Käet taskus Kotkan murteella

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 09.03.2019 - 14:45
Mikko Mannosen kiinnostus kotiseudun murteeseen kiteytyi kirjaksi, josta on tulossa jatkoa.

Luokanopettajan kiinnostus puhekieleen ja murteisiin oli syttynyt Heli Laaksosen runouden kautta. Ensin Mikko Mannonen alkoi kirjoittaa pieniä juttuja Kotkan murteella omaksi ilokseen, dialogeja ja huomioita kielestä. Facebookissa alettiin tykätä ja jakaa.

Ajatus kirjasta syntyi, mutta se olisi jäänyt nipuksi papereita ilman kirjailija Petri Pietiläisen apua.

- Pietiläinen opetti ennen kaikkea tiivistämistä ja terävöittämistä.

Subjektiivinen näkemys kielestä

Käet taskus kotkalaist kiältä ja miältä syntyi Mannosen havainnosta, että kotkalaiset puhuvat ihan omaa murretta, vaikka eivät itse niin koe.

- Kotkassa on tapana vähätellä kaikkea, myös omaa kieltä, Mannosen sanoo ja korostaa olevansa itse vain yksi kielenpuhuja muiden joukossa.

- Kieli muuttuu koko ajan. Oli kiva napata oman aikani kieli talteen.

Mannonen on syntynyt vuonna 1970. Hän korostaa, että kirja sisältää hänen subjektiivisen näkemyksensä kielestä ja sanoista. Kirjassa on murresanoja, jotka hän itse tunnistaa. Aittakorven poika tietää, että pötö on pyörä. Mutta hän ei tiedä, että sitnat tarkoittaa syksyn ensimmäisiä jäitä, vaikka jollekin toiselle kotkalaiselle se on selvä juttu.

Mannosen kieliharrastus jatkuu ja kirjastakin on tulossa jatko-osa. Sitä odotellessa ensimmäistä kirjaa on saatavissa keittiötarvikeliike Purnukasta, Kangaskeitaasta ja Pennikirppiksen tiskiltä Karhulasta.

 

 

 

Kotkan Lihamestarit toivottaa aurinkoista pääsiäistä!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy