Ihmiseltä ihmiselle

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 25.11.2019 - 14:56
Pia Kokkomäki touhuaa leipomo-kahvilassa. Uunista tulivat juuri ensi kerran kokeillut kreikkalaiset leivät.

Kiire unohtuu kynnykselle. Juurikorven puodissa tuoksuu vasta leivottujen leipien, piirakoiden ja pullien tuoksu.

Yhdellä sivustalla on myyntitiski ja uunit, toisella pöydät kahvitteluun ja leipäpöytä, josta asiakas voi rakentaa leipänsä ja karjalanpiirakkansa mielensä mukaisilla täytteillä.

Nimenomaan karjalanpiirakan eikä riisipiirakan: karjalanpiirakan nimitystä voi käyttää vain, jos siihen on lupa. Ja lupa tulee, jos tekijä täyttää tietyt ehdot. Taikinassa ruista pitää olla yli 50 prosenttia, maito ei saa olla laktoositonta, piirakat pitää käsin pulikoida.

Puoti on paitsi leipomo ja kahvila myös pieni kauppa. Myytävänä on elintarvikkeita kuten perunoita, jauhoja, kahvia ja muita juomia. Keskiviikkoisin ja lauantaisin Juurikorven puodin tuotteita on ostettavissa Karhulan torilla.

Kesällä avautuneen puodin lisäksi yläkertaan on juuri valmistunut kokoustila. Hiljaisuuden keskelle.

"Poltin säästöt ja otin velkaa ..."

Juurikorven puodin pitäjä Pia Kokkomäki ei ole antanut elämässä periksi, vaikka läheltä on käyttänyt ja moni ilkeämielinen ja -kielinen on varmasti toivonut. Kokkomäki puhuu suoraan ja kovalla äänellä, eikä se kaikkia miellytä.

Parhaiten Kokkomäki tunnetaan ajastaan Meriniemen ja hotelli-ravintola Karhun yrittäjänä. Karhussa vierähti 24 vuotta vuoteen 2012 saakka.

- Meriniemi oli virhe.

- Se oli myös opettavainen kokemus. Poltin säästöt ja otin velkaa, jota on vieläkin vähän jäljellä.

- Remontoin paljon omalla kustannuksella. Olin liian innokas ja kiltti, Pia Kokkomäki sanoo.

Kokkomäki rientää uunille. Itse kehitetyllä reseptillä leivotut kreikkalaiset leivät ovat valmiita uunista otettaviksi. Maistiaisia tarjoillaan paikalle osuneille ja yhteinen mielipide on, että lämpimän leivän voittanutta ei ole.

Yrittäjänä vuodesta 1987

Hyvinkäältä kotoisin oleva Kokkomäki on opiskellut hovimestariksi, palvellut presidenttejä ja ministereitä, ollut avaamassa hotelli Ilvestä Tampereella. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 1987.

Nyt Pia Kokkomäki elää unelmaansa. Yrityksen nimi on Juurikorven kauppa, kokous ja catering. Se toimii vuonna 1927 rakennetussa Kyminlaakson Osuuskaupan rakennuksessa, jonka Kokkomäki yhdessä miehensä Jarin kanssa osti kolmisen vuotta sitten. Itse he asuvat viereisessä omakotitalossa, johon he muuttivat vuonna 2003.

- Haluan vanhentua niin, että ymmärrän ihmisistä ja asioista yhä enemmän. Haluan olla ihminen ihmiselle.

Kokkomäen suunnitelmissa on myös alkaa tuottaa pesula- ja ruokapalvelua lähialueen vanhuksille.

Kokkomäki myy tuotteitaan myös Kantolan Joulun joulumyyjäisissä sunnuntaina 15.12. kello 14-17. Myyjäiset ovat myös lauantaina kello 10-13. 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy