Kotkassa voi lähteä ”avaruuskävelylle”

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 15.07.2019 - 08:43
Heikki Laaksonen, Juha Karttunen ja Seppo Vakkari esittelivät puistoplanetaariota Katariinan Meripuistossa.

Kotkansaarelle on syntynyt uusi informatiivinen ulottuvuus, Puistoplanetaario.  Puistoplanetaariossa aurinkokuntamme planeetat on sijoitettu suhteellisesti (1:2000 000 000) oikean välimatkan päähän toisistaan ja auringosta.

Aurinko on Katariinan meripuiston eteläisimmässä kärjessä. Uloimpana on Pluto, joka on saaren toisessa äärilaidassa, Vellamon edessä. ”Avaruuskävely” Auringosta Plutoon vie noin tunnin.

Planeetat ovat myös kooltaan oikeassa suhteessa halkaisijaltaan 70-senttiseen aurinkoon nähden. Esimerkiksi maa on halkaisijaltaan 0,64 cm ja suurimpana Jupiter 7 cm. 

Auringosta laskettuna Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter ja Saturnus mahtuvat Meripuistoon. Uranus on Fuksipuistossa (toinen Meriniemessä), Neptunus on kirjaston edessä ja Pluto siis Vellamon edessä. 

Jokaisen planeetan vierellä on siitä kertova infotaulu.  Aurinkokuntamme kokonaisuudesta kertovia laajempia infotauluja on kolme, Meripuistossa, kirjaston edessä sekä Meriniemessä. 

Tähtitieteen harrastajia ja asiantuntijoita

Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen mukaan aloite puistoplanetaariosta tuli viime syksynä kotkalaisilta tähtitieteen harrastajilta Juha Karttuselta ja Jukka Martamalta.

- Idea tuntui heti kehittämisen arvoiselta, joten sitä on talven aikana ahkerasti työstetty ja lopputulos on nyt nähtävillä, Heikki Laaksonen toteaa.

Juha Karttusen osuus hankkeessa on ollut asiassa ratkaiseva: hän ei ole pelkästään ollut ideoimassa planetaariota vaan fyysisesti myös valanut oikeankokoiset planeetat hartsimassaan.  Suurimmat eli Jupiter ja Saturnus ovat teräspalloja, samoin kun aurinko.

 ”Asiantarkastajaksi” lupautui kotkalaislähtöinen tähtitieteen tohtori Pekka Teerikorpi, joka on myös vastannut tekstien käännöksestä englanniksi, joka on tähtitieteilijöiden virallinen kieli.

Puistoplanetaarion visualisuudesta sekä suurimmalta osin myös infotaulujen asiasisällöstä on vastannut graafikko Seppo Vakkari.

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy