ja kuuli cheerleadingistä sattumalta. Laji tuntui haastavalta ja vei mukanaan.

Palattuaan takaisin Kotkaan Korhonen alkoi vetää lajia vanhassa kotiseurassaan Popinniemen Iskussa, joka mielletään yleensä painiseuraksi. Valmennuskokemusta cheerleadingistä Korhoselle oli karttunut jo Tampereella.

Seuratoiminnalle oli tilausta

Uudelle lajitoiminnalle oli Kotkan-seudulla tilausta, sillä kilpailu mielessä lajia ei harrastettu missään seurassa. Harrastajat joutuivat reissaamaan Kouvolassa, Lappeenrannassa tai Porvoossa, jossa olivat lähimmät seurat.

Nyt puolestaan kotkalainen seura vetää lajin harrastajia lähikunnista kuten Haminasta ja Pyhtäältä.

Perinteikkäässä painiseurassa cheerleading-toimintaa varten on perustettu ”aputoiminimi” Golden Eagles Cheerleading (GEC). Omaa jaostoa ei uudelle lajille ole vielä ehditty perustaa.

Valmentaja Ismo Korhonen näyttää, miten kädet pitää nostossa asetella.

Uudella lajilla haasteita palloilukaupungissa

Viralliset harjoitusvuorot valmennuksineen alkoivat pyöriä viime syksynä. Kotisali saatiin Kyminkartanon koululta, vaikkakaan ei aivan niitä vuoroja kuin oli toivottu. Nuori urheilulaji joutuu kamppailemaan paikastaan palloilukaupungin vaativassa asenneilmastossa.

Kyminkartanon koulu toimii seuran tarpeisiin hyvin, sillä siellä voi harjoitella viikonloppuisin ja harjoituksissa käytettävät matot voidaan varastoida koululla.

Kotkassa on käynyt kuten muillakin paikkakunnilla: lajin harrastajien määrä kasvaa kovalla vauhdilla. Ensimmäisen kauden jälkeen cheerleading-harrastajia oli seurassa sata, tällä hetkellä jo 150. Lisäksi kymmenkunta tulokasta on kokeiluvaiheessa.

Suomen cheerleadingliiton mukaan viime vuoden lopussa Suomessa oli lajin parissa 9241 kilpa-, harraste- tai valmentajalisenssillä toimivaa. Vuosittainen kasvu on parikymmentä prosenttia.

GEC:n Spirals-ryhmä harjoittelee sunnuntaisin.

Salivuoroja ja valmentajia tarvitaan lisää

Lajin suosiosta kertoo jotain sekin, että Suomen naismaajoukkue voitti tänä vuonna lajin maailman mestaruuden. Ensimmäistä kertaa lajin synnyinmaa Yhdysvallat joutui taipumaan hopealle.

Lajin suosio ja harrastajamäärän kova kasvu tuo mukanaan paineita: mistä löytyy salivuorojen lisäksi lisää valmentajia? GEC:ssä apuun ovat tulleet kokeneemmat harrastajat, mutta tällä hetkellä – paikallista sanontaa käyttäen – GEC on täynnä kuin Hallan Visa.

Korhosen mukaan Kouvolassa on kuulemma vuoden jono, eikä GEC:ssäkään juuri nyt ole tilaa minityttöjen (2008-2009 syntyneiden) ryhmissä, yli 14-vuotiaita ja aikuisia ryhmiin vielä mahtuu.

- Kysellä aina voi ja antaa yhteystiedot, Korhonen sanoo.

www.popinniemenisku.fi

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy