Kantasataman suunnitelmat uusiksi – sopimukset Sawyerin yhtiön kanssa puretaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 13.08.2019 - 14:35
Kantasatamasta ei tullut luksusmuodin kauppapaikkaa. Voisiko kierrätysajattelu olla enemmän tätä päivää?

Kotkan Kantasataman kehityssuunnitelmat menevät pitkälti uusiksi, kun maankäyttösopimus ja outlet-tontin vuokrasopimus puretaan hankekehittäjä Cameron Sawyerin edustaman Kotkan Kantasataman Kehitys Oy:n kanssa.

Neuvottelut kolme vuotta sitten solmitun maankäyttösopimuksen purkamiseksi ovat käynnissä.

- Kehitysyhtiö on halunnut neuvotella sopimuksen purkamisesta, mutta toistaiseksi yhteistä näkemystä asioista ei ole syntynyt. Kotkan kaupungilla on oikeus myös yksipuolisesti purkaa sopimus, toteaa Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

Hannosen mukaan kehitysyhtiö haluaa neuvotella muun muassa oikeudestaan aineettomaan omaisuuteen.

Myös outlet-tontista tehdyn vuokrasopimuksen purkaminen on vireillä. Kehitysyhtiö on pyytänyt vuokrasopimuksen päättämistä.

- Tarkoitus on, että maankäyttösopimuksen ja vuokrasopimuksen purkaminen ratkaistaan kokonaisuutena.

- Tämä on alkusyksyn asia, Hannonen sanoo.

Turvallisuuspuisto ja ilmailumuseo

Sopimusten purkaminen tarkoittaa, että Kotkan Kantasataman Kehitys Oy:n yksinoikeus Kantasataman alueen kehittämiseen päättyy ja Kantasatama vapautuu uusille suunnitelmille. Koska kaupallinen hanke ei edennyt toivotulla tavalla, virkamiehet ovat alkaneet jo miettiä muita kehittämismahdollisuuksia.

Joitakin ajatuksellisia aihiota on jo syntynytkin, vaikka laajempi pohdinta alkaa syksyllä. Esimerkiksi Aalto yliopiston opiskelijatyönä on syntynyt konsepti, jossa Kantasatama toimisi kestävän kehityksen koulutus- ja oppimisalueena yhteistyössä Xamkin kanssa.

Kotkan tekninen johtaja on puolestaan esittänyt idean Kantasatamasta Itämeren turvallisuuspuistona. Alueelle on ajatuksellisesti sijoitettu myös ilmailumuseota, josta alustavia keskusteluja on jo käytykin ja jatkoa seuraa syksyllä.

Hotellioperaattoria etsitään

Xamkin kampuksen ja tapahtumakeskuksen suunnittelu etenee Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n perustaman kiinteistöyhtiön suojissa. Se myös rakennuttaa kokonaisuuden. Operaattoriyhtiö perustetaan pian.

Kokonaisuuteen liittyvän hotellin toteutettavuusselvitys on käynnistymässä. Joitakin paikallisiakin yhteydenottoja hotellioperoinnista on ollut.

Kantasataman kehitysyhtiön kautta on lisäksi avautunut linkki saksalaiseen operaattoriin, jolla on kokemusta hotellin ja tapahtumakeskuksen yhdistävästä toiminnasta. Saksalaisyritys on laajentamassa toimintaansa Pohjoismaihin.

Valmiudet säännölliselle matkustaja- ja rahtiliikenteelle

Kantasatamaan rakennetaan valmiudet säännölliselle ja ympärivuotiselle matkustajalauttaliikenteelle sekä rahtiliikenteelle Kotkan ja Pietarin välillä.

Kotka pax -projektin päätoteuttajana toimii Haminan-Kotkan satama. Se rakentaa olemassa olevaan satamavarastoon matkustaja- ja rahtiterminaalin infrastruktuureineen, joka mahdollistaa sujuvan ja tehokkaan lähtöselvityksen sekä tarjoaa puitteet tulli- ja rajatarkastustoiminnoille.

Pietarin matkustajasatama "Marine Façade" avustaa matkustajaliikenteen kehittämisessä. Haminan-Kotkan satamalla on puolestaan kokemusta matkustajalauttaliikenteen mukana kulkevan rahtiliikenteen käsittelystä.

Mukana hankkeessa ovat myös tulli ja rajavartiolaitos. Projekti käynnistyi kesäkuun alussa ja jatkuu vuoden 2021 loppupuolelle asti.

 

Kantasataman hankkeet olivat esillä Kotkan kaupunginvaltuuston tiedonantokokouksessa maanantaina. Toisena aiheena oli Karhulan kanjonin kattamisselvitys.

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy