Kotkan Saaret Oy sai Kotkan yrittäjäpalkinnon

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 28.09.2019 - 11:25
Ismo Räty sanoo jatkavansa erilaisten hankkeiden parisa niin kauan, kun se on kivaa.

Kotkan Saaret Oy on saanut Kotkan kaupungin tämänvuotisen yrittäjäpalkinnon. Palkinto luovutettiin maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Kotkassa lauantai-iltana.

Kotkan Saaret Oy on Ismo Rädyn vetämä perheyritys ja monialayritys, joka tarjoaa virkistys-, kokous-, majoituspalveluja ja lisäksi muun muassa ajoneuvo- ja kiinteistöalan palveluja.

Koko seudun kiinnostavuus kasvanut

Kotkan Saaret Oy on viime aikoina ollut julkisuudessa ennen kaikkea matkailuhankkeidensa kautta. Tunnettujen näyttelijöiden tonttikaupat ja mökkirakentaminen entisessä Rankin sotilassaaressa ovat saaneet valtakunnallistakin julkisuutta.

- Tänä vuonna Kotkan yrittäjäpalkinnon saajan valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota määrätietoisesti kehitettyyn ja erityisesti matkailun osalta monipuolistuneeseen yritystoimintaan, toteaa Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm palkintoperusteissa.

Lindholmin mukaan Kotkan Saaret on kuluneiden vuosien aikana tuonut Kotkan matkailuun uusia kiinnostavia kohteita kuten Rankin saaren matkailun- ja loma-asumisen kohteena, Karhulan Hovin hotellitoiminnan taidenäyttelyineen ja Tulikukon merellisen ravintolalaajennuksen.  

- Toiminnallaan yritys tarjoaa seudun asukkaille palveluita ja elämyksiä. Yritys myös vahvistaa osaltaan Kotkan ja koko seudun kiinnostavuutta matkailijoille ja tekee Kotkaa ja sen matkailutarjontaa, erityisesti luonto- ja saaristomatkailua näkyväksi myös laajasti kaupungin rajojen ulkopuolella.

Liikevaihto on ”muutama miljoona”

Kotkan Saaret Oy on paikallinen Rädyn perheen kokonaan omistama perheyritys. Ismo Räty on perheineen harjoittanut liiketoimintaa jo 26 vuoden ajan eri toimialoilla. Yritys työllistää vuodenajasta riippuen 80–130 henkilöä, ja liikevaihto on Rädyn mukaan ”muutama miljoona”.

Yrityksen strategiassa on tulevaisuudessa tavoitteena hakea vahvaa kasvua eritoten matkailu- ja ravitsemistoimialalla. Tavoitteena on myös jatkuvasti parantaa asiakaskokemuksen laatua ollen luotettava yhteistyökumppani kaikille asiakkaille, yhteistyöyrityksille ja yhteisöille sekä julkishallinnolle.

Kotkan kaupungin yrittäjäpalkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut yrittäjyyden ja elinkeinotoiminnan hyväksi.

Ristiriitainen yrittäjäpersoona

Ismo Rädyn kohdalla voi hyvin sanoa, että rapatessa joskus myös roiskuu. Kun paljon tekee, joskus myös läikkyy, eikä temperamenttiakaan puutu. Kun vielä kateus Kotkassa on ehtymätön luonnonvara, ainekset ristiriitaisia tunteita herättäväksi yrittäjäpersoonaksi alkavat olla kasassa.

Yksi useimmin kuultu kysymys on, mistä Räty saa rahat kaikkiin hankkeisiinsa.

- Kotkassa on monta pankkia. Emme ole koskaan ottaneet ulkopuolista rahaa, emme suomalaista emmekä venäläistä, Räty sanoo.

- Ostaakseen jotain, on myytävä jotain entistä.

Aina ei Rädyn elo ole ollut yksituumaista yrittäjäpalkinnon myöntäjän eli Kotkan kaupunginkaan kanssa. Kymmenen vuotta sitten toriterassijupakka vei osapuolet käräjäsaliin saakka, kun Räty vaati kaupungilta miljoonakorvauksia menetetystä katteesta ja sopimusrikkomuksesta. Riitely jatkui vuosikausia ja se näivetti Kotkan torielämää.

- Asiat joskus riitelevät. Silloin piti katsoa, että pitävätkö tehdyt sopimukset. Se hävittiin ja haavat nuoltiin, Ismo Räty toteaa menneistä.

Nyt saatu Kotkan yrittäjäpalkinto tuntuu Rädystä hyvältä.

- Hyvältähän se tuntuu, että kaupunki on huomannut, että jotain on puuhasteltu.

Valittaminen liian helppoa

Menneet ovat menneitä. Räty on saanut sittemmin kaupungilta myös paljon tukea ja ymmärrystä liiketoimiensa kehittämisessä. Yksi esimerkki on Rankin asemakaavoittaminen ja kaavasta tehty valitus, joka uhkasi saareen rakentamista. Kaupunki toimi välittäjän roolissa ja erimielisyys päättyi sopuun ja valituksen pois vetämiseen.

Rädyn mielestä valittaminen on ylipäänsä tehty Suomessa ihan liian helpoksi.

- On liian helppoa laittaa kapuloita rattaisiin. Se tappaa liiketoiminnan, eivätkä kaikki viitsi alkaa tapella.

Kotkan yrittäjäilmapiiri parantunut

Räty toimii yrittäjänä kaupungissa, joka on usein komeillut kyseenalaisella peränpitäjän paikalla, kun on mitattu paikkakuntien yrittäjäilmastoa.

Rädyn mielestä Kotkassa ilmapiiri on viime aikoina parantunut.

- Suunta on paljon parempaan päin. Yrittäjän näkökulmasta ratkaisevassa roolissa ovat kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Cursorin toimitusjohtaja David Lindström, jotka ajattelevat asioita yrittäjien kautta.

Hotelli ja saaristoliikennettä

Räty ei ole yrittäjänä laittamassa hanskoja naulaan, vaikka hän onkin järjestellyt yritystensä omistuksia. Räty laittoi viisi yhtiötään yhteen eli nyt kaikki toiminnat ovat Kotkan Saaret Oy:ssä. Samalla Rädyn kolme poikaa ovat tulossa osakkaiksi yritykseen.

Kotkan Saaret Oy:n ajankohtaisin uusi hanke on hotelli. Joko yksi iso (200 huonetta) tai kaksi pientä (68+50 huonetta).

- Kahden viikon sisällä pitäisi nimien olla papereissa.

Enempää Räty ei tässä vaiheessa halua paljastaa, ei paikkoja, ei operaattoria.

Myös risteilyliikenteen elvyttäminen ja kehittäminen saaristossa on Rädyn työlistalla. Tähtäimessä on 150-paikkainen alus.

 

Ismo Räty on Karhulan Liikkeenharjoittajat ry:n puheenjohtaja. Karhulalainen-lehti on Karhulan Liikkeenharjoittajien julkaisu.

 

 

On taas se aika vuodesta...Kotkan Lihamestarit kinkkutilaus!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy