Kymin Alun perustukset natisevat - jäsenistö riidoissa sääntöjen noudattamisesta

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 18.01.2019 - 14:45
Irma ja Veikko Virolainen saivat pelastetuksi osa Kymin Alun palkinnoista, joille on löytynyt paikka Karhulan työväentalosta.

Urheiluseura Kymin Alussa on revennyt sukupolvien välinen kuilu. Seuran nykyisen johdon ja seurassa vuosikymmeniä toimineiden jäsenten näkemykset seuran asioiden hoitamisesta ovat ajautuneet parin viime vuoden aikana jyrkkään ristiriitaan.

Seuran nykyinen hallitus on tehnyt toimintavoissa uudistuksia, jotka vanhemman jäsenistön mielestä ovat vastoin seuran sääntöjä.

Uudistukset liittyvät muun muassa yleisistä kokouksista ilmoittamiseen (pelkästään sähköisesti) ja kokousten pitämiseen Helsinkiin suuntautuvien retkien yhteydessä bussissa. Myös seuran jäsenmaksukäytäntöjen muuttamisessa on monien mielestä rikottu sääntöjä.

Palkinnot annettiin niitä halunneille

Oman mausteensa soppaan ja jäsenten väliseen eripuraan on tuonut viimesyksyinen episodi Kymin Alun vanhojen palkintojen antamisesta pois.

Osa perinteisen urheiluseuran kulttuurihistoriallisesti arvokkaista palkinnoista ja viireistä on teillä tietämättömillä. Tai ainakaan ne eivät ole siellä, missä niiden pitäisi olla: seuran hallussa.

Seuran nykyinen hallitus päätti jakaa palkinnot Tavastilan kyläyhdistyksen toritapahtumassa viime syyskuussa muistoiksi seuran jäsenille, koska tilaa niiden säilyttämiseen seuran hoteissa ei enää ollut.

Palkintokaappi sijaitsi aiemmin Tavastilan koulussa, mutta sieltä se jouduttiin siirtämään pois tilan puutteen vuoksi.

Palkinnot ovat seuran omaisuutta

Palkintojen hävittäminen harmittaa varsinkin seuratoiminnassa pitkään mukana olleita jäseniä. Heillä on vahvat tunnesiteet seuraan ja sen historiaan.

Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) perustajaseuroihin tasan sata vuotta sitten kuuluneen Kymin Alun toiminnassa ja johtotehtävissä kymmeniä vuosia mukana olleet Veikko ja Irma Virolainen eivät voi ymmärtää seuran nykyjohdon toimintaa. Veikko Virolainen on myös seuran kunniapuheenjohtaja.

Saatuaan tiedon palkintojen jakamisesta kylätapahtumassa Virolaiset yrittivät pelastaa kokoelman, mutta heidän ehdittyä paikalle vanhimmat ja arvokkaimmat palkinnot yli sadan vuoden takaa olivat jo hävinneet ”saa ottaa” -kyltin vierestä.

- Palkinnot ovat seuran omaisuutta, eikä hallituksella olisi ollut oikeutta jakaa niitä pois. Hallituksen tehtävä on johtaa seuran toimintaa, hoitaa sen taloutta ja omaisuutta sekä valvoa sääntöjen noudattamista, Virolaiset sanovat.

Arvokkaan palkintokokoelman hukkaaminen ei heidän mielestään ole hyvää omaisuuden hoitoa.

Virolaiset kirjoittivat paikallisten lehtien yleisönosastoissa joulukuussa ja vetosivat, että henkilöt, joilla palkintoja on hallussaan, palauttaisivat ne. Virolaiset olivat löytäneet kokoelmalle uuden säilytyspaikan Karhulan työväentalosta.

Palkintoja ei ole toistaiseksi palautettu.

Kymin Alun puheenjohtajan Maria Länsimiehen mukaan palkintoja tarjottiin ensin sekä Suomen Urheilumuseolle että TUL:n Kymenlaakson piirille. Kummallakaan ei ollut mahdollisuutta vastaanottaa niitä.

- Seuran hallitus päätti, että jaamme palkinnot jäsenistölle, jolla on niille tunnearvoa, Länsimies sanoo.

- Mielestämme se oli paras mahdollinen tapa kunnioittaa seuran perinteitä.

Bussi ei ole vuosikokouksen paikka

Yksi Irma ja Veikko Virolaista kummastuttava asia on seuran sääntömääräisten kokousten pitäminen bussimatkoilla Helsinkiin sekä kokousten ilmoituskäytäntö.

Virolaisten mielestä kokouskutsu on sääntöjen mukaan julkaistava paikkakunnalla yleisesti ilmestyvässä lehdessä ja ilmoitettava kokouspaikka eli osoite huoneiston tarkkuudella ja ajankohta tarkkoine kellonaikoineen. Heidän mielestään bussi ei ole mikään kokouspaikka, eivätkä kaikki ole sosiaalisessa mediassa tai omista sähköpostia.

- Kaikilla jäsenillä pitää olla samanlaiset mahdollisuudet osallistua kokoukseen omalla paikkakunnalla, Virolaiset korostavat.

Lisäksi kyläyhdistyksen ja urheiluseuran yhteisillä matkoilla on läsnä muitakin kuin Kymin Alkuun kuuluvia ja siten läsnä kokouksessa, jonka pitäisi olla avoin vain seuran jäsenille.

Länsimies: ”Asioissa on menty törkeällä tavalla henkilökohtaisuuksiin”

Maria Länsimiehen mukaan kaikki asiat seurassa ovat menneet täsmälleen sääntöjen mukaan. Hänen mukaansa vuosikokouksessa viime vuonna oli tehty päätös sähköiseen kutsumenettelyyn siirtymisestä.

- Nykyään yhdistyksissä on hyvin tavallinen käytäntö, että vuosikokoukset pidetään retkien yhteydessä, Maria Länsimies sanoo.

- Sillä tavalla saadaan paljon dialogia aikaiseksi ja syntyy uusia ideoita.

Hänen mielestään Virolaisen pariskunta torppaa järjestelmällisesti kaikkea toimintaa.

- Tilanne on todella vaikea ja asioissa on menty törkeällä tavalla henkilökohtaisuuksiin.

Länsimies pitää huonon kohtelunsa syinä muun muassa puoluetaustaansa (Länsimies kuuluu Kotkan seudun Vihreisiin ja on kaupunginvaltuutettu), ulkonäköään ja sitä, että hän on nainen.

Länsimiehen mukaan seuran hallitus pohtii toimenpiteitä Virolaisia vastaan. Yhdessä Virolaisten Länsimieltä saamassa kirjeessä uhataan seurasta erottamisella.

Virolaiset: ”Sääntöjä ei ole noudatettu”

Irma ja Veikko Virolainen kiistävät Länsimiehen väitteet.

- Haluamme ainoastaan, että seuran sääntöjä noudatetaan. Mielestämme sääntöjä ei ole noudatettu, Irma Virolainen sanoo.

Myös TUL:n Kymenlaakson piirin toiminnanjohtaja Jukka Vilkki korostaa sääntöjen noudattamisen merkitystä. Jos esimerkiksi koolle kutsumisen tapaa muutetaan, pitää muuttaa seuran sääntöjä. Vilkki harmittelee Kymin Alussa syntynyttä tilannetta.

- Ymmärrän hyvin Veikko ja Irma Virolaisen näkemyksiä.

Länsimies yhdistäisi yhdistykset

Tavastilan pienessä kylässä samoja ihmisiä kuuluu niin urheiluseuraan kuin kyläyhdistykseen ja koulun vanhempainyhdistykseen. Maria Länsimies korostaa eri yhdistysten yhteistyön merkitystä 700 asukkaan kylässä.

- Teemme ainoastaan hyviä asioita kyläläisten hyväksi.

Maria Länsimiehen henkilökohtaisena haaveena onkin, että Tavastilassa toimivat yhdistykset yhdistyisivät. Kymin Alun pitkäaikaiset jäsenet pelkäävät jo nyt, että pieneksi seuraksi melko varakkaan urheiluseuran varoja käytetään muiden kuin seuran jäsenten hyväksi.

Maria Länsimiehen mukaan Kymin Alun rahaa ei ole mennyt muiden kuin seuran jäsenten hyväksi.

TUL:n juhlaan ei mennä

Länsimiehen johtama Kymin Alku aikoo myös erota TUL:sta. Länsimiehen mukaan politiikka ei kuulu tänä päivänä urheiluseuratoimintaan.

Kymin Alku kuten kaikki muutkin TUL:a Koiton talossa Helsingissä vuonna 1919 perustamassa olleet seurat on kutsuttu syntymäpäiväjuhlaan samaan paikkaan 26.1.

Länsimiehen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että Kymin Alusta juhlaan ei osallistu kukaan.

Saksalan Alusta Kymin Aluksi

Saksalan työväenyhdistyksen voimistelu- ja urheiluseura Alku on perustettu 1911. Se tuli tunnetuksi Saksalan Alkuna ja koostui Saksalan ja Marinkylän asukkaista.

Oltuaan Kymin Veikkojen alaosastona 1930-luvulta vuoteen 1947 Saksalan Alku itsenäistyi Kymin Alku ry:ksi.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy