Heikki Laaksosen 10 vinkkiä hyvään pihaan

karhulalainen
Julkaistu: 13.04.2019 - 11:30
Taidolla suunniteltu ja tasokkaasti toteutettu sekä hyvin hoidettu vesiaihe ympäristöineen on koko puutarhan keskipiste. Tällaisia näkee valitettavan harvoin. Mikäli vesiaihe on lähinnä maahan upotettu muovikaukalo, jossa betonisammakon suusta suihkuaa ve

Hyvä suunnittelu on onnistuneen pihan a ja o. Mitä pienempi piha, sitä enemmän suunnittelun merkitys korostuu: vähistä neliöistä pitää saada mahdollisimman paljon irti. Puutarhaneuvos Heikki Laaksosen vinkeillä hyvä piha on jokaisen omakoti- ja rivitaloasujan ulottuvilla.

  1. Punnitse pihan vahvuudet ja heikkoudet
  2. Pidä selkeä linja
  3. Huomioi auringon kierto tontilla
  4. Mieti sisä- ja ulkotilan yhteys
  5. Tee liikkuminen miellyttäväksi ja turvalliseksi
  6. Huomioi talvi
  7. Mieti tontin korkeuseroja
  8. Tee erikoisrakenteet huolella
  9. Valitse oikeat kasvit oikeaan paikkaan
  10. Ohjaa hulevedet poispäin rakennuksista

1

Varsinkin uutta pihaa suunniteltaessa on hyvä ensin miettiä, mitkä ovat pihan vahvuuksia ja heikkouksia. Vahvuuksia (esim. avokallio, siirtolohkare tai yksittäinen komea puu) kannattaa korostaa ja toisaalta heikkouksia (esim. tasainen savimaan tontti, huonot näkymät ympäristöön) on hyvä häivyttää.

2

Pihalla kannattaa säilyttää selkeä linja. Se tuo harmoniaa ja tyyliä. Ei siis kannata kerätä pikkuideoita sieltä ja täältä, vaan valita oma linja ja materiaalit. Kasvillisuus on pihan ykkösasia, eivät sen apurakenteet kuten muurit ja pinnoitteet. Olisi hyvä, jos 2-3 naapuria voisi sopia etupihoilleen yhtenäisestä reunusratkaisusta.

3

Hyvässä pihassa on istuskelupaikka sekä täydessä auringon paisteessa että varjossa. Auringonvalon osuminen tontille selviää, kun talossa on vähän aikaa asunut. Myös talon sijoittelussa tontille kannattaa miettiä auringon kiertoa. Sillä on merkitystä myös hyötyviljelylle ja kasvien kukinnalle.

4

Terassi tai patio on olohuoneen jatke. Sillä saadaan halvalla lisää käyttöneliöitä, joiden kautta pihasta saa entistä enemmän irti. Tyypillinen virhe talosuunnittelussa on, että terassista tehdään aivan liian pieni.

5

Autolle kannattaa suunnitella omakotitalon pihalle riittävästi tilaa, mutta liioitella ei pidä. Parasta on, jos auto pääsee turvallisesti kääntymään omalla pihalla eli auton normaali kääntösäde on huomioitava. Pihan käytävien ei pidä näyttää kiitoradoilta. Pienelläkin kaarevuudella saa aikaan pehmeämpää ilmettä.

6

Lumien sijoittelupaikat ja valaistus on hyvä miettiä niin, että tontilla on turvallista liikkua ja sieltä pääsee autolla turvallisesti pois. Perennojen päälle voi melko huolettomasti kipata lunta. Strategisiin paikkoihin on asennettava riittävästi valoa.

7

Tontilla olevat korkeuserot ovat näyttävyyden kannalta etu, mutta ne vaativat suunnittelulta enemmän kuin tasainen tontti. Varsinkin ahtailla tonteilla tulee välttää tilaa vieviä ja rumia luiskia. Muurien ja tukirakenteitten avulla voi tehdä myös pihaa rikastuttavia ratkaisuja.

8

Erikoisrakenteet (esim. altaat, purot, veistokset, erikoisvalaistukset) on tehtävä huolellisesti ja tyylillä, muuten ne kannattaa jättää tekemättä. Vesi tuo pieneenkin pihaan solinaa ja heijastuspintaa, mutta se vaatii huoltoa, ettei ole pian täynnä levää.

9

Kasvillisuus on pihan loppusilaus, joka kaipaa hyvät raamit ympärilleen. Tärkeää on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan, harkiten. Hyvä lopputulos ei synny sattumalta. Paljon hoitoa vaativat kasvit kannattaa sijoittaa näkyvään paikkaan.  Istuskeluryhmä ja istutusryhmä on yleensä hyvä kokonaisuus.

10

Pihasuunnittelussa kaikkein tärkein asia on huolehtia siitä, että hulevedet (sulamis- ja sadevedet) kulkeutuvat rakennuksista poispäin. Kun pintakaadot ovat pois rakennuksista, ne pysyvät kuivina.

Erilaiset vähintään grillillä varustetut pihakatokset jatkuvasti suosiotaan. Valitettavan usein katos pönöttää pihalla väkisin kasatun ja vähemmän houkuttelevan oloisena. Liittämällä katso ympäristöönsä vehreillä istutuksilla sekä tasokkaalla ulkoistuskelupaikalla, voidaan saada aikaan suuri parannus koko pihaan.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy