Mediatehdas Dakar teki elokuvan Thaimaan luolaoperaatiosta

karhulalainen
Julkaistu: 11.01.2019 - 18:28
Kuvaaja Jukka Koskinen, käsikirjoittaja Johanna Elomaa ja ohjaaja-käsikirjoittaja Hannu Oksanen kävivät dokumentin kuvausmatkalla Thaimaassa.

Leppoisaa sukellusyrittäjän elämää parikymmentä vuotta Koh Taon saarella, Thaimaassa, viettäneestä Mikko Paasista tuli kesällä 2018 muutamassa päivässä maailmankuulu sankari ja Thaimaan kuninkaan palkitsema ritari. Paasi pelasti sukeltajatovereineen 13 luolaan tulvan vangeiksi jäänyttä lasta varmalta kuolemalta.

Kotkalaisen Mediatehdas Dakarin uusin dokumenttielokuva, Sukeltaja, kertoo Mikko Paasin paluusta Pohjois-Thaimaahan, Tham Luangin luola-alueelle. Elokuvan tuottaja ja ohjaaja Hannu Oksanen ja kuvaaja Jukka Koskinen viettivät joulukuussa 2018 runsaat pari viikkoa Thaimaassa. Työryhmään kuului myös toimittaja Johanna Elomaa, joka on kirjoittanut Sukellus valoon- nimisen kirjan Mikko Paasista ja pelastusoperaatiosta.

Oksanen kertoo, että alun perin Tham Luang oli Mikko Paasille vain tavallinen työkeikka, vasta paikan päällä selvisi, että pelastustyöstä tulee odotettua vaativampi. Sen jälkeen mikään ei ole ollut normaalia tai tavanomaista. Tapahtumasta tuli suuri kansainvälinen operaatio ja median huomiopiste. Kukaan tehtävään osallistuneista ei arvannut, että operaatio vaikuttaa heidän elämäänsä vielä kauan ja muuttaa heitä itseäänkin. Paasi teki työnsä sukeltajakaveriensa tapaan vapaaehtoisina.

Paluu luola-alueelle

Mikko Paasi palasi Tham Luangin luola-alueelle kuvausryhmän kanssa ensimmäistä kertaa pelastusoperaation jälkeen.

-  Mikolle koko seutu avautui yhtä uutena kuin meillekin, sillä operaation aikana hän ei juuri päivänvaloa nähnyt. Pelastajat menivät pilkkopimeään luolaan aikaisin aamulla ja tulivat pois vasta auringon laskettua. Luolan mutaisessa vedessä edes otsalampusta ei ollut apua, kertoo ohjaaja Hannu Oksanen.

Kuvausryhmä kävi Mikko Paasin kanssa myös luolassa, sinne he saivat mukaansa myös pelastusoperaatioon niin ikään osallistuneen luolatutkija Vernon Unsworthin ja pelastusoperaation koordinaattorina toimineen Joshua Morrisin.

- Luolassa Mikko, Josh ja Vern käyvät läpi tapahtuman yksityiskohtia ja vaaroja, kertoo Oksanen.

Sukeltaja-elokuvassa Mikko Paasi kertaa pelastusoperaation tapahtumia ja omia tunnelmiaan.

Elokuvassa käytetään myös Mikko Paasin operaation aikana kuvaamaa materiaalia, mistä käy ilmi, kuinka äärimmäisissä olosuhteissa sukeltajat joutuivat toimimaan mutaveden täyttämässä luolassa. 

Tapaaminen poikien kanssa

Hannu Oksasen mukaan kuvausmatka Thaimaassa onnistui yli odotusten.

- Saimme kuvattua kaiken mitä lähdimme sieltä hakemaan. Kaikkein koskettavin hetki oli

kun Mikko tapasi pelastamansa pojat. Se tapahtui operaatiossa menehtyneen thaimaalaissotilaan muistojuhlassa, joka järjestettiin onneksemme juuri silloin kun mekin olimme paikalla. Me olimme ensimmäinen kuvausryhmä, jolle annettiin lupa tavata ja keskustella pelastettujen poikien kansa. Poikia suojellaan todella hyvin, eikä lehdistöä ole päästetty pelastumisen jälkeen heidän lähelleenkään. Me saimme eri oikeuden, koska Mikko Paasi on äärimmäisen arvostettu henkilö Thaimaassa, kertoo Hannu Oksanen.

Kuvausryhmä vietti muutaman päivän myös todellisessa Thaimaan unelmalomakohteessa. Se on Mikko Paasin kotisaari Koh Tao, Siamin lahdella, Etelä-Thaimaassa.   Oksasen kuvausryhmä seurasi Paasia, joka palasi perheensä kanssa kotiin suoraan presidentti Sauli Niinistön itsenäisyyspäivän vastaanotolta.  Koh Tao on myös Paasin sukellusyrityksen tukikohta.

 

Sukeltaja.

Tuottaja: Hannu Oksanen / Mediatehdas Dakar Oy

Käsikirjoitus: Johanna Elomaa & Hannu Oksanen

Ohjaaja: Hannu Oksanen

Kuvaaja: Jukka Koskinen

Leikkaus: Kimmo Yläkäs

Ensiesitys: 29.1. kello 20 / YLE, TV1

YLE Areenassa 28.1. alkaen.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy