Kotka vie Kymsoten hallintoriidan oikeuteen

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 15.08.2019 - 16:55

Kouvolan ja eteläisen Kymenlaakson kuntien erimielisyyteen äänivallan jakautumisesta Kymsoten yhtymäkokouksessa haetaan oikeuden ratkaisua. Kotka aikoo laittaa Itä-Suomen hallinto-oikeudessa vireille Etelä-Kymenlaakson kuntien yhteisen hakemuksen hallintoriita-asiassa.

Kotkan kaupunginhallitus käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessaan ensi maanantaina. Hakemus saatetaan vireille, kun kaikki Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat osaltaan hyväksyneet hakemuksen.

 

Kotkan kaupunki on yhdessä muiden Etelä-Kymenlaakson kuntien kanssa kesällä pyytänyt Kouvolan kaupungilta kannanottoa Kymsoten perussopimukseen ja yhtymävaltuuston äänivaltaan liittyviin neuvotteluihin. Kouvola on haluton neuvottelemaan.

Vastauksessaan Kouvola toteaa, että ”perussopimusta voidaan päivittää, mikäli siihen syntyy yhteisesti todettua tarvetta, mutta nyt ei ole mielestämme sen aika, vaan vastuullisen päätöksenteon”.

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön mielestä yhdessäkään Kymsoten yhtymäkokouksessa ei ole pystytty vahvistamaan vaaliluetteloa. Toistaiseksi eteenpäin on päästy yksimielisyys toteamalla, mutta seuraavassa kokouksessa esille tuleva palveluiden saatavuusraportti saattaa aiheuttaa erimielisyyttä.

 

Kouvola ja Etelä-Kymenlaakson kunnat tulkitsevat Kymsoten perussopimusta eri tavoin. Hakemuksessa etelän kunnat pyytävät hallinto-oikeutta vahvistamaan oman tulkintansa, jonka mukaan millään yksittäisellä Kymsoten jäsenkunnalla ei ole määräämisvaltaa yhtymävaltuuston päätöksenteossa.

Hakemuksen liitteenä on professori Olli Mäenpään lausunto asiasta. Se tukee yksiselitteisesti etelän näkemystä. Sirviön mukaan lähes vastaavanlaisesta tapauksesta on olemassa myös Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös vuodelta 2014.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy