Jumalniemen jäteasema avautuu lokakuussa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 10.07.2019 - 09:45
Kymenlaakson Jäte Oy:n laatu- ja kehityspäällikkö Annika Aalto-Partanen uskoo modernin ja keskeisellä paikalla sijaitsevan jäteaseman houkuttelevan runsaasti uusia asiakkaita.

Ahlströmintien varteen Karhulan Jumalniemeen tuleva uusi jäteasema alkaa valmistua. Avajaisia päästään näillä näkymin viettämään lokakuussa.

Laatu- ja kehityspäällikkö Annika Aalto-Partanen Kymenlaakson Jätteestä kertoo, että rakentaminen on käyntiin päästyään sujunut hyvin ja aikataulussa, vaikka alun perin valmista piti olla jo alkuvuodesta.

- Siirsimme valmistumista suosiolla puolella vuodella eteenpäin, Aalto-Partanen sanoo. Syyt liittyvät kesärakentamisen etuihin ja kilpailutukseen.

- Valitsimme pidemmän toteutusvaihtoehdon.

Jäteasema, jota Aalto-Partanen kutsuu mielellään kierrätysasemaksi, koostuu useasta rakennuksesta: päärakennuksesta, vaarallisen jätteen varastosta ja kalustohallista, jossa säilytetään työkoneet ja jäteastiat.

Jätteistä eroon kellon ympäri

Pääosin uusi jäteasema toimii samoin kuin muutkin Kymenlaakson Jäte Oy:n yhdeksästä asemasta. Modernia on kuitenkin se, että siellä voi tulevaisuudessa asioida kellon ympäri. Päivisin asema on auki normaalisti miehitettynä. Muina aikoina asemalla voisi asioida ostamalla sisäänpääsyn verkkokaupasta. Portti avautuu, kun automaattinen lukija tunnistaa rekisteritunnuksen.

- Toiminta perustuu rehellisyyteen ja siihen, että luotamme asiakkaisiin.

Toki jäteaseman alue tulee olemaan on kameroilla tiiviisti valvottu ilkivallan ja väärinkäytösten varalta.

Vastaanotettavat jätejakeet pyritään hinnoittelemaan yksinkertaisesti. Todennäköisesti verkkokaupassa tulee olemaan kolme eri tuotetta, kaksi tuotetta sekalaiselle rakennusjätteelle ja yksi huonekaluille.

Asema tulee ottamaan erilaisia maksuttomia jakeita noin 10 ja saman verran maksullisia. Maksu määräytyy jätteen vaatiman käsittelyn mukaan. Maksuttomia ovat aina esimerkiksi vaaralliset jätteet, kodin sähkölaitteet, metalli, paperi, pahvi ja kartonki.

Uutuutena kierrätysmyymälä

Uuden aseman on tarkoitus jossain vaiheessa korvata Heinsuon jäteasema. Jonkin aikaa ne toimivat päällekkäin.

- Uuden aseman keskeisen sijainnin toivomme tuplaavan asiakasmäärän Heinsuon asemaan verrattuna.

Uusi asema tulee maksamaan noin 3,9 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimii Kymenlaakson Rakennus Oy.

Muista jäteasemista poiketen Jumalniemen asemalla on myös kierrätystä. Päärakennuksen yläkertaan tulee noin 150 neliön tila kierrätysmyymälää varten. Rinteessä olevaan rakennukseen pääsee toisesta sisäänkäynnistä ilman porrasnousua.

- Pohdinnassamme on se, olisiko kierrätysmyymälä omaa toimintaamme vai hoitaisiko sitä jokin ulkopuolinen toimija.

Tekstiileissä potentiaalia

Jätehuollossa päivän sana on materiaalien talteenotto sellaisenaan. Kaatopaikat on jo unohdettu ja kierrätyskelpoisen jätteen polttoa pyritään vähentämään.

Aalto-Partasen mukaan muovit puhuttavat tällä hetkellä paljon. Muovien keräämisen suosio on räjähtänyt. Kotkassa ja Kouvolassa on meneillään kokeilut kiinteistökohtaisesta muovien keräämisestä.

Aalto-Partasen mukaan pitkällä tähtäimellä myös tekstiilien kierrättämisessä on suuri potentiaali. 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy