Johtajuus kriisissä – Sirviölle koulutusta

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 03.01.2019 - 18:31

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö on ollut virassaan viime toukokuun alusta lähtien. Käytännössä hän aloitti kevättalvella Henry Lindelöfin jäätyä pitämään loppuja lomiaan ennen eläkkeelle jäämistään.

Kaupunginjohtajan blogissaan joulukuun puolessa välissä (www.kotka.fi) Sirviö tilittää tuntemuksiaan ensimmäisten kuukausien ajalta uudessa kotikaupungissaan. Sirviö kirjoittaa, että ”ennen koeaikani loppumista kävimme vakavia keskusteluja siitä, että oliko koeaika riittävä kokemus yhteisestä taipaleestamme”.

Sirviön puolen vuoden koeaika päättyi lokakuun lopussa. Alkusyksystä vakavia keskusteluja Sirviön kanssa kävi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.), jolle Sirviön hallinnollisena esimiehenä kuuluu arvioida, miten kaupunginjohtaja on onnistunut tehtävässään ja vastaako se tehtävään asetettuja odotuksia.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

 

Johtajuutta ei näkynyt

Vakavien keskustelujen syynä oli Nina Braskin mukaan se, että hänelle oli kantautunut pikkuhiljaa ja läpi kaupungin organisaation, huolestuneita viestejä siitä, että kaupungin johdosta puuttuu johtajuutta.

- Johtajuutta oli odotettu, johtajuutta ei näkynyt. Palavereissa asioita jäi ilmaan.

Braskin mukaan virkamiehille on ollut epäselvää, mikä on ollut kaupunginjohtajan näkemys ja kaupungin linja asioissa. Se on näkynyt myös siinä, että kaupunginjohtajan rooli asioiden esittelijänä on jäänyt Braskin mukaan aika laihaksi.

- Esa Sirviön johtajuus ei ehkä ole ollut sitä luokkaa kuin on odotettu, Brask sanoo.

Koeaika Sirviön pätevyyden arvioimiseksi loppui kesken. Braskin mukaan vähän pitkin hampain uudelleenarviointi päätettiin siirtää tavanomaisen kehityskeskustelun yhteyteen, joka on todennäköisesti helmikuussa.

Toisenlainen tapa hoitaa asioita

Esa Sirviön mielestä syksyn kriisissä oli kysymys siitä, että hänellä on ollut toisenlainen tapa hoitaa asioita kuin mitä häneltä odotettiin.

- Joillakin oli varmasti sellaisia ajatuksia ja odotuksia, että heti kohta kaikki alkaa tapahtua.

Sirviö sanoo, että hänellä itsellään on ollut tapana ensin rauhassa pohtia asioita. Hänen mielestään kenelläkään ei ole edellytyksiä alkaa mestaroida muutoksia tuntematta peliä tai kortteja, joilla pelataan.

”Vie oman aikansa ennen kuin organisaatio tottuu johtajaan ja johtaja tutustuu organisaatioon ja sen muutettaviin osiin”, Sirviö kirjoittaa blogissaan.

Johtoryhmästä ulos

Kaupunginjohtajan tärkein työkalu on johtoryhmä. Lindelöfin kaudella johtoryhmässä alkoivat istua johtavien virkamiesten lisäksi myös johtavat poliitikot eli kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat. Tiedonkulun ja asioiden valmistelun kannalta käytäntöä pidettiin hyvänä.

Melko pian Sirviön kanssa käytyjen vakavien keskustelun jälkeen hän muutti johtoryhmän kokoonpanon niin, että poliitikot (Nina Brask ja Marika Kirjavainen) siellä eivät enää ole mukana.

Sirviön mukaan kriisillä ja poliitikkojen ulosheittämisellä johtoryhmästä ei sinällään ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta kuitenkin on. Koska häntä oli syytetty johtajuuden puutteesta, Sirviö päätti lähteä tekemään nopeita päätöksiä.

Sirviön mielestä on hyvä, että poliittinen ja operatiivinen johto on erotettu toisistaan. Hänen mielestään ei ole hyvä, että poliitikot puuttuvat asioihin niiden valmisteluvaiheessa: etteivät mene puurot ja vellit sekaisin.

” Ei se näin voi jatkua”

Tällä hetkellä tilanne ei Nina Braskin mukaan ole tyydyttävä. Hän ei tiedä tällä hetkellä mistään kaupungin asioista mitään. Ei tiennyt talousarvion valmistelusta eikä nyt mietittävistä talouden tasapainottamistoimista.

- Lokakuun jälkeen olen käynyt kaupunginjohtajan luona yhden kerran.

- Ei se näin voi jatkua, että kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja eivät keskustele keskenään.

Braskin mukaan tilanne ei kaiken kaikkiaan ole lokakuun jälkeen ainakaan parantunut, ja kaupunginjohtajan yhteydenpito poliitikkoihin on sen sijaan heikentynyt.

Sirviön muistelee, että hän on tavannut Braskia kaksi tai kolme kertaa lokakuun jälkeen. Päällekkäisyyksien vuoksi joitakin tapaamisia on jouduttu perumaan ja hänen mukaansa myös siksi, että Braskin uusi työ on vienyt oman aikansa.

Johtamiskoulutusta

Braskin mukaan juuri tällä hetkellä ei ole akuuttia kriisiä, eikä ketään olla erottamassa.

- Olen odottavalla kannalla.

- Kaupunginhallituksessa vaadittiin kaupunginjohtajalle työrauhaa ja sitä hän on nyt saanut.

Brask kertoo, että Sirviölle aiotaan ostaa johtamiskoulutuspaketti Kuntaliitolta.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy