Mieskuoro Kisailijoilla on yhä tekemisen meininki

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 09.08.2019 - 09:17
Kuoromiehet kävivät Ristiniemessä tarkastamassa paikat kuoropäiviä varten. Kari Lehto (vas.), Tapani Nurmiranta, Kari Hentunen, Sakari Alila ja Tauno Halkola ovat tyytyväisiä Ristiniemen tarjoamiin olosuhteisiin.

Mieskuoro Kisailijoiden puuhamiehet Tauno Halkola, Kari Lehto, Tapani Nurmiranta, Kari Hentunen ja Sakari Alila olivat tällä viikolla valmistelemassa STM:n Karjalan piirin perinteisiä kuoropäiviä Ristiniemen kurssikeskuksessa.

Kotkalaisten vuoro on jälleen tänä kesänä isännöidä vuosittain järjestettävää kuorolaulun koulutustapahtumaa, johon saapuu vieraita Lahdesta, Imatralta ja Lappeenrannasta. Viikon kuluttua pidettävä tapahtuma huipentuu kuorojen esiintymiseen Sapokan laululavalla sunnuntaina 18.8. kello 15.

Meren rannalla sijaitseva Ristiniemen kurssikeskus hyvine majoitustiloineen ja mainioine keittiöineen on ennenkin ollut kuoropäivien paikkana ja saanut olosuhteista paljon kiitosta. Viimeksi kuoropäivät valtasivat Ristiniemen kaksi vuotta sitten.

Kuoropäivien taiteellisina johtajina ovat Mikko Hauhia Kotkasta ja Marja Jäppinen Lahdesta.

Mieskuorolaulu halutaan säilyttää

Kuoropäivät ovat samalla lähtölaukaus Mieskuoro Kisailijoiden syyskauteen. Kuoro palasi vastikään onnistuneelta matkalta Aunuksen musiikkifestivaaleille. Kuoron harjoitukset alkavat Kumppanuustalo Viikarissa (Mariankatu 24) 21.8. kello 18 ja jatkuvat aina keskiviikkoisin samaan aikaan.

- Ensimmäisellä kerralla aina jännittää, tuleeko uusia laulajia ja onko joku vanha jäänyt pois, kymmeniä vuosia kuoron puheenjohtajana toiminut Tauno Halkola sanoo.

Aina on joku uusi harrastaja tullut, eikä kuoro ole päässyt kuihtumaan. Moni muu kuoro ja orkesteri Kotkan seudulla on vuosien mittaan joutunut lopettamaan harrastajien puuttuessa kuten esimerkiksi Karhulan Työväen Mieslaulajat, joiden jäsenet siirtyivät Mieskuoro Kisailijoihin.

- Tämä on säilyttämisen arvoista toimintaa ja kyllä meillä on edelleen vahva tekemisen meininki, vaikka olemmekin vanhoja ukkoja melkein kaikki.

Jokainen voi aivan rauhassa etsiä itselleen sopivan äänialan

Kuoromiehet kehottavat uusia laulajia hyvän harrastuksen pariin. Yhtä tärkeää kuin itse laulaminen kuorotoiminnassa on yhteisöllisyys ja sosiaalisuus.

- Laulavassa miesryhmässä viihdytään ja siellä tuntee olevansa oikealla asialla, Halkola sanoo.

Kari Lehto muistelee, että vielä työelämässä ollessaan kuoroharrastus oli hänelle täysin erilaisena toimintana tärkeää vastapainoa työlle.

Eikä sitä laulamistakaan tarvitse pelätä. Nuotteja ei tarvitse osata, mutta toisaalta ne ovat harrastuksen myötä mahdollista oppia.

- Uusilla laulajilla on usein kova itsekritiikki ja epäily omien taitojen riittävyydestä. Kuorossa jokainen voi aivan rauhassa etsiä itselleen sopivan äänialan kuoronjohtajan opastuksella.

- Haluamme, että kynnys tulla mukaan olisi mahdollisimman matala.

Teemakonsertti Kotkan kunniaksi

Mieskuoro Kisailijoiden syksyn kohokohta on Matkalla Suomessa -teemakonsertti Kotkan konserttitalossa 17.11. Sillä kuoro juhlistaa Kotkan kaupungin 140-vuotista olemassaoloa. Ohjelmassa on suomalaista musiikkia ja paljon myös kotkalaista. Konsertin johtaa Mikko Hauhia ja juontaa Antero Kekkonen.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy