Elokuvan näkymätön sankari

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 11.06.2019 - 16:42
Jussi Rautaniemi teki opiskeluaikanaan Karhulaan sijoittuvan lyhytelokuvan. Työn alla on jälleen Karhula-elokuva. "Pääroolissa on taas kanjoni, joka ei ole katettu.

Vastikään TV1:ssä pyörineen, Chilen sotilasvallankaappauksesta suomalaissilmin kertovan Invisible Heroes -sarjan lopputeksteissä vilahtaa karhulalaisittain tuttu nimi. Sarjan leikkauksesta vastasi Jussi Rautaniemi, ns. tennistaloissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt 35-vuotias elokuvantekijä.

- Invisible Heroes -sarjassa erityisen kiehtovaa on, että se perustuu tositapahtumiin. Se on sarjan vahva sydän, Jussi Rautaniemi sanoo.

Myös suuren suosion talvella saanut M/S Romanticin leikkaus Rautaniemen käsialaa, jossa hän pääsi toteuttamaan niin sanotusti luovaa leikkaamista.

Vuonna 2016 Rautaniemi sai Jussi-patsaan parhaasta elokuvaleikkauksesta. Jussi tuli Jussille Juho Kuosmasen ohjaamasta elokuvasta Hymyilevä mies. Jussi-ehdokkaana Rautaniemi on ollut myös elokuvilla Korso (2014) ja Juice (2018).

Rautaniemi on leikannut fiktiivisten elokuvien ja TV-sarjojen lisäksi dokumentteja ja sadan elokuvan ja TV-sarjan trailerit eli mainokset. Se pitää hänet hyvin jyvällä siitä, mitä suomalaisessa elokuvassa kaiken kaikkiaan tapahtuu.

Leikkaajan ja ohjaajan symbioosi

Helsingissä asuva Rautaniemi on täysillä mukana suomalaisen elokuvan ytimessä, vaikka onkin leikkaamansa TV-sarjan nimen mukaisesti näkymätön sankari itsekin. Ohjaajat ja näyttelijät ovat esillä ja staroja, mutta leikkaajat huomataan ja palkitaan yleensä silloin, kun elokuvaa pidetään muutenkin hyvänä.

Leikkaaja ja ohjaaja ovat yleensä tiivis työpari, jolla on samansuuntaiset näkemykset ja tapa ajatella. Rautaniemikin tekee usein töitä samojen ohjaajien kanssa, ja jotka hän on tuntenut opiskeluajoista lähtien kuten Juho Kuosmanen ja Teppo Airaksinen.

Oikea valinta

Kun Rautaniemi vuonna 2004 pyrki Taideteolliseen korkeakouluun (nykyisin Aalto yliopisto), tärkeintä hänelle oli ylipäänsä päästä tekemään elokuvia. Leikkauslinjalle hän päätyi, koska arveli selviytyvänsä ennakkotehtävistä hyvin. Niin kuin selviytyikin: Rautaniemen lisäksi linjalle pääsi vain kaksi muuta.

Opintojen alkuvaiheessa hän ei ollut varma, tuliko valittua oikea linja.

- Mutta nyt olen sitä mieltä, että oli hyvä, että pysyin leikkaajana.

Rautaniemi pitää yksin työskentelystä. Leikkaaja on harvoin kuvauspaikalla. Leikkaajan työ alkaa, kun kuvaukset on tehty.

Poikkeuksiakin on kuten juuri työn alla oleva komediaelokuva Supercool. Amerikassa levitykseen tulevaa, Teppo Airaksisen ohjaamaa elokuvaa kuvattiin Alabamassa, jossa Rautaniemikin oli mukana. Hän sai leikattavaa heti kuvauspäivien jälkeen.

Dokumenttielokuva Aino ja Alvar Aallosta

Paitsi Supercoolin jälkikäsittely Rautaniemellä on juuri nyt työn alla dokumenttielokuva Aino ja Alvar Aallosta. Dokumentin ohjaa Virpi Suutari, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä aiemminkin.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Alvar Aallon suunnittelemassa talossa asuneena Rautaniemellä on jonkinlaista tuntumaa aiheeseen. Hän myöntää joutuneensa mukavuusalueensa ulkopuolelle kahlatessaan massiivista materiaalimäärää läpi.

- On raskasta katsoa tuntikausia arkistomateriaalia läpi, mutta samalla kiehtovaa.

Dokumentin näkökulma on taiteilijaparissa eli Alvarissa ja Ainossa, joka oli Aallon ensimmäinen, melko nuorena kuollut vaimo. Toinen vaimo Elissa Aalto on myös mukana. Elokuvan pitäisi tulla ulos ensi vuonna.

 

Jussi Rautaniemi

Syntynyt 1984.

Asunut lapsuuden ja nuoruuden Karhulassa

Asuu Helsingissä vaimonsa ja 5-vuotiaan poikansa kanssa.

Ylioppilas Karhulan lukiosta 2003.

Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta leikkaajaksi vuonna …

Jussi-ehdokkaana parhaasta leikkauksesta elokuvilla Korso (2014), Hymyilevä mies (2016) ja Juice (2018). Jussi-palkinto Hymyilevästä miehestä.

Uransa alussa hän leikkasi Jani Volasen kulttisarjan Ihmebantun ja yhteistyö jatkui vuonna 2018 minisarjassa M/S Romantic.

Cannesin elokuvajuhlilla Rautaniemen leikkaamia töitä on palkittu seuraavasti: Taulukauppiaat Cinefondation-sarjassa vuonna 2010 (pääpalkinto), Hymyilevä mies Un Certain Regard -sarjassa vuonna 2016 (pääpalkinto), pääkilpasarjassa Teppo Airaksisen lyhytelokuva Katto vuonna 2017 ja La Semaine de la Critique -sarjassa Mikko Myllylahden lyhytelokuva Tiikeri vuonna 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy