Lukioselvityksessä ei mitään uutta

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 24.09.2019 - 15:46
Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen (vasemmalla) esitteli valtuutetuille tekemäänsä lukioselvitystä. Kotkan tuore opetustoimenjohtaja Jukka Tanska tyytyi seuraamaan sivusta, koska ei ole selvityksessä mitenkään osalli

Karhulan lukion keikkuminen löysässä hirressä jatkuu. Vastikään virkamiestyönä valmistuneessa uusimmassa lukioselvityksessä ehdotetaan, että lukiokoulutuksen järjestäminen Kotkassa siirretään Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle. Se tarkoittaisi Kotkan lyseon lukion ja Karhulan lukion yhdistämistä ja opetuksen siirtämistä Kotkansaarelle vuodesta 2023 alkaen.

Mikäli ehdotus läpäisee päätöksenteon, Kotkaan syntyy lukio, joka on hajallaan ympäri Kotkansaarta. Lyseon lukion nykyisten rakennusten - Globuksen ja Arguksen – lisäksi tarkoitus on, että Karhulan lukiosta siirtyville ryhmille kunnostettaisiin tilat Ekamin Kotekon kampukselta.

Ehdotuksen tausta-ajatuksena on myös lukion ja ammattikorkeakoulun yhteistyön lisääminen. Se tarkoittaisi sitä, että lukio-opetusta saatettaisiin tulevaisuudessa antaa myös Xamkin uusissa tiloissa Kantasatamassa.

Lukiopäätös vaikuttaa kaavaan

Lukioselvityksen laatimisesta päätti viime talvena Kotkan kaupunginvaltuusto. Lähtökohtana oli selvittää lukiokoulutuksen hinta eri vaihtoehdoissa. Ajureina olivat muun muassa Kotkan epätasapainossa oleva talous, pienevät ikäluokat ja valtionosuuksien oletettu pieneminen.

Nyt valmistunut esitys lähti saman tien laajalle lausuntokierrokselle, jonka jälkeen se alkuvuodesta palaa kaupungin päätöksentekoon.

Lukiopäätöstä odottavat kuumeisesti myös kaupunkisuunnittelun kaavoittajat, joiden työpöydillä on parhaillaan Karhulan keskustan osayleiskaavan uudistaminen. Karhulan lukio on valtuuston kouluverkkopäätöksen mukaisesti tulossa samaan palvelukeskittymään yläasteen ja mahdollisesti myös kirjaston ja perhekeskuksen kanssa.

Vanhan toistoa

Selvityksen laativat juuri eläkkeelle jäänyt Kotkan kaupungin opetustoimenjohtaja Juha Henriksson ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen. Huomionarvoista on se, että selvityksen tekemisessä ei ollut mukana yhtään lukion rehtoria kuten ei ollut myöskään vuonna 2016, jolloin Henriksson ja Tikkanen tekivät edellisen selvityksen ja lähes samanlaisen esityksen.

Tuolloin selvityksen lopputulemana esitettiin, että ensin Kotkan kaupungin lukiot yhdistetään ja seuraavassa vaiheessa siirretään lukiokoulutuksen järjestäminen Kotkan - Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle. Esitys ei edennyt päätöksenteossa. Koulutuskuntayhtymän hallinto suhtautui myönteisesti tehtyyn esitykseen.

Lisäsäästö syntyisi synergiasta

Uuden selvityksen mukaan Kotkan lukiokoulutuksen hinta olisi karkeasti ottaen nykyisellä mallilla 7 miljoonaa euroa. Jos lukiot yhdistetään, mutta kaupunki edelleen jatkaisi koulutuksen järjestäjänä, hinta olisi noin 6,5 miljoonaa euroa.

Jos lukiokoulutus Kotkassa siirretään Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle ja koulutusta järjestetään yhdessä lukiossa, hinta olisi noin 6 miljoonaa euroa. Säästö syntyisi lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen synergiasta.

Valtionosuus Kotkan lukiokoulutuksen rahoittamisessa on arviolta 5,3 miljoonaa euroa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy