Konserttitalon aurinkopaneeleista uusia havainnekuvia

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 28.08.2019 - 14:30
Havainnekuva on Kotkankadulta paikasta, josta Konserttitalon siiven lounaan puoleisen kattolappeen aurinkopaneelit näkyvät parhaiten. Katon profiilia muuttavat kolme ei-alkuperäistä ilmanvaihtopiippua saattavat pistää silmään paneeleita enemmän.

Kotkan Konserttitalon katolle suunnitelluista aurinkopaneeleista on kehkeytynyt monipolvinen prosessi, jossa erilaiset näkemykset niiden sopivuudesta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen katolle ovat ristiriidassa keskenään.

Aurinkopaneelit ovat osa Kymi-Solar Oy:n paluuvirtauslämpöpumppu-tuotetta, joka sisältää aurinkosähkövoimalan. Hanke ei toteudu ilman aurinkovoimalaa. Kymi-Solar on solminut hankkeesta urakkasopimuksen rakennuksen omistajan eli Kotkan Julkiset Kiinteistöt (JuKi) Oy:n kanssa marraskuussa 2018.

Hanketta tukevien mielestä aurinkopaneelit eivät muuta kaupunkikuvaa ainakaan huonommaksi. Lisäksi paneelit näkyvät lähinnä Konserttitalon sisäpihan puolelle. He perustelevat hanketta kansallisilla ja alueellisilla energia- ja ilmastotavoitteilla.

Hanketta vastustavien mielestä aurinkosähköpaneeleiden asentaminen merkitsisi tässä tapauksessa rakennettuun ympäristöön sisältyvien kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä ja turmelemista. Perustelut ovat kulttuurihistoriallisia.

Kaikenlaisia käänteitä

Energiatehokuuteen, uusiutuvan energian lisäämiseen ja lämmityskustannusten säästöön tähtäävä hanke eteni hitaasti siihen saakka, kunnes Kotkan rakennusvalvonta eväsi aurinkopaneeleilta rakennusluvan kesäkuun alussa hanketta vastustavien perusteluihin tukeutuen.

Business Finland oli myöntänyt hankkeelle 25 prosentin uuden energiatekniikan investointituen, mikä laskee yhtiön investointikustannuksia. Juki katsoo, että järjestelmän avulla nykyisestä energian kulutuksesta vähenevät menot voidaan kohdistaa rakennuksen ylläpitoon ja korjaamiseen, jäähdytys- ja lämmitysenergian ostamisen sijasta.

Juki ja Kymi-Solar tekivät rakennusvalvonnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen heinäkuun alussa, mutta rakennusvalvonta ei saanut valmisteltua asiaa ympäristölautakunnan kokoukseen elokuun puoleen väliin mennessä. Sekä JuKin toimitusjohtaja Anu Kuusela että Kymi-Solarin toimitusjohtaja Ville Terävä hämmästelivät virkamiesten hitautta. Rakennusvalvonta vetosi kesälomakauteen.

Aurinkopaneeleiden rakentamista Konserttitalon katolle vastustava kaupunkisuunnittelu laittoi oman lusikkansa soppaan. Se toi ylimääräisenä asiana kaupunkirakennelautakunnan kokoukseen viime viikolla suojelukaavan laatimisen aloittamisen Konserttitalon tontilla. Se tietäisi toimenpidekieltoa Konserttitalolle pariksi vuodeksi ja hyvästejä koko hankkeelle ja ehkä koko tuotteellekin.

Sinänsä suojelukaavan laatiminen tässä vaiheessa on perusteltua, sillä se on mukana kaupungin kaavoitusohjelmassa ja kuuluu osana Kotkan kansallisen kaupunkipuiston toimenpiteisiin.  Muualla suojelu ei kuitenkaan estä paneeleiden asentamista ja tapa, jolla asia tuotiin päätöksentekoon aiheutti jälleen ihmettelyä.

Kaupunkirakennelautakunta päätti, että suojelukaavan laatiminen aloitetaan. Kokouksessa tehdyn muotovirheen vuoksi se joutuu kuitenkin käsittelemään asian uudelleen. Uusi kokous on ensi tiistaina 3.9.

Ympäristölautakunnan kokous on 5.9. Oikaisuvaatimuksen odotetaan olevan tuolloin kokouksen asialistalla.

Pieni startup-yritys on hankalassa välikädessä

Ville Terävän mukaan Kymi-Solar Oy on hankalassa välikädessä, koska uuden teknologian energiatukea myönnetään vain tälle ensimmäiselle hankkeelle, sen jälkeenhän se ei enää ole uutta.

- Uuden teknologian startup-yrityksillä ei ole isojen firmojen resursseja tai säännöllistä muuta tuloa tilanteisiin, joissa kulut juoksevat mutta työt eivät etene. Kaupungilla on hienot strategiat ja organisaatiot yritystoiminnan tukemiseksi. Joidenkin virkamiesten tehtävänä tuntuu kuitenkin olevan kapuloiden heitteleminen rattaisiin.

Terävän mukaan hankkeen viivästyminen vaikeuttaa sen toteuttamista, koska konserttitalolla ei sen käyttötarkoituksen mukaisesti voi tehdä remontteja milloin hyvänsä.

- Paluuvirtauslämpöpumppu ja sen suorakäyttöinen aurinkosähköjärjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön konserttitalolla nyt käynnissä olevan IV-remontin yhteydessä.

Uudesta teknologiasta hyötyy eniten Konserttitalon kaltainen rakennus

Konserttitalon (työväentalon) koskemattomuutta intohimoisesti puolustavat poliitikot ovat kysyneet sitä, miksei kyseistä hanketta toteuteta jossain muussa JuKin kiinteistössä.

Terävän mukaan Konserttitalo on hyvä kohde nimenomaan siksi, että siinä on suuret säästömahdollisuudet.

- Konserttitalo on vanha ja paljon lämmitys- sekä jäähdytysenergiaa kuluttava rakennus.

- Tämän hankkeen ansiosta vanhat ja alitehoiset jäähdytyskoneet, jotka lauhduttavat ylimääräisen lämmön taivaan tuuliin, poistuvat.

- Ne myös vievät tilaa terassilta, pitävät häiritsevää ääntä ja niiden ulkonäkö on arkkitehtonisesti ongelmallinen, Ville Terävä perustelee.

Vertaile havainnekuvia

Tämän jutun lopussa näet kaksi erilaista havainnekuvaa suunnitelluista aurinkopaneeleista.

Ensimmäinen kuva on tehty kaupunkisuunnittelussa kaupunkirakennelautakunnan kokousta varten.

Jälkimmäisen havainnekuvan on Kymi-Solar teettänyt 3dTaito Oy:ssä  Juha Palmun ottaman valokuvan pohjalta ympäristölautakunnan kokousta varten.

 

Kaupunkisuunnittelun tekemässä kuvassa näkyviä matalan osan paneeleita ei toteuteta lainkaan varjostumien takia.

Kuva on tehty näkymästä, joka on kuvattu naapuritalon ylimmän kerroksen parvekkeelta. Sieltä käsin ei  ehkä voi puhua ”merkittävästä kaupunkikuvallisesta vaikutuksesta”.

 

3dTaito Oy:n tekemä näkymä on kuvattu maasta naapurin parkkipaikalta, paikalta josta kummankin sisäpihan kattolappeen paneeleita näkyy yhtä aikaa kaikkein eniten.

On taas se aika vuodesta...Kotkan Lihamestarit kinkkutilaus!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy