Jämpti ja määrätietoinen

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 24.10.2019 - 08:57
Jouni Helenius on erittäin tyytyväinen siihen, että lähti aikanaan mukaan Lentopalloliiton koulutuspolkuun.

Karhulan Veikkojen Jouni Helenius on lentopallopiireissä erittäin arvostettu lajin ja valmentamisen ammattilainen. Häntä pidetään näillä kulmakunnilla ehdottomasti osaavimpana lentopallovalmentajana yli seurarajojen.

Arvostus on myös valtakunnallista. Helenius vastaa kokonaisuudessaan Suomen Lentopalloliiton Etelä-Suomen alueen juniorivalmennuksesta, alueita on kaikkiaan viisi. Heleniuksen näkemys, kokemus ja osaaminen vaikuttavat omalta osaltaan siten ratkaisevasti siihen, että potentiaaliset eteläsuomalaiset lentopallolahjakkuudet pysyvät lajin parissa ja kehittyvät parhaimmassa tapauksessa aina pääsarjatasolle ja maajoukkueisiin saakka.

Valmentajana Heleniusta pidetään jämptinä. Hän vaatii valmennettaviltaan paljon ja pyrkii aina kehittämään heitä määrätietoisesti ja tavoitteellisesti.

Helenius viihtyy nuorten parissa

Valmentajana Helenius on kouluttautunut Lentopalloliiton koulutuspolun kaikki vaiheet III-tasolle asti, mikä mahdollistaisi pääsarjajoukkueenkin päävalmentajana toimimisen, ja lisäksi hän on suorittanut liikunnan ja valmentamisen ammattitutkinnon (VAT-tutkinto), sekä joitakin erilaisia ProHVT-täsmäkoulutuksia.

Mutta Helenius viihtyy nuorten parissa. Aluevalmentamisen lisäksi hän ohjaa nuoria myös Pajulahden yläkoululeirityksissä, joka on Olympiakomitean koordinoima malli tavoitteellisesti urheilevien yläkouluikäisten nuorten hyvän arjen toteutumiseksi ja auttamiseksi. Valmennusta hän tekee myös oman kotiseuran Karhulan Veikkojen junioreiden ja naisjoukkueen parissa. KaVen paidassa hän itse pelasi ensimmäisen kautensa pääsarjatasolla kaudella 1979-80, 19-vuotiaana.

Ammatikseen Helenius ei ammattitutkinnosta huolimatta valmenna, vaan päivätyö löytyy Ekamista, jossa hän toimii ammattiopiston IT-infran parissa. Iso kiitos lähteekin myös työnantajalle, että tämän hetkinen tilanne toimia valmennuksen parissa on ylipäänsä mahdollista.

Koko perhe pelaa

Myös Heleniuksen nyt jo aikuiset lapset ovat löytäneet lentopallosta oman lajinsa kokeiltuaan lapsena muitakin lajeja. Tytöistä vanhempi Janni on jo lopettanut ainakin toistaiseksi aktiivipelaamisen. Hän pelasi 1-sarjassa kymmenkunta vuotta Kausalan Yrityksessä ja Raision Urheilijoissa.

Lapsista keskimmäinen, Janica, on myös pelannut 1-sarjaa Kausalassa ja 2-sarjaa Karhulan Veikoissa. Lähdettyään opiskelemaan Rovaniemelle hän hyppäsi vielä yhden loikan mestaruusliigatasolle Woman Volleyn joukkueeseen kolmeksi kaudeksi. Nyt Janicalla on käynnistynyt neljäs liigakausi Kuopiossa Puijo Volleyn paidassa.

Nuorin lapsista, Jan Helenius, on pelannut myös miesten maajoukkueessa yli 50 A-maaottelua. Hänellä lentopallo (urheilu) oli tavoitteellista ihan pienestä pojasta asti, ja hän on mennyt Lentopalloliiton valmennuspolun läpi. Jan oli Kuortaneella valmennuskeskuksessa lukioiässä, ja sen jälkeen mestaruusliigakausia on kertynyt Tampereella, Kuopiossa, Raisiossa, ja puoli kautta viime keväänä Virossa Big Bank Tartun riveissä.  Tällä hetkellä hän edustaa oululaista ETTAa.

Valmentaminen alkoi lentopallokoulusta

Jouni Helenius löysi lentopalloilun 14-vuotiaana, mielestään ”aika myöhään”. Liikuntaa hän oli harrastanut koko lapsuutensa omatoimisesti, juossut kavereiden kanssa metsissä, kiipeillyt puissa ja kokeillut hetkellisesti jääkiekkoakin Sunilan Sisussa.

- Koulukaverin mukana lähdin lentopalloharjoituksiin.

KaVen miesten joukkueessa Helenius pelasi vuodesta 1979. Joukkue sahasi 80-luvulla pää- ja ykkössarjan väliä. Pari vuotta kului Lahden Kimmossa, välillä visiitit Lappeenrantaan ja viimeinen aktiivikausi Summan Kisa-Tovereissa.

Omien kilpaurheiluvuosien jälkeen Helenius otti lentopallon kevyesti höntsäillen kymmenisen vuotta ennen kuin valmentaminen astui kuvaan mukaan. Oman seuran lentopallokoulun vetämisestä homma lähti.

- Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin mukaan koulutuspolkuun, enkä tyytynyt siihen, että osaan valmentaa, koska olen pelannut SM-sarjassa.

- Olen oppinut paljon uutta ja tämä on ollut todella kivaa.

Heleniuksen mielestä on erityisen antoisaa muiden valmentajien, myös eri lajien, tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen leireillä ja tapahtumissa.

Heleniuksen rooli on myös toimia eräänlaisena linkkimiehenä seurojen ja liiton välillä niin, että ns. suomalainen pelitapa omaksutaan jo seuratasolla, eikä maajoukkueleireillä tarvitse aloittaa alusta.

- Filosofiana on, että koska suomalaiset ovat muita pienempiä, meidän on pelattava omilla vahvuuksillamme. On keskityttävä taktiseen pelaamiseen ja tunnistettava tilanteet, eikä puskea väkisin.

- Suomalaiset ovat hyviä syöttöjen vastaanottamisessa ja puolustamisessa sekä nopeassa laitapelaamisessa.

Tärkeintä on monipuolisuus

Kun Heleniuksen seurakaverille heittää retorisen kysymyksen, että taitaa tämä Helenius olla melkoisen rauhallinen mies, välittömäksi vastaukseksi saa railakkaan naurun.

Helenius kuulemma osaa esittää hyvin rauhallista kuten valmentajan kuuluukin, mutta temperamenttiakin miehestä tarvittaessa löytyy, kilpaurheilija kun on ja elää lajissaan vahvasti mukana.

- Haluan aina tosissani viedä lajia eteenpäin, Helenius sanoo.

Nuorten valmentamisesta Helenius ajattelee kuten valtaosa nykypäivän valmentajista. Tärkeintä on monipuolisuus.

- Tavoitteena on kokonaisvaltainen urheilijaksi kasvaminen.

Lentopallo on Heleniuksen mielestä hyvä esimerkki lajista, jossa yleinen fyysinen valmius kannattaa rakentaa monipuolisella urheilemisella. Lentopallossa ollaan huipulla usein varsin myöhään.

Hän on nähnyt myös valitettavia tapauksia, joissa nuori on jo 16-vuotiaana palanut loppuun ja putoaa pois, kun erikoistunut yhteen lajiin liian varhain.

 

Jouni Helenius

Syntynyt vuonna 1961 Karhulassa.

Aloitti lentopalloilun Karhulan Veikoissa 14-vuotiaana. Toimii nykyään seurassa valmentajana.

Ensimmäinen SM-sarjakausi pelaajana 1979-80.

Pelannut kilpaurheilu-uransa aikana myös Lahden Kimmossa, Lauritsalan Kisassa Lappeenrannassa ja Summan Kisa-Tovereissa.

Suorittanut VAT-tutkinnon (liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto).

Toimii Suomen Lentopalloliiton aluevalmentajana. Vastaa Etelä-Suomen alueen juniorien valmentamisesta.

Toimii Pajulahdessa kahden yläkouluryhmän (7lk ja 8-9lk) lentopallon vastuuvalmentajana.

Toimii Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemiassa lentopallon lajivalmentajana.

Työskentelee Ekamissa IT-infran parissa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy