Ari Räisä palaa joka kesä Karhulaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 04.02.2019 - 16:21
Ari Räisä nykyisissä kotimaisemissaan New Yorkissa. Kuvan on ottanut hänen tyttärensä Krista.

Yhdysvalloissa vuodesta 1982 asunut, Karhulasta kotoisin olevan Ari Räisän mielestä suurin osa amerikkalaisista ei ole tyytyväinen maan nykyiseen hallintoon.

- Useat ihmiset odottavatkin seuraavia vaaleja ja toivovat, että Yhdysvaltain demokraattiset instituutiot, lehdistön- ja sananvapaus, oikeuslaitoksen riippumattomuus ja koulutus, kestävät nykyiset paineet, eivätkä muutu liian jyrkästi peruuttamattomaan suuntaan, Ari Räisä sanoo.

Räisä näki tulevan kehityksen suunnan heti Trumpin valinnan jälkeen.

- Ajattelin, että nyt ajat huononevat tieteen, naisten, tutkimuksen ja koulutuksen, ympäristön, kaupankäynnin, vähemmistöjen, ja kansainvälisen yhteistyön kannalta.

- Niin näyttääkin käyneen.

Aina on hyvä haastaa kyseenalaiset väitteet

New Yorkissa perheineen asuva Ari Räisä työskentelee fysiikan ja kemian opettajana. Kymmenen viime vuotta hän on ollut koulunsa tiedeosaston esimies.

Räisän mielestä nyt, jos koskaan on hyvä olla tiedeopettaja ja hän kokee työnsä myös tärkeämmäksi kuin koskaan ennen.

- Hyvä tiedehän perustuu tosiasioiden etsimiseen ja hyväksymiseen, avoimuuteen kritiikille, kovaan työhön, rehellisyyteen.

Räisältä onkin usein kysytty, mitä pitäisi vastata henkilölle, jonka väitteet eivät perustu tosiasioihin.

- Aina on hyvä haastaa kyseenalaiset väitteet ja vaatia perusteluja. Tämän päivän poliittinen ilmapiiri vaatiikin mielestäni juuri tuota.

Pyötisestä Turvalaan

Ari Räisä lähti Karhulasta ylioppilaaksi kirjoittamisensa jälkeen 70-luvun lopulla. Ensin opinnot Helsingin yliopistossa, sitten muutto newyorkilaisen vaimon kanssa Lontoon kautta Yhdysvaltoihin.

Nuoruudessaan Räisä pelasi sekä jalka- että koripalloa Peli-Karhuissa, miesten joukkueissa jo teini-ikäisenä. Räisä on syntynyt Pikku-Pyötisen saarella, josta perhe muutti Ari ollessa kaksivuotias Turvalaan, sukulaismies Kalle Torvisen K-kaupan lähelle, jossa Räisän äidillä oli työpaikka.

Räisä kävi Kyminkartanon kansakoulun ja ylioppilaaksi hän valmistui Vesivallin lukiosta (nykyinen Karhulan lukio).

Jokien varsilla

Kotiseutuaan Räisä ei ole suinkaan unohtanut. Hän lomailee entisessä kotitalossaan joka kesä kuukauden verran ja nauttii synnyinseutunsa tarjoamista elämyksistä.

Vaikka New Yorkilla ja Karhulalla on valtava kokoero, yhteisiäkin piirteitä Räisä niistä löytää. Molemmat kaupungit ovat meren rannalla ja niiden läpi virtaa joki ja kalastaa voi vaikka kaupungin keskellä.

Kymijoesta saa lohia ja Hudson-joesta vaikka lohenkokoisia meriahvenia (engl. seabass).

- Molemmat joet ovat puhdistuneet huomattavasti lapsuuteni 60-lukuun verrattuna ja niiden virkistyskäyttö on lisääntynyt.

Laajakoskelta Korkeakosken pyykkilaiturille

Lomillaan Räisän parhaita kokemuksia ovat olleet uintiretket kavereiden kanssa Laajakoskelta Korkeakosken pyykkilaiturille. Joki vie joskus hurjaa vauhtia eteenpäin, kun taas alkumatkalla matka on rauhallista vapaauintia.

Merellä puolestaan mieluisinta on uida Sisä- ja Ulko-Nuokon suurten kallioiden välistä pieneen poukamaan. – Saarelle mennessäni hyppään Asser Torvisen Pyötisessä rakentamasta lohiveneesta, kun lahestymme poukamaan vievää salmea.

- Tuo lyhyt 500 metrin uinti tuntuu eksoottiselta ja henkisesti ilahduttavalta. Viime kesänä uin Korkeakosken alapuolelta Keskuskenttää kohden. Oli hienoa nähdä kalaportaat juuri Korkeakosken kohdalla.  Nuo portaat ja joen puhdistuminen ovat merkki luonnon kunnioituksesta.

Heinsuon kaatopaikalle tietysti!

Urheilu on säilynyt Räisän harrastuksena läpi elämän. Lomallaan Karhulassa hän pelaa koripalloa, jalkapalloa, golfia ja jopa jaakiekkoa. Räisä hämmästelee sitä, että useimmiten harrastamaan pääsee ilmaiseksi tai pienellä rahalla. New Yorkissa hän maksaa harrastuksistaan huomattavasti enemmän.

Räisä arvostaa muutakin kuin urheilua. Hänen mielestään on jopa ihmeellistä, että pienessä 54 000 asukkaan kaupungissa on niin paljon muutakin tarjottavaa asukkailleen.

- Olen nähnyt monia kotikaupunkini kokoisia paikkoja maailman eri kolkilla ja hyvin harvoin tapaan, jos koskaan, Kotkan veroista monipuolisuutta ja kansalaisten aktiivisen osanoton kirjavuutta. En ole vielä kertaakaan ikävystynyt lomallani 36 viime vuoden aikana.

Yksi Räisän suosikkipaikoista Kotkassa on yllättävä.

- Olen aina innoissani, kun on syytä mennä sinne, ja olen jopa vienyt vieraitani katsomaan sitä. No minne sitten? Heinsuon kaatopaikalle tietysti!

- Kaatopaikka on hyvin organisoitu. Se antaa hyvän kuvan siitä, että kierrätys ja jätehuolto otetaan vakavasti. Hyvin hoidetut kaatopaikat ja kierrätyksen tehokkuus ovat merkki edistyneestä kulttuurista.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy