Tommi Ruuska on PoPon kasvot

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 07.04.2019 - 11:06
Torikahvila on Tommi Ruuskan valtakunta pari kertaa viikossa.

Popinniemen Ponnistuksella on meneillä pyöreitten lukujen vuosi. Marraskuussa tulee kuluneeksi 90 vuotta seuran perustamisesta.

Tänä päivänä PoPo tunnetaan enemmän torikahvilasta ja markkinoista kuin urheilutoiminnastaan. Tänä keväänä on kulunut 30 vuotta siitä, kun PoPo aloitti kahvilan pitämisen Karhulan torilla. Kymmenen viime vuotta kahvila on ollut auki ympärivuotisesti aina keskiviikkoisin ja lauantaisin sekä markkinapäivinä.

PoPon järjestämiä markkinoita on pidetty myös jo kolmen vuosikymmenen ajan eli äskettäiset maaliskuun markkinat olivat järjestyksessään jo 80:nnet. PoPon markkinat ovat aina olleet ns. perinteiset markkinat eli kaupankäyntiä ilman mitään ylimääräisiä ohjelmanumeroita.

Adventtimarkkinat aloitettiin PoPon vetovastuulla 2011, kun Karhulan liikkeenharjoittajat luopuivat toiminnasta. Parhaimmillaan PoPo on järjestänyt viidet markkinat vuodessa, tänä vuonna neljät.

Markkinakeisari

PoPon kasvot tänä päivänä on Tommi Ruuska. Seuraan vuodesta 1974 kuulunut Ruuska on pelannut PoPossa jalkapalloa ja valmentanutkin, mutta nykyään hän vastaa niin torikahvilasta kuin markkinajärjestelyistäkin. Talvisin Ruuska on torikahvilassa yksin, mutta kesäisin tarvitaan pari henkilöä lisää.

Ruuska on saanut oikein markkinakeisarin tittelin, koska Kotkasta on vaikea löytää markkinoita, joissa hän ei olisi mukana. Esimerkiksi Kalamarkkinat Sapokassa ja Kotkan kuukausimarkkinat kuuluvat Ruuskan vetovastuulle.

- Markkinoissa on laskeva suunta. 90-luvulla toripaikat saattoivat olla täynnä jo kaksi viikkoa ennen markkinoita ja 14 kauppiasta jonossa. Nykyisin kolmasosa paikoista jää tyhjilleen.

- Se on ihan yleinen suuntaus. Kauppiaita ei enää ole kuten ennen, eikä nuoria kiinnosta.

Monenlaista hommaa

Ruuska teki pitkään talkoilla töitä urheiluseuralle, mutta vuodesta 1996 hän saanut palkkaakin. PoPon liiketoiminnan repertuaariin kuuluu myös erikokoisten telttojen ja penkkien vuokraaminen sekä mainosten vaihtaminen bussipysäkeiden mainostauluihin ja itsenäisiin infotauluihin.

- Parhaiten viihdyn torikahvilassa. Voi olla, että siitä en luopuisi, vaikka lotossa voittaisin.

Telttojen vuokraaminen tarkoittaa, että kesällä ei Ruuskalla vapaata viikonloppua ole.

Ministereiden "kasvattaja"

Moni urheiluseura saattaa ylpeillä olympiaurheilijoillaan tai Suomen mestareillaan. Harva seura voi sanoa, että sen riveistä on noussut kaksikin ministeriä Suomen hallituksiin.

Popinniemen Ponnistus voi: seuran jäsenistä Sulo Hostila oli 70-luvun alussa puolustusministerinä ja Sirpa Paatero viisi vuotta sitten vähän aikaa kehitys- ja omistajaohjausministerinä.

Hostilaa ja Paateroa yhdistää paitsi sosiaalidemokratia myös työväen urheiluaate aina järjestötason huipulle asti. Myös Raha-automaattiyhdistyksellä on ollut roolinsa molempien uralla.

Hostila oli työväen urheiluliikkeen hajoamisen aikoina 60-luvulla perustamassa Työväen urheilun keskusjärjestöä TUK:a ollen sen puheenjohtaja. 1970-luvun lopulla PoPo palasi uudelleen yhdistyneeseen TUL:oon, jonka puheenjohtaja Sirpa Paatero puolestaan oli 2007-2016.

Perustamisestaan lähtien aina 1970-luvulle asti PoPo oli vahva painiseura.  Myös Sulo Hostila kunnostautui painissa ollen mukana Suomi-Ruotsi -maaottelussa jo välirauhan aikana ja voitti hän Suomen mestaruudenkin.

Työura vei Hostilan lopulta RAY:n toimitusjohtajaksi. Miten RAY sitten liittyy Sirpa Paateroon? No siten, että Paatero nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan varasijalta vuonna 2006, kun saman vaalipiirin kansanedustaja Sinikka Mönkare siirtyi RAY:n toimitusjohtajaksi.

Jalkapalloa ja futsalia

Tällä hetkellä PoPossa pelataan kesällä jalkapalloa ja talvella futsalia. Seura nousi täksi vuodeksi viidenteen divisioonaan, mutta se päätti pysyä kuudennessa. Nousun mahdollistivat ”nuoret” vahvistukset. Ponnistuksen maalikuninkuuden voitti Juho Nykänen 16 maalilla, vaikka hän tuli mukaan kesken kauden.

Parhaimmillaan PoPossa on ollut 400-500 jäsentä, joista 200-300 varsinaista jäsentä. Nykyisin jäseniä on enää 60-70, mutta Ruuska vakuuttaa, että ei seura mihinkään ole loppumassa.

- Kyllä minäkin aion vielä kymmenen vuotta tässä touhuta.

PoPon paras

Lopuksi Tommi Ruuskan tietokilpailukysymys: Kuka on Popinniemen Ponnistuksen kautta aikain menestynein urheilija, jos mittarina ovat saavutukset MM- ja olympiatasolla?

Vastaus: Taisto Lempinen, paini, Lontoon olympialaiset 1948, 4. sija 57-kiloisten sarjassa.

Nähtäväksi jää, onko vastaus sama, kun PoPolle tulee sata täyteen.

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy