Asukkaat innostuivat ideoimaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 08.01.2019 - 17:15
Karhulan kehittämistä pohdittiin myös pienryhmissä.

Asukkaat pääsivät pohtimaan Karhulan keskustan tulevaisuutta kahdessa yleisötilaisuudessa nuorisotila Kulmassa tiistaina. Kiinnostunutta väkeä oli tuvan täydeltä.

Kotkan kaupunkisuunnittelijoiden tavoitteena oli hakea keskustelutilaisuuksista eväitä osayleiskaavan suunnittelua varten. Parhaillaan on meneillään esiselvitysten tekeminen ja kaavan tavoitteiden hakeminen.

Kymijoki, sijainti, historia ja luonto

Tilaisuuksissa kaavoittajat esittelivät myös joulun alla verkossa tehdyn kyselyn tuloksia. Vastauksia kyselyyn tuli 313, joista yli puolet oli karhulalaisilta (56 %), muualla Kotkassa asuvia vastaajista oli reilu kolmannes (35 %) ja loput Kotkan ulkopuolella asuvia, joilla on jokin side Karhulaan.

Karhulaa parhaiten kuvaaviksi ominaisuuksiksi kyselyssä nousivat Kymijoki, kulkuyhteydet ja sijainti, historia ja luonto. Hienoiksi ja merkittäviksi paikoiksi Karhulassa vastaajat mainitsivat useimmiten Jokipuiston, torin, Karhulan Hovin, William Ruthin kadun ja teollisuuspuiston, kirkon ja Sammontalon.

Suosituimpia asiointi- ja oleskelupaikkoja ovat tori, jokipuisto-keskuskenttä-uimahalli sekä Lidl.

Eniten kehittämistä kaipaa vastaajien mielestä kanjoni, torin ja linja-autoaseman alue ja Sammonaukio. Riippusillan kunnostaminen ja jalankulkuyhteys joen yli mainittiin myös usein.

”Kekseliäästi historiaansa hyödyntävä pieni ja ihmisläheinen asuinpaikka.”

Vapaissa vastauksissa vastaajat kertoivat unelmansa Karhulasta 30 vuoden kuluttua.

Eräs vastaaja toivoi, että Karhula on ”kekseliäästi historiaansa hyödyntävä pieni ja ihmisläheinen asuinpaikka”. Toisen mielestä Karhula saisi olla ”paikka, johon voi tulla autolla, mutta liikkua kävellen tai pyörällä”.

Tärkeää vastaajien mielestä on Karhulan sijainnin ja hyvän saavutettavuuden hyödyntäminen niin yrityselämän kuin asuinpaikan näkökulmasta: kanjonin kattaminen, yhteydet pääkaupunkiseudulle, linja-autoaseman uusi ratkaisu, jalankulku- ja pyöräily-yhteydet joen yli ja lyhyempiä/viihtyisämpiä reittejä pitkin Kotkansaarelle.

Nykyistä värikkäämpi, eloisampi ja vehreämpi Karhula nousi unelmissa esiin erittäin vahvasti. Samoin Karhulan historian sekä arvokkaan rakennetun ympäristön ja teollisuusperinteen vahvempi esille nostaminen.

 

Tärkeintä on elinvoimaisuus

Samat tutut asiat nousivat esiin myös Kulman keskusteluissa. Tärkeintä keskustelijoiden mielestä olisi vahvistaa Karhulan elinvoimaisuutta.

Elinvoimaisessa Karhulassa olisi ratkaistu kanjonin kattaminen ja torin elävöittäminen, olisi työpaikkoja, yrityksiä ja houkuttelevia asumismahdollisuuksia. Torin ympäristön talot saisivat kenties meheviä värejä pintaansa ja Oodin kaltainen yhteinen olohuone kokoaisi karhulalaiset yhteen.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy