Suuren unelman kynnyksellä

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 19.07.2019 - 09:28
Rasmus Kupari aloitti golfin harrastamisen viime syksynä. Nykyään hänet nähdään usein Kymen Golfin kotikentällä Mussalossa. Ennen varsinaista kierrosta on syytä lyödä muutama harjoitus- ja lämmittelylyönti range-alueella.

Titaanien kasvatti Rasmus Kupari lähtee syyskuussa tosissaan yrittämään pääsyä Los Angeles Kingsin ykkösmiehistöön. Kotkalaislahjakkuudella on seuran kanssa kolmevuotinen tulokassopimus viime kesän ensimmäiseltä varauskierrokselta. Nyt on pyrittävä ottamaan seuraava askel ylöspäin.

Helppoa murtautuminen ykkösjoukkueeseen ei ole, mutta aivan mahdollista ja sen eteen Kupari tekee töitä joka päivä. Kesä on jääkiekkoilijalle peruskunnon vahvistamisen aikaa, että sitten jaksaa painaa vaihdosta toiseen muiden huippuammattilaisten joukossa.

- Punttitreeniä, aika paljon aerobista harjoittelua myös kuten kuntopyöräilyä ja lenkkeilyä. Nopeutta ja sähäkkyyttä harjoittelen myös ja lihaskestävyyttä spinningillä, Rasmus Kupari luettelee kesän harjoitusohjelmaansa, jonka Kärppien fysiikkavalmentaja Samppa Jaakola antoi kesälomaevääksi.

Pelkkää ”kuivaharjoittelua” jääkiekkoilijankaan kesä ei ole. Kupari käy tällä hetkellä viikoittain Haminan jäähallissa ottamassa jäätuntumaa ja hiomassa taitojaan. Kotkassa jäätä ei vielä ole.

Seuralla on suuria toiveita Kuparin varalle

Kupari sai tuntumaa pieneen kaukaloon juhannuksen jälkeen, kun hän oli joukkueensa nuorten pelaajien kehitysleirillä. Ensikosketus kapeaan kaukaloon se ei ollut, sillä viime tammikuussa Kupari mukana Kanadassa, kun Suomi voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Harjoitusleiri sujui Kuparilta odotuksia herättävästi.

- Leiri meni ihan mukavasti ja sain hyvää palautetta siitä, että olen vuoden aikana kehittynyt ja saanut myös voimaa. Voimaa pitää olla, etten ole koko ajan katollani. Pienessä kaukalossa peli on kamppailua tilasta ja kiekossa pysymisestä.

- Onnistumisistani olen saanut lisää itseluottamusta.

LA Kingsin sisäpiiritoimittaja Jon Rosen kommentoi leirin aikana Kuparin suorituksia Twitterissä. Hän piti Kuparia vahvana kiekon kanssa, joka osasi tehdä tilaa luodakseen maalipaikkoja.

Myös seuran kykyjenetsijä Mark Yannetti kehui Kuparin kehittymistä todeten, että seuralla on suuria toiveita Kuparin varalle.

Syyskuussa aletaan erotella jyviä akanoista

Oikealta laukovan keskushyökkääjän tavoitteena on lunastaa paikka ykkösjoukkueessa tulevana syksynä. Viime kauden hän pelasi vielä Kärppien paidassa SM-liigassa, lainassa LA Kingseiltä. Kupari teki 43 ottelussa tehot 12+21 ja oli joukkueensa avainpelaajia.

Elokuussa Kupari käy tulevassa kotikaupungissaan harjoittelemassa maalintekoa, piipahtaa sen jälkeen vielä Kotkassa. Syyskuussa hän lähtee ensin aloittavien rookiecampille ja sen jälkeen trainingcampille, jossa aletaan erotella jyviä akanoista oikein tosissaan.

Jollei paikka ykkösjengissä vielä avaudu, Kuparin muut vaihtoehdot ovat pelaaminen farmijoukkueessa tai siirtyminen vuodeksi kehittymään johonkin eurooppalaiseen seuraan.

Kehittyminen vaatii päättäväisyyttä ja itsekkyyttäkin

Rasmus Kuparin poikkeuksellinen lahjakkuus on selviö. Hänen suurimpina vahvuuksinaan pidetään luistelua ja liikkumista, kiekon käsittelyä ja peliälyä. Lahjakkuus ei kuitenkaan yksin riitä.

- Minulla on kova tahto harjoitella ja kehittyä koko ajan paremmaksi. Siirryin Kouvolasta Ouluun, jotta olisi enemmän haastetta.

- Kehittyminen vaatii päättäväisyyttä ja itsekkyyttäkin.

Se tarkoittaa myös kovia valintoja: koti, perhe ja kaverit jäivät Kotkaan. Koti-ikävää helpottanut osaltaan tyttöystävän muuttaminen mukana. Myös Los Angelesiin 19-vuotias Kupari lähtee ilman vanhempiaan.

Golf on mukavaa vastapainoa kesäharjoittelulle

Rasmus Kupari valmistautuu golfkierrokselle Mussalon kentällä.

Golfiin kannattaakin panostaa vapaa-aikana, että pysyy kaikissa porukoissa mukana. Golf tuntuu olevan useimpien jääkiekkoilijoiden kesälaji.

Kupari suoritti pelaamiseen oikeuttavan green cardin viime syksynä. Haastatteluhetkellä Kuparin tasoitus on 34, mutta tuskin enää silloin, kun lehti on lukijoiden käsissä. Kuparin kehitys tässäkin mailapelissä on ollut nopeaa.

- Golf on mukavaa vastapainoa kesäharjoittelulle. Käyn pelaamassa pari-kolme kertaa viikossa.

 

Rasmus Kupari

Syntyi Kotkassa 15.3.2000.

Kotkan Titaanien kasvatti.

Siirtyi Titaaneista Kouvolan Kookoohon kaudeksi 2015-2016.

Siirtyi kaudeksi 2016-2017 Oulun Kärppien B- ja A-nuoriin.

Pelasi kaksi viime kautta Kärppien edustusjoukkueessa.

Nuorten alle 18- ja 20-vuotiaiden maailmanmestari.

Toinen NHL:ään varattu kotkalaislähtöinen jääkiekkoilija (Ottawa Senators varasi Ossi Louhivaaran vuonna 2003).

Teki kolmevuotisen tulokassopimuksen Los Angeles Kingsin kanssa 2018.

Isä Marko Kupari on myös pelannut ja valmentanut Titaaneissa ja oli ensimmäinen titaanikasvatti SM-liigassa (KooKoo).

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy