Cursor alkaa siivota pesäänsä

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 24.05.2019 - 15:22
Cursorissa puhaltavat uudet ja entistä avoimemmat tuulet.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor aloittaa ensi viikolla yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat 18:aa henkilöä eli kolmasosaa Cursorin henkilökunnasta. Cursorissa on töissä 54 henkilöä.

Cursorin toimitusjohtajan David Lindströmin mukaan yt-neuvottelujen tavoitteena ei ole vähentää työntekijöiden määrää, vaan terävöittää Cursorin toimintaa niin, että se on entistä tuloksellisempaa ja ammattimaisempaa.

- Tarkoituksena on, että me johdamme hankkeita, eivätkä hankkeet meitä, sanoo Lindström.

Lindström ei tässä vaiheessa osaa arvioida, johtavatko neuvottelut irtisanomisiin. Hänen mukaansa Cursorin omistajakunnilta on tullut selvä toive yrityksen toiminnan terävöittämisestä.

Lindströmin mukaan tulevaisuudessa Cursorin johtamien hankkeiden pitääkin palvella ennen kaikkea yhtiön perustavoitteita, joita ovat investointien saaminen seudulle, matkailun kehittäminen ja yritysten tukeminen.

Ongelmat kehittyneet vuosien kuluessa

Lindström korostaa, että Cursorin yt-neuvottelut johtuvat tilanteesta, johon yhtiö on päässyt tai päästetty kehittymään vuosien kuluessa, eikä esimerkiksi yhtäkkisestä strategian muutoksesta. Cursor on tilanteessa, jossa vakituiset työntekijät ovat sidottuja määräaikaisiin hankkeisiin.

Lindström sanoo, että nyt käytössä olevilla tiedoilla käynnissä olevien hankkeiden päätyttyä Cursorissa on tarjolla entistä vähemmän työtä.

- Tilanne on valitettava. Tulevaisuudessa Cursorin pitää työnantajana johtaa hankehakuja, niiden toteuttamista ja niihin liittyviä työsuhteita entistä määrätietoisemmin.

Lindström vakuuttaa, että Cursorin tekemä kehitystyö ei nyt tehtävistä järjestelyistä kärsi. Pelko siitä, että uudelleen järjestelyissä olisi kysymys Cursorin alasajosta ja kuihduttamisesta pelkäksi ”yrityspalveluputiikiksi” on hänen mielestään täysin turha.

Päinvastoin Lindström uskoo, että työsopimusrakenteen tervehdyttämisellä yhtiön pitkän tähtäimen tavoitteet on mahdollista saavuttaa nykyistä paljon paremmin.

Kritiikkiä ja epäilyjä

Cursor on ollut aina enemmän tai vähemmän yleisön hampaissa varsinkin Kotkassa, joka on yrityksen suurin omistaja ja samalla rahoittaja. Nyt alkavat yt-neuvottelut ovatkin osaltaan vastaus monien huulilla kauan olleeseen kysymykseen, tehdäänkö Cursorissa aitoa kehitystyötä vai onko se olemassa vain hankkeiden pyörittämistä varten.

Kritiikki Cursoria kohtaan kärjistyi edellisen toimitusjohtajan Hannu Karavirran toimikauden lopulla. Karavirta jatkoi myöhemmin hallituksen puheenjohtajana ja muun muassa hänen monet matkat ulkomaille yhdessä Kotkan silloisen kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin kanssa herättivät ihmetystä.

Epätietoisuus siitä, mitä Cursorissa oikein tapahtuu, kasvoi kasvamistaan kuten myös epäilyt siitä, onko kaikissa jauhopusseissa aivan puhdasta tavaraa.

Hallintoneuvostot ylös haudoistaan

Ainakin osittain ”hyvävelikaksikon” toiminnan närkästyttämänä viime kuntavaalien jälkeen Kotkassa virisi poliittinen keskustelu siitä, pitäisikö Cursorin kaltaisella kuntaomisteisella yhtiöllä olla parempi poliittinen kontrolli. Poliitikot halusivat myös saada enemmän tietoa yhtiön asioista.

Kotkassa jo haudatut tytäryhtiöiden hallintoneuvostot haluttiin kaivaa ylös haudoistaan. Uskotaan, että kun jokaisella valtuustoryhmällä on edustajansa hallintoneuvostossa, tieto yrityksestä kulkisi poliitikoille ja myös toisinpäin omistajan ääni kuuluisi yritykseen päin, ainakin teoriassa.

Cursorin lisäksi hallintoneuvostoa kaivattiin Kotkan Energiaan, jossa sellainen aikoinaan olikin, mutta joka turhana ja raskaana lakkautettiin. Kun hallitus koostui poliitikoista kuten hallintoneuvostokin, siinä oli torttua tortun päällä kerrakseen. Paikka hallintoneuvostossa oli usein rivijäsenelle palkinto puolueen eteen tehdystä työstä, eikä hallintoneuvosto tuottanut yritykselle mitään lisäarvoa.

Nyt tilanne on sikäli toinen, että poliitikkojäsenet Kotkan Energian hallituksessa ovat vähentyneet ja asiantuntijoita on otettu mukaan. Cursorin hallituksessa puolestaan istuvat omistajakuntien johtavat virkamiehet ja yritysjohtajia.

Vallattomia hyvän puhujia

Sekä Cursoriin että Kotkan Energiaan on nimetty hallintoneuvostot tämän kevään aikana. Cursorin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii Kim Soares (sd.). Kotkan Energian hallintoneuvoston johtoon on tulossa Risto Häkkinen (sd.), jolla on pitkä kokemus yhtiön hallituksen johtotehtävistä.

Edelleenkään kaikki eivät ole vakuuttuneita hallintoneuvostojen tarpeellisuudesta. Varsinaista valtaa neuvostoilla ei olekaan, mutta esimerkiksi mahdollisuus antaa lausuntoja vaikkapa yrityksen strategiasta kylläkin.

Cursorin osalta hallintoneuvoston roolin voi nähdä vaikkapa yhtiön imagon kirkastamisen kautta. Sen jäsenten kautta voi olla mahdollista levittää myönteistä yrityskuvaa ja toisaalta hälventää Cursorin toimintaan liittyviä epäilyjä. Cursorin luottamuksen palauttamisessa jokainen hyvän puhuja on tärkeä, vaikka lopulta vain yrityksen tulokset ratkaisevat, ja avoimuus on luottamuksen tärkein tekijä.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy