Kotkalla edessä raju säästökuuri tänä vuonna

karhulalainen
Julkaistu: 17.01.2019 - 10:39

Kotkan talous joutuu rajulle säästökuurille tänä vuonna. Taloutta on tasapainotettava 6,3 miljoonalla joulukuussa hyväksyttyyn tämän vuoden talousarvioon nähden.

Talouden tasapainottamisohjelman ehdotuskokonaisuus sisältää niin isoja kuin pieniä toimenpiteitä, joiden odotetaan varmasti herättävän keskustelua.

- Tiedostamme kuitenkin, että ehdotukset ovat hurjia ja valtuutetuilla on rankkoja päätöksiä edessä, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kommentoi Kotkan kaupungin verkkosivulla.

Tasapainotusehdotusten lista on kaupunginhallituksen käsittelyssä ensi maanantaina ja valtuustossa viikkoa myöhemmin.

Henkilöstö viikon pakkolomalle, uimahalli kiinni

Yksittäinen isoin ehdotettu säästökohde vuodelle 2019 on kaupungin henkilöstöä koskeva viikon lomautus. Lomautus on esitetty toimenpiteenä vain tälle vuodelle ja sillä kaupunki laskee säästävänsä puoli miljoonaa euroa. Muutoin henkilöstön liittyvä säästöpotentiaali kohdistuu määräaikaisten palvelusuhteiden kriittiseen tarkasteluun sekä eläköitymisten hyödyntämiseen koko taloussuunnitelmakaudella.

Muita isoja yksittäisiä säästökohteita on muun muassa Katariinan uimahallin sulkeminen Kotkansaarella. Uimahallin tekninen kunto on sellaisella tasolla, että sen sulkeminen voi olla edessä joka tapauksessa ilman vaativia korjaus- ja kunnossapitotoimia. Kaupunginjohtajan ehdotuksessa ulkoallas säilyisi kuitenkin kesäkäytössä.

Suurin yksittäinen talouden tasapainottamiseen tähtäävä toimenpide ei kuitenkaan perustu säästämiseen vaan myyntiin. Kotka uskoo myyvänsä tontteja Mussalosta tänä vuonna 2,6 miljoonalla eurolla. Pitkäsaaren tonttien myynnistä odotetaan 400 000 euroa kaupungin kassaan.

Määräaikaisia opettajia vähennetään

Opetustoimeen kohdistuu myös ehdotuksessa useita säästökohteita, muun muassa määräaikaisten opettajien vähentäminen. Varhaiskasvatuksessa ehdotettu säästökohde on myös ryhmäkoon kasvattaminen yli 3-vuotiailla.

Ehdotetut säästötoimet kohdistuvat myös kaupungin päätöksentekoon, sillä elinvoimalautakunta ehdotetaan lakkautettavaksi.

Kulttuurijohtajaa ei palkata

Kulttuurijohtajan viran täyttämättä jättäminen ja Kotkan kaupunginteatterin avustuksen leikkaaminen 150 000 eurolla ovat myös osana ehdotettuja säästötoimenpiteitä.

Säästötoimenpiteet ja mahdolliset tulonlähteet mukaan lukien ehdotuksessa on säästöjä ja tuloja alijäämän kattamiseksi yhteensä noin 7,4 miljoonan euron edestä.

- Talouden tasapainotustarve on suuri, joten vastuualueiden johtajat ovat joutuneet ehdottomaan kovia säästökohteita. Ehdotuksemme säästökohteista ovat lainmukaisia, mutta joissain palveluissa joudumme supistamaan nykyisestä tasosta.

 

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy