Kairon porraskäyvän seinäkirjoituksetkin suojellaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 12.09.2019 - 17:03
Ravintola Kairon seinämaalaukset halutaan suojella kuten myös porraskäytävän seinäkirjoitukset.

Kotkan kaupunkisuunnittelussa on valmistunut luonnos asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa uuden sisääntulotien rakentaminen Kotkansaarelle. Luonnos on nähtävillä 4.10. saakka.

Kaavaluonnoksen mukaan uusi sisääntulotie kaartaa Hyväntuulentieltä kohti Kantasatamaa jo ennen Mc Donald´sin tonttia.

Kaavaluonnos sisältää myös ehdotuksen useiden alueella sijaitsevien rakennusten suojelusta.

Satamanosturikin on suojelukohde

Kotkan keskustan osayleiskaavan laatimisen yhteydessä tehtiin kulttuurihistoriaselvitys. Selvityksen mukaisia suojeltaviksi esitettyjä rakennuksia on kaava-alueella seuraavasti: Rautatienkatu 4, entinen Liiton leipomo (rak 1951, A. Lehtinen), Rautatienkatu 2, liikerakennus entinen SOK:n konttori (1935, Erkki Huttunen), Kotkankatu 20, entinen Hankkijan talo (1951, A.O. Bengts), Satamakatu 2, asuinrakennus (1920-luku) eli ns. Punainen talo, Satamakatu 7, ravintola Kairo (1937, Iivari Penttilä.)

Lisäksi kaavaluonnoksessa esitetään suojeltavaksi Nelosteatteri osoitteessa Satamakatu 4.

Ulkoseiniä laajemman suojelumerkinnän on saamassa ravintola Kairo, josta esitetään suojeltavaksi myös osa sisätiloista kuten porrashuone seinäkirjoituksineen ja ravintolasali maalauksineen.

Ravintola Kairo suojellaan ja myös tontti, joka muuttuu huvi- ja viihdepalveluiden korttelialueeksi tulee säilyttää vehreänä. Kairon rakennus on suojeltu paitsi julkisivujen osalta, myös sisätiloiltaan: porrashuone seinään tehtyine merkintöineen sekä sali maalauksineen tulee säilyttää. Alueelle saa sijoittaa ravintolan, teatterin ja muuta kulttuuritoimintaa. Kairon rakennusta voi laajentaa tai tontille voi rakentaa uuden rakennuksen. Uudisrakentamisen on muodon, värityksen ja julkisivujen osalta noudatettava Kairon rakennuksen ominaispiirteitä.

Myös Kantasatamassa sijaitseva vanha satamanosturi suojellaan.

Nelosteatteri on osa kaupungin historiaa

Vanhan ja uuden Satamakadun välinen alue muodostuu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi.

Hankkijan talon (Koy Siltavahti) itäpäätyyn muodostuu uusi rakennusala, johon rakennusta voi laajentaa tai rakentaa uusi rakennus.

Viereinen Nelosteatterin kaksiosainen rakennus ei ole kaavoitusarkkitehti Patricia Broaksen mukaan mitenkään erityinen arkkitehtuurinen helmi, mutta sen arvo on kulttuurihistoriallinen.

- Puutalon ja funkistyylisen osan yhdistelmä on mielenkiintoinen kokonaisuus ja osa kaupungin historiaa, Broas perustelee.

Uudisrakennuksia koskee määräys, jonka mukaan korttelin pohjakerroksen kerrosalasta vähintään puolet on rakennettava niin, että tilat soveltuvat liike- tai toimistokäyttöön.

Rakennusten sijoittelussa tulee pyrkiä siihen, että vanhan Satamakadun varren asuntojen ikkunoista säilyy näkymiä merelle.

Alueelle muodostuu lisäksi kaksi asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta, joihin saa sijoitttaa päiväkodin sekä lähikortteleiden autopaikkoja.

Ravintola Kairon porrahuoneen seiniltä löytyy kosketus monesta kotkalaisesta elämäntarinasta.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy