Kotka sai kunniamaininnan Euroopan maisemakilpailussa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 18.10.2019 - 14:04
Karhulan Jokipuistoa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista puistoista.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on sijoittunut jaetulle toiselle sijalle Euroopan neuvoston maisemapalkinto -kilpailussa.  Kotkan kansallinen kaupunkipuisto palkittiin kunniamaininnalla kolmen muun hankkeen kanssa. Euroopan neuvoston maisemapalkinnon voitti Sveitsin hanke, jossa Aire-joen vesiväylä ennallistettiin.

Kilpailuun osallistui yhteensä 23 hanketta ympäri Eurooppaa.

Maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Kunniamaininta on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

- Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on upea kokonaisuus merellisiä maisemia, joenvarsia, viheralueita ja rakennusperintöä. Hienoa, että kaupungin tekemä työ ja sitoutuminen maiseman hoitoon sekä samalla myös kansallisen kaupunkipuiston konsepti yleisemmin saivat kansainvälisen tunnustuksen, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

- Kunniamaininta todistaa Kotkan kansalliseen kaupunkipuiston, joka käsittää suuren osan koko kaupunkia, ansiot. Nyt koko Suomen kansallinen kaupunkipuisto -formaatti viimeistään noteerataan laajemminkin. Se olisi miltei sellaisenaan otettavissa käyttöön vaikka jokaisessa Euroopan maassa, Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen kertoo.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto edusti Suomea kilpailussa Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta, koska se valittiin Suomen parhaaksi maisemahankkeeksi 2018. Ympäristöministeriö etsii Suomen parasta maisemahanketta joka toinen vuosi.

Euroopan neuvoston maisemapalkinto myönnetään seuraavan kerran vuonna 2021. Eurooppalainen maisemayleissopimus on voimassa 39 maassa, Suomessa vuodesta 2006.

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä: "Upea hetki"

Maisemapalkinnon Suomen tuomariston puheenjohtaja ja Suomen edustaja maisemasopimuksessa, ympäristöneuvos Tapio Heikkilä on äärimmäisen iloinen ja tyytyväinen Suomen ja Kotkan saamasta kunnianosoituksesta.

- Kunniamaininta on suuri kunnianosoitus suomalaiselle maisemanhoidolle ja erityisesti Kotkalle, joka on edellä kävijä.

- Kotkassa on Suomen upeimmat puistot ja kansallisista kaupunkipuistoistamme kärkipäässä. Tämä on palkinto pitkäjänteisestä työstä. Upea hetki, Tapio Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan Suomi yksi harvoista maista, jolla on ollut ehdokas kilpailussa alusta saakka eli vuodesta 2008. Aiemmin Suomi ei ole voittanut mitään.

”Maisemaviisujen” palkinnot jaetaan kaikkien maisemayleisopimuksessa mukana olevien maiden yhteisessä seminaarissa ensi kesänä, jossa Kotka ja muut palkittavat esittelevät laajasti omaa hankettaan.

 

Juttua täydennetty 14.19. Tapio Heikkilän kommenteilla.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy