Mika Iltola ja Titaanit taistelevat paikasta Suomi-sarjassa

Käyttäjän Jorma Jyrkilä kuva Jorma Jyrkilä
Julkaistu: 21.03.2019 - 09:32
Mika Iltola on tehnyt käsittämättömät neljä vuosikymmentä töitä kotkalaisen kiekkoilun eteen. "Illi" kutsuttiin taas apuun, kun Titaanien Suomi-sarjan joukkuetta uhkasi sarjasta putoaminen.

Titaanit luottaa, niin kuin usein aikaisemminkin, hädän hetkellä seuraikoni Mika ”Illi” Iltolaan, joka yrittää virittää vastoinkäymisistä kärsineen ryhmänsä taisteluun vielä kerran.

– Nyt on luvassa pelejä, jotka kasvattavat varmasti pelaajana ja ihmisenä, Iltola sanoo.

Iltola tietää, että taistelu käydään henkisellä tasolla.

– Totuus on, että usein joukkue on hävinnyt tai voittanut korvien välissä jo ennen peliä. Meidän koppi on tilanteeseen nähden yllättävän yhtenäinen. Huumori lentää mukavasti.

Pelaajasta valmentajaksi

Iltolan uskollisuus seuraa ja lajia kohtaan hakee vertaistaan. Kotkan Kirin kasvatti on kantanut titaanilogoa käytännössä lähes neljä vuosikymmentä.

Alkuperäinen Karhulan Titaanit ry perustettiin lähes päivälleen 45 vuotta sitten maaliskuussa 1974. Iltola siirtyi 1980-luvun puolivälissä seuran riveihin.

Armottoman taistelijan pelaajaura jatkui lähes 1990-luvun loppuun. Valmentajana Iltola on toiminut Titaaneissa siitä lähtien, yhtä syrjähyppyä lukuun ottamatta.

Keväällä 2004 Titaanit ei kelpuuttanut Iltolaa jatkamaan Suomi-sarjassa pelanneen joukkueen peräsimessä, kun kaupungin kiekkoilua yritettiin nostaa uuden jäähallin avittamana. Iltola valmensi yhden kauden Kuusankoskella, leppyi nopeasti ja palasi takaisin kotiin.

Toisen kerran seura osoitti ”kunnioitusta” uskolliselle palvelijalleen keväällä 2008. Titaanit oli ajautunut karsintasarjaan ensimmäisen mestiskautensa päätteeksi. Palveluja ei kaivattu, vaikka Iltola pelasti seuralle sarjapaikan.

– Silloin piti voittaa kolme neljästä viimeisestä pelistä. Nyt on voitettava ehkä kaikki kolme. Onko tämä kovempi paikka? Sen voi analysoida projektin jälkeen, Iltola pohtii.

Taitoa on riittävästi, tahto ratkaisee

Kuten jo keväällä 2008 Iltola voi nytkin osoittaa kohti hallin kattoa, johon on nostettu ensimmäisenä ansaitusti juuri Iltolan pelipaita.

– Ne pelaajat, joille seuran ja joukkueen sarjapaikka on merkityksellisin, tulevat antamaan nytkin suurimman panoksen, Iltola muistuttaa.

lltolan mielessä onkin tärkeintä löytää kokoonpano, joka on valmis antamaan kaukalossa kaikkensa. Titaanien joukkue on nuori, eikä paineita voi välttää.

– Kysymys on siitä, kuinka mailan puristaminen muutetaan toiminnaksi kaukalossa. Joukkueessa on varmasti riittävästi taitoa sarjapaikan säilyttämiseksi.

Ottelun alku on ollut Titaaneille usein hankala. Nyt siihen ei ole varaa.

– Olemme parantaneet juoksua pelin aikana. Nyt kaasu on saatava pohjaan heti alussa.

Sunnuntaina ensimmäinen kotipeli

Karsintasarjaan osallistuu neljä joukkuetta, jotka pelaavat yksinkertaisen sarjan, jonka voittaja pelaa ensi kaudella Suomisarjassa.

– Saimme kaksi kotipeliä, mutta aloitamme ensi lauantaina Joensuussa, Iltola sanoi.

Sarjaan ovat tulossa jo Suomi-sarjasta tuttu Uusikarlepyyn Muik Hockey, Lapuan Virkiä ja Karjalan Kopla Joensuusta.

Sarja alkaa Titaanien osalta lauantaina Joensuussa. Muik Hockey saapuu Titaanien vieraaksi ensi sunnuntaina ja Lapua seuraavana lauantaina.

Varsinkin Koplasta on kiekkopiireissä kohistu sen jälkeen, kun 37-vuotias 78 NHL-pelin tshekki Pavel Brendl ja viimeksi KooKoossa Liigassa pelannut Petri Lammassaari, 33, ovat liittyneet joukkueeseen.

– Kohu ei meitä hetkauta, päinvastoin. Kaikilla on samat fifty-fifty-mahdollisuudet. Tämä on psykologiaa. Ollaan väärillä jäljillä, jos aletaan tuijottelemaan muiden rostereita, Iltola kuittaa.

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy